Макалистер: Вучић и Тачи подигли дијалог на нови ниво

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер позвао је власти у Приштини да опозову своју одлуку о санкцијама на увоз робе из Србије и БиХ. Разумем да није лако, али желим да нагласим да су Александар Вучић и Хашим Тачи дигли дијалог на нови ниво, поручио је Макалистер.

Дејвид Макалистер је позвао обе стране да наставе дијалог како би напредовале на путу ка чланству у ЕУ.

"Одлука власти у Приштини да уведу стопроцентне таксе на робу из Србије и БиХ је јасно кршење Цефте и Споразума о стабилизацији и придруживању. Позивам власти у Приштини да опозову ову одлуку како би се, надам се, дијалог могао наставити", позручио је Макалистер.

Известилац за Србију је подсетио да је ЕУ јасно рекла да је у дијалогу Београда и Приштине неопходно доћи до правнообавезујућег споразума, а за то је, према његовим речима, неопходна даља нормализација односа која се постиже првенствено кроз дијалог.

"Разумем да обе стране имају своје забринутости, разумем и да није лако, али желим и да нагласим да су двојица председника, Александар Вучић и Хашим Тачи, дигли дијалог на нови ниво", поручио је Макалистер.

Известилац за Србију је са пленарног заседања Европског парламента у Стразбуру поручио и да не очекује да ће предстојећи европски избори на било који начин сметати процесу проширења.

"Сви знамо да је западнобалканска шесторка на путу ка чланству у ЕУ и да се крећу различитим брзинама. Ми ћемо наставити наш посао и не мислим да ће европски избори на било који начин бити сметња преговарачком процесу", закључио је Дејвид Макалистер.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 11:48) - Goga [нерегистровани]

Tači i dijalog

Doduše Tači bi mogao malo više da se potrudi oko nastavka dijaloga, a pre svega da koriguje ostale poput Haradinaja da ne koče dijalog.

(уторак, 12. феб 2019, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

Rade

Vucic da, dok se za Tacija to bas i ne moze reci..

(уторак, 12. феб 2019, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

Нови ниво преговора

Ако је нови ниво преговора прекид преговора и условљавање наставка преговора са признавањем такозваног Косова онда је то потпуна опструкција тих назови преговора, омаловажавање ЕУ и њених представника и доказ да ЕУ није способна да држи на узди косовске вође, и да ове преговоре приведе крају.

(уторак, 12. феб 2019, 16:40) - Дејан [нерегистровани]

Правно обавезујући споразум

Значи да регионални лидери са Косова и Метохије признају врховну власт Србије и почну процес нормализације. Што значи судство, војска, полиција и порезе се одређују из Београда. Широка аутономија у великој мери. Спољне границе републике Србије поново под контролу државних органа.
То је правно обавезујући споразум који Србија прихвата.

(уторак, 12. феб 2019, 16:35) - Ljilja [нерегистровани]

Mekalister Vucic i Taci podigli dijalog na visi nivo

Svi iz EU dobro znaju da Srbija nije ta koja koci nastavak dijaloga, da je problem do Pristine. Jer svi do sadasnji apeli, mobe da ukinu takse nisu prihvacene.

(уторак, 12. феб 2019, 16:00) - Ana [нерегистровани]

Podrska

Vlada Srbije je uvek spremna za mir i resavanje problema razgovorima.

(уторак, 12. феб 2019, 15:46) - Natasa [нерегистровани]

Макалистер: Вучић и Тачи подигли дијалог на нови ниво

Predsednik ovo zeli da resi na najbolji moguci nacin.

(уторак, 12. феб 2019, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Nema dogovora

Nema pregovora o nelegalnoj nezavisnosti Kosova, sve drugo se moze pregovarati.

(уторак, 12. феб 2019, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Ako se narod pita

Nece biti "pravno obavezujuceg sporazuma" !