Гојковић са председницима парламената на Самиту у Пољској

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић учествује на Трећем самиту председника парламената централне и истоцне Европе у Варшави, где је изјавила да питање миграција по сложености и последицама налаже координисану, одлуцну и пажљиву акцију на националном, регионалном и глобалном плану. 

Maja Гојковић је, говорећи на тему обликовања политике миграција у Европи, указала да је у потрази за моделом европске политике, који ће одговорити изазовима будућности, Србија спремна да активно учествује у расправи и доношењу политичког решења и у спровођењу мера о којима се постигне сагласност. 

Истакла је да је Србија од почетка мигрантског таласа указивала на неопходност заједничког и солидарног одговора.

Такође, подвукла је да је Србија предузела све што је било у оквиру њених могућности ради збрињавања миграната, обезбеђивања што бољих животних услова и поштовању основних људских права, а да је посебну пажњу и бригу придавала осетљивим категоријама, женама и деци, водећи рачуна да им обезбеди потребну бригу, здравствену заштиту и могућност образовања док бораве у Србији.

Подсетила је да је до сада, кроз Србију, као кључну транзитну земљу на западнобалканској рути, прошло приближно милион избеглица и миграната.

Гојковићeва је нагласила да се Србија, истовремено, на одговоран и одлучан начин супротставила илегалним миграцијама, штитећи на тај начин своју, али и територију својих суседа, као и појединих чланица ЕУ, које су крајња дестинација миграната, а да је посебна пажња усмерена на борбу против кријумчарења и трговине људима.

"Решење мора бити донето са пуном одлучношћу свих актера да би било ефикасно, уз фокус на изворима, као и са пуном осетљивошћу за социјалне, економске и културне разлике. Овакав приступ је неопходан управо ради заштите демократије, хуманости, солидарности и људских права, вредности које чине европски идентитет, уз пуно разумевање да не постоје брза и лака решења", поручила је Маја Гојковић.

Осим Гојковићеве, самиту присуствују председници парламената Пољске, Мађарске, Чешке, Литваније, Словеније, Албаније, Македоније и Малте, као и потпредседници и заменици председника парламената Јерменије, Азербејџана, Белорусије, Бугарске, Грузије, БиХ, а биће присутне и делегације парламената Грчке, Казахстана, Словачке, Украјине и Хрватске.

Председници парламената на Самиту, који данас и сутра у Варшави организује Сејм Пољске, поред питања миграција, разговарају и о јачању парламентарне сарадње као прилике за развој региона и у том оквиру о сарадњи у области инфраструктуре, енергетске трансформације и енергетске сигурности, транспортној политици и одрживом развоју, те о улози парламентарне дипломатије у савременим међународним односима.

број коментара 0 пошаљи коментар