Тачи: Формирање војске је неповратан процес

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је, "независно од дискусије у Савету безбедности и без обзира на бриге одређених држава и људи, формирање војске Косова неповратан процес".

"Одлука институција о оснивању војске је историјска, правична одлука и у складу са вољом грађана Косова и потпуно у складу за уставним мандатом и законским одредбама", рекао је Тачи током обраћања медијима на приштинском аеродрому пред одлазак у Њујорк, на седницу СБ УН о Косову.

Рекао је да је формирање војске "једна од најбитнијих одлука након проглашења независности, која је ујединила све људе на Косову, без етничких разлика и цео политички спектар, уз велико ангажовање са међународним пријатељима".

Додатна вредност војске, наставио је Тачи, је "учешће неалбанских заједница" у њој.

"Уколико се Србија наљутила и уколико брине због војске, Срби који су грађани Косова осећају се мирно и комотно и желе да буду део институција и војске", тврди Тачи, додајући да сада очекује завршницу дијалога са Београдом.

"То ће бити финална фаза дијалога, уз могућност свеобухвтног и трајног споразума, који ће обухватити реципрочно признавање Косова и Србије, уз поштовање Резолуције 1244 и учлањење у међународне организације и за који верујем, да ће одлука скупштине да формира широки тим за дијалог и у координацији са носиоцима инститиуција, уз руководство ЕУ и уз подршку САД иосталих партнера, бити успешан и да ће затворити поглавље сукоба између Косова и Србије", навео је косовски председник.

Закључио је да дијалогом Косово "жели нормализацију односа, могућност помирења, реципрочног признања, учлањења Косова у УН".

број коментара 24 Пошаљи коментар
(недеља, 16. дец 2018, 18:19) - Milutin [нерегистровани]

Srbija ce resiti ovaj terorizam na svojoj zemlji

Jel vi to hocete mimo UN i mimo drugih medjunarodno priznatih drzava da glumite neku kvazi-drzavicu na tudjoj zemlji i da donosite neke propise koji ne obavezuju nikog zivog na ovoj planeti, samo zato sto vam je neko usmeno rekao da to radite a on ce da vas satro pokriva. Vi ste nista! Teroristi i banditi, a da Srbija ne vodi odgovornu i civilizovanu politiku, odavno bi vi bili iza resetaka a vasa teroristicka banda finansirana od spolja, a na srpskoj vekovnoj zemlji, bila pregazena i eliminisana. Srbija zadrzava pravo da povrati svoj deo teritorije u svakom trenutku! Vi ste teroristicka okupaciona formacija i ne pitate se nista, niti bilo kome mozete da postavljate bilo kakve uslove! Moracete iz tog svog nebuloznog sna jednog trenutka da se probudite! Mislim da ovih dana krece vase otreznjenje i nezaustavljiv pad! I vas i vasih finansijera. Dosta je vise bahanalija zlotvora na srpskoj svetoj zemlji.
Zivela Srbija!

(недеља, 16. дец 2018, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Opet

Svi cete u corku rodjoooo.... samo da
vas puste niz vodu...

(недеља, 16. дец 2018, 17:15) - anonymous [нерегистровани]

Srbi sa Kosova ne zele tu vojsku

Taci iznosi neistinu. ..

(недеља, 16. дец 2018, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

KiM

Vojska ce im potrajati sve dok to Amerika bude htela...

(недеља, 16. дец 2018, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Vojska

Oni tu vojsku nikafa nisu ni raspustili , a zna se koja je to vojska.

(недеља, 16. дец 2018, 16:23) - Пеле [нерегистровани]

КиМ

Nasilno formiranje VK je protivzakonito, i neustavno tako će da morati nešto da vrate a prvenstveno ukidanje takse od 100%.

(недеља, 16. дец 2018, 15:56) - Ivko [нерегистровани]

Kosovo

Kako je oformio ova tri zakona tako će ih i povući.

(недеља, 16. дец 2018, 15:46) - Danko [нерегистровани]

kako

Trebalo bi da EU reaguje na ovakvo ponasanje Pristine

(недеља, 16. дец 2018, 15:31) - Jugoslavija [нерегистровани]

Smešno

Kako su Jugoslaviju za par godina razmontirali, vas će za jedno poslepodne...

(недеља, 16. дец 2018, 15:05) - ostoja [нерегистровани]

"uz postovanje Rezolucije 1244"

Тачи, додајући:
"То ће бити финална фаза дијалога, уз могућност свеобухватног и трајног споразума, који ће обухватити реципрочно признавање Косова и Србије, уз поштовање Резолуције 1244 "

Pa o drzavnosti Kosova a pogotovo priznavanje tzv. drzave Kosova nema nista u Rezoluciji 1244 UN. Kako moze i priznanje Kosova i postovanje Rezolucije mister Taci??? To je kontradiktorno, zar ne? Pitajte Amerikance, objasnice vam.