ЕУ и Албанци: Српска скупштина на Косову нелегална

Међународна управљачка група за Косово, али и представници косовских Албанаца оценили су да формирање Скупштине заједнице општина нема никакав ефекат, очекујући "позитивне помаке" када у Београду буде формирана нова влада.

"Тај потез нема никакав прави ефекат," рекао је руководилац те групе и специјални представник Европске уније за Косово Питер Фејт.

Истовремено, Председник Косова Фатмир Сејдиу упозорио је власти у Београду да неће дозволити да та покрајина поставе "полигон за политичке експерименте", односно "паралелне институције које спонзорише Србија."

"Желимо да снажно подржимо да Косово неће бити поприште политичких експеримената...Посебно не у домену власти нелегалних паралелних структура које охрабрује, ствара и спонзорише Србија", рекао је Сејдиу на четвртом састанку Управљачке групе за Косова, који је у понедељак одржан у Приштини.

Коментари косовског председника и изасланика ЕУ уследили су након што су, протеклог викенда, косовски Срби основали Скупштина заједница општина Косова и Метохије, која је оснивачком декларацијом "одбацила нелегалну, једнострано проглашену независност Косова." Оснивачкој седници нису пристуствовали представници Демократске странке и Г17 плус.

Објашњавајући разлоге оснивања српске скупштине, министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић оценио је да су Срби и други неалбанци лојални Србији формирањем те институције добили демократски изабране представнике и органе власти.

Фејт је рекао да та управљачка група од нове владе у Београду очекује да прихвати распоређивање мисије Еулекса, те нагласио да је су представници тог тела "задовољни ангажовањем косовских институција по питању реализације закона из пакета међународног посредника Мартија Ахтисарија."

"Данас је важан дан јер је почео и физички посао на демаркацији границе између Косова и Македоније, што представља значајан део реализације плана Ахтисарија", рекао је Фејт.

Сејдиу је, пак, упозорио косовске Србе да "избегну политичку намипулацију појединих српских званичника, чија је намера да дестабилизују Косова и задрже регион под притиском".

Што се тиче северног дела Косовске Митровице, ми настављамо разговоре са владом, разговарали смо о развоју на северу, као и о размештању Еулекс-а у свим деловима Косова. То је веома важан допринос за успостављање читаве мисије и важно је да нова влада у Београду схвати значај њеног присуства на целој територији Косова, рекао је Фејт.

Повезане вести:

Срби с Космета основали скупштину

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 01. јул 2008, 09:50) - daki 2 [нерегистровани]

nastaviti samo tako

Imati nasu skupstinu i nase institucije je sasvim normalno i treba nastaviti samo tako.Jer za nas su legalne a za one koji misle da su nelegalne neka nas tuze.Vrhovni sud u ovoj nasoj zemlji je samo onaj koji postoji u Beogradu.Jer druge i neznamo.A za medunarodne i mi cekamob da se pocne jednom na pravnoj osnovi da se resava to pitanje a vidimo da se za sada odlicno mimoise,uz pomoc sveckih giganta.

(уторак, 01. јул 2008, 09:43) - daki [нерегистровани]

dim bez vatre nema znacaja

Sta da se kaze svako ima svoji cilj.Puno dima a vatre nigde nema.Nadam se da i mi imamo nas cilj.Treba samo citati istoriju i sve se zna,jadni nasi naslednici sve cete morati pre ili kasnije ponovo raditi kao i nasi predaci. Treba biti samo punokrvni jer ce trebati mnogo krvi da se potrosi.Nadamo se i da nasa vlada smanji cene mesa i poveca proizvodnju konjsih proizvoda.Ko zna zna.