Дачић: Званична понуда Београда Приштини је разграничење

Министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да је предлог Београда у преговорима са Приштином – разграничење. Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис, додао је Дачић.

Ивица Дачић је на питање новинара да ли је званична позиција Београда за решавање косовског питања – да се разговара о разграничењу, рекао: "Да на такав начин решимо наш проблем, то је наша званична понуда", рекао је Дачић.

Истакао је и да евентуална линија разграничења још није написана, нити утврђена.

Дачић је рекао да је председник Србије Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин да се дође до компромиса, али да се та идеја није разрадила у дијалогу.

"Кад је он почео да прича о томе, о разграничењу, да уопште желимо тако нешто, сви су скочили и напали га. До сада су постојале само две опције: или је Косово покрајина, или је независно, ни о чему другом се није говорило", рекао је Дачић.

Упитан шта значи разграничење које је предлагао Вучић, Дачић је рекао да је то била само идеја која треба да дође на дневни ред и да се материјализује.

"Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис", додао је Дачић.

Упитан где би било то место, он је рекао – "где се договоримо, где је прихваљиво и за једну и за другу страну".

Дачић je на представљању новооснованог Форума за стратешке студије Института друштвених наука рекао да Србија улаже изузетне напоре да дијалогом дође до компромисног, а тиме и одрживог, трајног решења за питање Косова и Метохије, а да Приштина наставља да угрожава све до сада постигнуто.

Дачић је рекао да би трајно решење тог питања било у интересу Београда и Приштине, српског и албанског народа, али и стабилности и просперитета у региону.

"Посвећени смо дијалогу са Приштином који се води уз посредовање ЕУ, као и спровођењу договореног из Бриселског споразума. Међутим, Приштина наставља да угрожава све што је уз помоћ ЕУ и других међународних чинилаца постигнуто на плану дијалога и економског повезивања", указао је Дачић.

Најпре укидање такси

Дачић је истакао да је за наставак дијалога неопходно моментално укидање одлуке Приштине о увођењу тарифе од 100 одсто на робу пореклом из централне Србије и БиХ.

Подсетио је да су ту одлуку осудили и сви представници међународне заједнице.

"Такође, осуђујемо и друге негативне кораке који се готово свакодневно предузимају у Приштини, међу којима и одлуку о формирању тзв. војске Косова, чији је циљ у суштини подизање напетости, блокада дијалога и процеса тражења решења, уз вођење рачуна о интересима обеју страна", закључио је Дачић.

Нагласио је и да напредовање Србије ка ЕУ, односно даље напредовање у отварању преговарачких поглавља, зависи од напретка у дијалогу са Приштином.

"Тако да су ово у ствари преговори са Приштином а успут и преговори са ЕУ", објашњава Ивица Дачић.

САД највише заинтересоване да се дијалог настави

Сједињене Државе су тренутно највише заинтересоване да се дијалог Београда и Приштине настави и зато врше највећи притисак на Албанце, рекао је Дачић и истакао да су међународне околности позитивне за решавање косовског питања.

Упитан да прокоментарише писмо америчког председника Доналда Трампа у којем позива на узајамно признање обе стране, Дачић је рекао да треба разумети цео контекст писма, те да се тако може закључити да постоји велика промена у политици Трампове администрације која је отворила могућност да се дође до новог компромиса.

"Треба читати први део писма где они подстичу да се дође до трајног решења и компромиса", навео је Дачић.

"Раније америчке администрације су имале став да треба само да признамо Косово", рекао је Дачић.

Он каже да је за наставак дијалога заинтересована и шефица еворпске дипломатије Федерика Могерини, али да притисак није толико велик из неких других европских земаља, попут Немачке и Велике Британије, којима се "не жури толико".

Дачић је рекао да америчка администрација сада види да је Косово главни кочничар преговора, и додаје да су и Тачи и Харадинај пуни, али да се и кроз њих преламају односи између Европе и САД.

Венецуела гласала како је одговарало Србији

Министар спољних послова је изјавио да Србија неће мењати своју позицију према Венецуели и председнику Николасу Мадуру, већ да ће поштовати одлуку њиховог народа и принципе по којима функционише међународно право.

