Епархија рашко-призренска: Поделом Косова постоји опасност од новог погрома

Свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске саопштило је да би поделом, разменом територија или "разграничењем Срба и Албанаца" на сувереној територији Србије највећи део српског народа на Косову и Метохији аутоматски био остављен на милост и немилост онима који ни до сада нису показивали спремност да поштују њихова права.

У таквом немилом развоју догађаја постоји велика опасност да будемо изложени погрому, сличном оном из марта 2004. године, или да под притиском и тихим терором будемо присиљени на егзодус, упозорили су свештеници и монаси Епархије, на челу са епикопом Теодосијем.

Они су поручили да подржавају став да Косово и Метохија остане неотуђиви део Србије, са својих 1.500 православних манастира, цркава, задужбина и споменика српске културе.

У саопштењу објављеном на сајту Епархије истиче се да очување тог дела Србије није питање ни националне идеологије или митологије, ни само територије, већ представља срж српског црквено-народног бића и постојања, што је Србе као народ и цркву Христову вековима сачувало на том простору.

Даље се наводи да свештенство и монаштво Епархије подржава очување Косова и Метохије као интегралног дела Србије, по свим међународним стандардима, и у складу са Уставом Србије и са Резолуцијом 1244 Уједињених нација.

То, како је прецизирано, не значи конфронтацију са светом, већ управо афирмацију става да се без основних права и слобода једног народа, његовог идентитета, духовности и културе, не може наћи стабилно дугорочно решење.

Сложно апелујемо на највише представнике Србије и међународне заједнице да се нашем свештенству, монаштву и верном народу на Косову и Метохији омогући опстанак и миран живот, да сачувамо древне светиње и самим тим обезбедимо вековни континуитет постојања наше цркве на овом простору, пише у саопштењу.

На крају се указује да овај апел не представља мешање у политику, већ је, пре свега, гласан вапај оних који, живећи на Косову и Метохији, и пред богом и сопственом савешћу имају одговорност према народу са којим чине живу цркву.

број коментара 6 пошаљи коментар
(понедељак, 20. авг 2018, 09:04)
SALE [нерегистровани]

KiM

Pregovorima je potrebno postići krajnje i održivo rešenje za KiM.

(недеља, 19. авг 2018, 21:28)
Dragan R [нерегистровани]

Suprotno

Zamrznuti konflikt nosi ogroman rizik od novih sukoba. Razgraničenje je već manje rizično, iako se sa Prištinom nikad ne zna.

(недеља, 19. авг 2018, 20:43)
aМаркоnonymous [нерегистровани]

разграничење

Ма каква подела? Ко уопште помиње поделу? Ја у разграничењу не видим никакву поделу!

(недеља, 19. авг 2018, 19:53)
anonymous [нерегистровани]

Resenje

Cilj Vlade Srbije nije da prouzrukuje sukobe,vec da sacuva mir.Treba prihvatiti odluku koju Vlada Srbije predlozi,jer nemamo mnogo opcija.

(недеља, 19. авг 2018, 19:46)
anonymous [нерегистровани]

Ocuvanje mira.

Podela KIM nebi dovela do sukoba.Vlada Srbije nebi izabrala ovakav predlog da sa namerom da napravi probleme,vec da sacuva mir.Vucic se bori za mir na KIM,i za bezbednost Srba koji tamo zive.

(недеља, 19. авг 2018, 19:41)
anonymous [нерегистровани]

kosovo

Svi se zalazemo za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji.