Столтенберг: Сутра о Косовским безбедносним снагама

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да ће министри одбране чланица алијансе на дводневном састанку, који почиње сутра, размотрити ниво подршке Косовским снагама безбедности (КСБ), после промене њиховог мандата.

Неке чланице сматрају да би оне требало да буду трансформисане у војску, док су друге разочаране косовским таксама од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине и мисле да КСБ морају поштовати обавезе преузете Бриселским споразумом између Београда и Приштине, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у седишту НАТО.

Столтенберг је оценио да је Кфор током две деценије значајно допринео стабилности на Западном Балкану, штитећи све становнике Косова и констатовао да се "ту ништа не мења".

Проширење НАТО-а на Западни Балкан је ојачало алијансу и допринело стабилизацији Западног Балкана, где су се деведесетих година водили ратови и чинили злочини, изјавио је Столтенберг.

Према његовим речима, НАТО је имао кључну улогу у решавању тих сукоба, мада у региону и даље постоји много проблема.

Столтенберг је изразио изузетно задовољство што ће министри одбране НАТО на сутрашњем састанку први пут поздравити колегиницу из Скопља - министра одбране Северне Македоније Радмилу Шекеринску.

Косовска скупштина усвојила је 14. децембра три закона: закон о косовским безбедносним снагама, закон о служби у косовским безбедносним снагама и закон о министарству одбране, чиме се омогућава трансформација КБС у косовску војску.

Име снага није промењено јер су за то потребне измене устава, што није могуће без гласова српских посланика.

Доношењем тих закона косовске снаге имаће 5.000 активних припадника и 3.000 у резерви.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

acetonko206@gmail.com

Mora SAD da malo oštrije reaguje na albance na Kosovu i njenu bezobzirnu politiku!

(уторак, 12. феб 2019, 13:17) - tale [нерегистровани]

tale

još malo pa će sa njima svi da izgube živce...i Amerika i Engleska i NATO

(уторак, 12. феб 2019, 13:07) - Boka [нерегистровани]

Kosovo

Da vidimo sta ce odluciti i sta ce se desiti .