"Није питање да ли ми признајемо једног или другог председника. Ми признајемо устав и законе и поштујемо вољу народа у Венецеули. Поштоваћемо сваки њихов избор. Нисмо ми ти који би требало да одређујемо ко су њихови председници. То нема везе са Мадуром, већ принципима по којима функционише међународно право", рекао је Дачић.

Навео је да је Венецуела имала пријатељски однос према Србији, да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, да је гласала за КиМ на начин како је Србији одговарало и да би било некоректно да Србија игра другачију улогу.

"Ми поштујемо међународне принципе и међународно право, Устав и законе и позивамо на дијалог у Венецуели и политичко решење", рекао је Дачић.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 23:50) - gogi [нерегистровани]

mandat

Dacicu, ko je vama dao mandat za ovako nesto.Sta je sa skupstinom. Da li se narod pita nesto

(уторак, 19. феб 2019, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Istom merom

Zasto Srbija ne uvede neke mere protiv njih? Recimo zabrana prolaza roba I usluga., I telekomunikacijskih!!!

(уторак, 19. феб 2019, 23:04) - Podsetnik! [нерегистровани]

Ustav je...

vrhovni zakon zemlje!Tačka,nema više!

(уторак, 19. феб 2019, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

@Да, да, да, да

Нико није веровао ни почетком 19. века да ће Албанци постати крајем тог века већина на Косову, па се десило. Ништа то није трајно. Ништа ми не губимо - а они државу формирали нису, чим сви на Западу толико журе да им је формирају, а "држава" им се распада и сваког дана губе већи број људи него читав остатак Србије, економски колабрирају, а притом хоће још и војску коју заправо не могу ни да приуште.

(уторак, 19. феб 2019, 20:25) - anonymous [нерегистровани]

@ Nije bas tako

Naravno da jeste baš tako, zato što poređenje nije imalo za cilj da pokaže koliko pripadnika nekog drugog naroda živi u Londonu ili Parizu, već da pokaže kako oni iz svojih šaka ne ispuštaju čak ni ostrva koja se nalaze hiljadama kilometara od njihove matice, i nemaju nikakvog kulturnog značaja za njihove zemlje, dok se nama nameće odricanje istorijskog jezgra svoje zemlje, sa spomenicima koji su apsolutno jednake vrednosti kao i pomenuti Vestminster ili Notr Dam.

(уторак, 19. феб 2019, 19:35) - Радан [нерегистровани]

Нико нема право да отуђи територију

То што у неким подручјима већински живе Албанци никако не значи да та територија припада њима. У многим светским метрополама постоје Кинеске четврти, па нико не спомиње да то подручје припада Кини.
Сматрам да треба чекати неке ниве односе снага у свету а до тада узвраћати истом мером. (блокирати границе, не дозволити транспорт робе за КиМ преко наше територије као и пролаз њихових гастарбајтера, туриста итд.) Па да видимо.

(уторак, 19. феб 2019, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Sta to znaci

Njima 90% naseg a nama oni ,,daju" 10% naseg.

(уторак, 19. феб 2019, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

nije bas tako

@kako da ne

Notr Dam i Vestminster se nalaze u sred Pariza i Londona u kojima su Francuzi, odnosno Englezi ubedljiva vecina. Foklandska ostrva su ionako naseljena samo Englezima i na njima nikada Argentinaca nije bilo, a nema ih ni danas. Poredjenja nisu bas na mestu.

(уторак, 19. феб 2019, 18:54) - Mitar [нерегистровани]

Razgraničenje

Treba pitati Crnu Goru, Makedoniju i na kraju Grčku, da li će oni prihvatiti "razgraničenje" sa Albancima, ili ćemo samo mi biti "blesavi"!!
Zašto se ne sazove konferencija Crna Gora, Makedonija, Srbija i Grčka (države koje će morati na kraju da daju svoje teritorije zbog stvaranja SAD- Velike Albanije) pa da se konačno kaže dosta!!!!

(уторак, 19. феб 2019, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Razgranicenje

Ja shvatam to tako, da misli o osnivanje ZSO, pa bi linija isla gde i sad razdvaja Mitrovicu srpsko sa albanskim stanovnistvom. Jer da je u pitanju cela tritorija Albanci bi odmah prihvatili.