Блумберг: Балкан у ЕУ – шансе реалне, потребни резултати

Скоро две деценије од завршетка последњег рата на Балкану, постоји шанса да термин "балканизација" постане ствар прошлости, пише агенција "Блумберг". У тексту се оцењује да све земље бивше Југославије сада имају реалне шансе за чланство у ЕУ, али да на том путу треба решити још "неколико сукоба" од којих као најинтензивнији помињу "сукоб између Београда и Приштине".

Блумберг у тексту под називом "Замислите Балкан без балканизације", подсећа на први сусрет председника Србије Александра Вучића са косовским председником Хашимом Тачијем у августу у Аустрији, где су разговарали о могућим компромисима, уз опаску да је "то био моменат наде".

Агенција, међутим, додаје да ће бити неопходно много више стрпљења да би од наде настали опипљиви резултати.

Европска унија је, како се наводи, "непорециво најефикаснија мировна машинерија, са тенденцијом да избрише границе и умири спорове без употребе силе", а до сада су само две бивше југословенске државе, Словенија и Хрватска, постале њене чланице.

"Осталих пет, ако се Косово рачуна, као последње које је прогласило независност, коју не признаје пет држава чланица Европске уније, остају на чекању", наводи се у тексту.

Оне су, наводи Блумберг, "спутане економском заосталошћу и корупцијом као и сукобима какве ЕУ не жели унутар својих оквира".

Србију Блумберг назива прваком у трци за чланство у ЕУ, али наводи да је пред њом тежак задатак, јер, како објашњава, ЕУ од ње захтева "свеобухватан, правно обавезујући споразум за нормализацију односа с Приштином" и то је, тврди агенција, услов за придруживање, што је, додаје, услов и Приштини за напредак.

Преговори о нормализацији, који трају од 2011. године, по оцени Блумберга, иду "болно полако".

У тексту се подсећа и да је управо због тога шефица европске дипломатије Федерика Могерини охрабрила Вучића и Тачија да потраже политички компромис, али констатује да су препреке биле велике.

"Вучић је недавно похвалио бившег југословенског председника Слободана Милошевића, који је умро 2006. током суђења за ратне злочине, карактеришући га као 'великог вођу'. Он и Тачи, који је некада био припадник косовских герилских снага које су се бориле против Милошевића, морају да прикрију међусобне антипатије само да би разговарали. Успомене на рат на Косову су и даље снажне", наводи се у тексту.

Федерика Могерини и актуелни састав Европске комисије завршавају наредне године мандат, подсећа агенција, уз опаску да би она сигурно желела да свој мандат заврши тријумфално, али и уз упозорење да би неизвесност по питању будућег састава Европске комисије и њеног става о проширењу Уније такође могли да утичу на убрзање процеса преговора.

Због свега тога, а у тренутку када су се Вучић и Тачи појавили на преговорима о могућности размене територија као решењу, накратко је деловало као да би неким чудом ствари могле ускоро да се разреше, примећује Блумберг, али и констатује да је тај утисак највероватније преурањен.

У том смислу агенција помиње да су се и српски и косовски стручњаци само насмејали упитани да кажу на којој је тачки тренутно процес нормализације и закључује да "о чему год да стране преговарају, то није за јавност".

број коментара 15 пошаљи коментар
(недеља, 23. сеп 2018, 15:27)
anonymous [нерегистровани]

Eksperiment propao a pacijenat ..... iznuren

Eksperiment pogresan; pacijenat iznuren i polumrtav!Kad ce vec jednom ovi pametnjakovici za Zapada priznati svetu i Balkanu da je njihov eksperimeat promasio cilj.Oni su ti koji su od Balkana napravili "balkanizaciju".Zamislite da su utrosili samo jedan procenat ove "frke i buke" o odrzanju Jugoslavije gde bi Balkan danas bio?Po zdravom tumacenju svakog normalnog, Jugoslavija je predstavljala EU u malom.NATO-u to nije odgovaralo;oni su hteli sto blize Rusiji i Jugoslavija je morala da ode.Lansirali su nam "demokratiju" pa smo se potukli za njihovo dobro i sad postasmo "balkanci" kao neki otpad u "normalnom" svetu.Nece ni da shvate da su toliki ratovi na srpskom delu Balkana bili oslobodilacki -- prvo od Turaka (prvi i drugi Srpski ustanak), zatim Prvi i Drugi Svetski rat, i sad ovaj 90-tih -- NATO rat.Dobro je i da smo zivi a da ne kazem I normalni!

(недеља, 23. сеп 2018, 00:23)
anonymous [нерегистровани]

Hvala,

necemo!

(субота, 22. сеп 2018, 23:33)
anonymous [нерегистровани]

E(x)U

Ovakva kakva je EU sada je jedan dzak pun rogova: volujskih, ovnovskih, irvaskih itd. Raspad je neminovan. Brexit je pocetak Hegemonisticka nastrojenost Nemacke i Francuske u odnosu na "male" je motorna snaga ka konacnom raspadu. Zivi bili pa vidili!

(субота, 22. сеп 2018, 20:53)
milan lala [нерегистровани]

EU

Uzdam se u mudru politiku Srbije i da nikada ne postanemo clan EU. EU je propalo udruzenje i nema buducnost, ko bivsa YU pred raspad , to vidimo svakog dana , svadjanje bez prekida , saglasja o malo cemu , samo ucene i pretnje velikih i zavrtanje ruku manjim drzavama i narodima . Bogatim EU- drzavama dobro a siromasnima u EU samo obecanja i obaveze .

(субота, 22. сеп 2018, 20:18)
milan [нерегистровани]

Balkanizacija Balkana(!?)!

Mene balkanizacija Balkana nimalo ne brine ali me vrlo brine
suropeizacija Balkana.

(субота, 22. сеп 2018, 19:53)
anonymous [нерегистровани]

Скоро две деценије од завршетка последњег рата на Балкану....

Бајага у песми "Балкан" наводи 50 лета као критичну бројку

(субота, 22. сеп 2018, 19:38)
anonymous [нерегистровани]

EU hoće ekskluzivno pravo na život ili smrt na Balkanu

Smeta im mešanje Rusije o Kine i mogućnost izbora bilo kog sem EU.

(субота, 22. сеп 2018, 19:18)
anonymous [нерегистровани]

Srbija je Kosovo...

Nije mi poznato koji su to uslovi koje Kosovo mora da ispuni zbog eventualnog daljnjeg "napretka" kako stoji u tekstu.

(субота, 22. сеп 2018, 17:26)
anonymous [нерегистровани]

re: Kiza

Pa tko ti je rekao da svi hoce da zive tamo?

Samo bjeze od bombi i neimastine. ...kao i ja prije oko 25 g..a onda smo napustili Njemacku jer je tretman stranaca los..
.necu da budem gradjanin drugog reda ili treceg...

(субота, 22. сеп 2018, 17:13)
anonymous [нерегистровани]

Kiza

@Izlizane fore i floskule - zbog tih "sukoba" im je toliko lose - sve EU drzave vaze za zemlje u kojima se najbolje zivi, i upravo ceo svet zeli tu da dodje i zivi, pogledajte malo statistike o migracijama. Ova propaganda protiv EU je smesna, pogotovo sto dolazi iz jedne od najgorih i najsiromasnijih drzava evrope. Nas EU ne treba, ali su oni nama preko neophodni.