Брисел предлаже Приштини конкретно решење за таксе

Висока представница Могерини, комесар Јоханес Хан и комесарка за трговину Маргарет Малмстром упутили су заједничко писмо косовском премијеру Рамушу Харадинају у којем објашњавању став ЕУ да тарифе на робу из Србије морају да буду хитно повучене, потврдила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанциц.

"У писму је поновљена понуда комесара Хана како решавати притужбе Приштине о функционисању Цефта споразума на одговарајући нацин," рекла је Коцијанчич, не наводећи детаље.

У решењу би, између осталог, назив "Унмик" у Цефта, био замењен са "Косово*".

Представници ЕУ, међутим, као знак добре воље захтевају да пре понедељка, 17. децембра, када је у Бриселу седница Савета ССП, да Косово привремено обустави извршење одлуке о тарифама на производе из Србије и Босне и Херцеговине, јавља Коха.

Ипак, електронски медији у Приштини преносе да косовска влада неће прихватити компромис.

Саветник Рамуша Харадинаја Авни Арифи потврдио је да је влада добила писмо на које ће премијер одговорити у понедељак.

"Писмо неће садржати никакве другачије ставове који већ нису познати грађанима Косова. Све позиције Владе познате су грађанима", рекао је Арифи.

Медији закључују да ће на основу ове изјаве, одговор Могеринијевој и другим комесарима ЕУ бити негативан.

У међувремену КТВ јавља да би Харадинај сутра требало да се састане у Бриселу са Федериком Могерини. Како се наводи, састанак владине делегације одржаће се у оквиру процеса имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између Косова и ЕУ.

Очекује се, како наводи КТВ, да ће се разматрати и резолуција о дијалогу, одлука о оснивању војске, као и о увођењу таксе од 100 одсто за производе из централне Србије.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(недеља, 16. дец 2018, 23:23) - anonymous [нерегистровани]

Жељотека

Још му испуњавају жељице!
Што ти је љубав!

(недеља, 16. дец 2018, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

ZSO

A šta je sa Zajednicom srpskih opština? Niko ne priča? Možda je to i bio cilj ovih provokacija sa taksama?

(недеља, 16. дец 2018, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

evropa nije svesna da ako pusti kosovo i albaniju da se ujedine ili da udju u eu ili nato da ce sa njima da imaju sto puta vece probleme nego sa turskom, a onda se turska i albanija mozda pobratime za unistavanje evrope, velika albanija ili kosovo kao samo i nezavisno je problem u najavi, ukoliko se pak tako desi, mi treba da krenemo u totalni obracun. : aj zdravo

(недеља, 16. дец 2018, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Takav sporazum je neprihvatljiv za Srbiju

Je li to taj obavezujuci sporazum? Osmah istupiti iz CEFTA sporazuma ako je potpisnik Kosovo.

(недеља, 16. дец 2018, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Пази решења!?

Добро вам је решење, Европејци! Ако им понудите да пише "Албанска Република Косово", а уместо "Република Србија" да пише "Цефта/Београд-Србија*.-(са звездицом, тачком и минусом)", можда би скинули таксе на 50%... на недељу дана?

Па да нам, радосни и насмејани, дотрчите са причом како обе стране треба да учине уступке!

(недеља, 16. дец 2018, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

Kom

Da li je ovo rešenje zaista za Srbiju prihvatljivo?

PS. Kao gradjanin Srbije stidim se nekih kometara gde se poziva na represiju nad albancima koji žive na jugu Srbije.

(недеља, 16. дец 2018, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

nije lose

vracamo se u un. sve ide po planu. samo malo strpljenja i ...

(недеља, 16. дец 2018, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Okrenuti se pregovorima sa Evroazijskom Unijom i ODKB

A EU suspendovati do daljnjeg dok oni u EU i njihovi puleni u privremenim institucijama u Prištini ne ispune potpisane sporazume. Dok ne ukinu takozvanu ilegalnu vojsku Kosova proglasiti okupaciju Kosmeta i otvoriti vojne baze ODKB u Srbiji. Kad može da ima Amerika i EU vojne baze u Srbije onda mraju da imaju i nama prijateljske zemlje iz ODKB.

(недеља, 16. дец 2018, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Natrag u UN....

Ujedinjene Nacije su nam jedina sansa jer Evropa je protiv nas od prvoga dana. Bila je velika greska rukovati se i pregovarati sa Tacijem, ratnim zlocincem. Mi smo mu time dali puni legitimitet za pregovore a ujedno mu i oprostili zlocine koje je pocinio i on kao i svi drugi politicki aktivni zlocinci na Kosovu. Postojeca politicka struktura Kosova nije u stanju da samostalno ucini bilo sta /osim otvaranja nekoliko slasticarni/ bez aktivnog ucesca EU + NATO a dobro znamo kakve su i oni zlocine pocinili prema srpskom narodu. Mi dakle pregovaramo sa dvostrukim ili trostrukim zlocincima i sta tu mozemo ocekivati. Zato, natrag u UN i rezoluciju 1244 na stol /dnevni red/.

(недеља, 16. дец 2018, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Povlacenje

Ova igra ce trajati sve do isteka mandata postojecoj garnituri a Srbija ako nastavi sa dosadasnjom politikom "cutim i trpim" ne pise se dobro.