Договорени свакодневни контакти Војске Србије и Кфора

Председник Републике Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сагласили су се, у данашњем телефонском разговору, да су очување мира и стабилности од највећег интереса за Србију и цео регион.

Председник Вучић захвалио је генералном секретару Столтенбергу на констатацији да није време за формирање војске тзв. Косова, односно да намера тзв. Косова да "трансформише своје безбедносне снаге у војску долази у погрешно време", наведено је у саопштењу из Председништва.

Вучић је изразио зебњу због намера тзв. Косова да формира војску и због опасности које тај корак носи по опстанак српског народа на Косову и Метохији и безбедност Србије, као и мир и стабилност у региону.

Двојица саговорника су се договорили да остану у сталном и директном контакту, као и да Војска Србије поново успостави свакодневне контакте са снагама Кфора на Косову и Метохији, како би размењивали информације и пратили развој ситуације.

Председник Вучић је упознао генералног секретара Столтенберга са проблемима са којима се Србија, а посебно српски народ на Косову и Метохији, суочавају због ирационалног потеза Приштине да уведе таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, супротно споразумима и договорима.

Генерални секретар Столтенберг изразио је захвалност председнику Вучићу за одличну организацију вежбе пружања помоћи у ванредним ситуацијама, која је са 900 учесника, била највећа вежба те врсте до данас, одржана у октобру у Србији.

Такође је нагласио колико цени допринос Србије миру и стабилности у региону.

Столтенберг поновио Харадинају став о трансформацији КБС

У саопштењу НАТО-а се наводи да је Столтенберг лично, у телефонском разговору, поновио косовском премијеру Рамушу Харадинију да трансформација КБС у војску долази у погрешно време, да је противна препорукама НАТО чланица и да може имати последице по Косово.

Наводи се да је Столтенберг звао председника Србије Александра Вучића и Харадинаја како би их известио о закључцима министарског састанка НАТО-а о Западном Балкану.

Додаје се да је Столтенберг у тим разговорима нагласио да и Београд и Приштина морају да покажу мир и уздржаност и да избегну било какве провокативне изјаве или акције.

Столтенберг наводи да је у разговору са Хардинијем говорио о плану Приштине да се крене у трансформацију Косовских безбедносних снага и војску.

"Нагласио сам да такав корак долази у погрешено време, да је у супротности са препорукама многих НАТО савезника и да може имати негативне последице по косовске евроатлантске интеграције", наводи Столтенберг.

Истиче да је Хардинију поновио и став НАТО-а да ће, уколико се промени мандат КБС, Алијанса морати да преиспита ниво свог ангажмана са безбедносним снагама Косова.

"Такође сам разговарао са председником Вучићем о потреби спуштања тренутних тензија", каже Столтенберг, наводи се у саопштењу.

Генерални секретар НАТО-а додаје да је и Вучића и Харадинија подсетио да је дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, једини начин за трајни мир и стабилност у региону.

"НАТО остаје посвећен очувању мира и стабилности на Косову кроз своју мисију Кфор, која има мандат Уједињених нација", закључио је Јенс Столтенберг.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 20:48) - Dijego [нерегистровани]

KFOR

KFOR će zaista učiniti sve da spreče sukobe na KiM. KFOR mora pod hitno da zaštiti Srbe na KiM.

(четвртак, 06. дец 2018, 19:45) - HN [нерегистровани]

značajno ≠ većinsko

“"НАТО остаје посвећен очувању мира и стабилности на Косову кроз своју мисију Кфор, која има мандат Уједињених нација", закључио је Јенс Столтенберг.”

КФОР није мисија НАТО, већ СБ УН.

У складу са одредбама Резолуције СБ УН, само је значајно учешће НАТО у тој мисији, што не значи по аутоматизму и већинско, јер ти односи могу у току трајања одредби Резолуције и да се промене!

(четвртак, 06. дец 2018, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

vjerujem...ne verujem. ..verujem..ne verujem..

Ipak..ne verujem...
nebi Pristina to radila...zna Pristina da ima vasu podrsku...
Hm..hm..dobro to umotavate. .

(четвртак, 06. дец 2018, 18:04) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Da nasa vojska ima svakodnevni kontakt sa Kforom? Na taj nacin zeli Nato da zna i prati nasu vojsku. Molim vas ne verujte ovima vise.

(четвртак, 06. дец 2018, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

Taj NATO

NATO je javno protiv tih 100% taksi, a na terenu pomaze albancima da se kamioni zaustavljaju na administrativnoj liniji. Tako mogu biti javno i protiv vojske takozvanog "Kosova", ali je pravo pitanje kako ce oni reagovati ako se ta vojska osnuje. Hoce li kao sa taksama reci da mi smo protiv toga ali to je realno stanje i mi ga prihvatamo? 

(четвртак, 06. дец 2018, 16:44) - Deda Pera [нерегистровани]

Ne verujem...

Ne verujem ni reči ovom milosrdnom andjelu. Nama priča jedno anjima drugo i zato oni nastavljaju po svome...

(четвртак, 06. дец 2018, 16:35) - Igor [нерегистровани]

Zaboravnost

Jesmo li već zaboravili na obmanjivanje KFOR-a i NATO-a od pre nekoliko nedelja kada je ROSU upala na sever Kosova i pohapsila više Srba? Vučić je rekao da im više ne veruje, a da li im sada opet veruje? Potrebno je pod hitno proširenje misije KFOR'a na Kosovu, npr. ruskim kontingentom ili na neki drugi način.

(четвртак, 06. дец 2018, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

Bravo Vucicu

Mogli ste dogovoriti i svakih 15 min. kontakt ali oni su Pristini dali zeleno svetlo, a za javnost pricaju ovu pricu. Pristina bez miga Amerike ne sme ni A slovo reci na pres konferenciji.

(четвртак, 06. дец 2018, 16:21) - anonymous [нерегистровани]

telefon

ovakvi se razgovori ili pregovori ne vode telefonom. Ovde se mora razgovarati licem u lice, ispred novinara i predstavnika stranih ambasada kojima je u stvarnom interesu da se situacija na kosovu smiri.

(четвртак, 06. дец 2018, 16:19) - ana [нерегистровани]

mir

Srbija ne zeli ratove vec miran zivot za svoj narod.Nadamo se da ce se sada albanci dozvati pameti.