Стефановић: Напад на полицајце не сме да се толерише

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да свако има право да законито протестује, али да се насиље неће толерисати и, уз оцену да је јучерашњи напад на полицајца скадалозан, додао да очекује да нападачи буду најоштрије кажњени.

"Скандалозно је то што се догодило јуче и поред свих упозорења, молби и апела. Очигледно је да неки људи нису разумели шта је нормално, пристојно и законито понашање. Напасти полицајце који су дошли да редовно обављају свој посао, људе који живе поред вас, ваше комшије из ваше општине", рекао је Стефановић новинарима у Арнађеловцу коментаришући напад на полицајца.

Додао је да му је драго што су полиција и тужилаштво реаговали, да су виновници ухапшени, као и да очекује да судски поступак буде брз и ефикасан и да починиоци буду најоштрије кажњени.

Министар је поручио да напад на полицајце никада не сме да се толерише и да људи морају да се сете да они раде на најтежим пословима у заштити безбедности наше земље.

"Морамо имати нулту толеранцију на насиље према полицији и на насиље уопште, и то смо увек говорили", подвукао је Стефановић.

МУП је саопштио да је једна особа ухапшена због напада на полицијског службеника код Лазаревца, до кога је дошло током јучерашњег покушаја блокаде Ибарске магистрале.

Он је навео да свако има право да законито протестује и изражава мишљење, али да се насиље неће дозволити, јер насиље може да роди само несто што је лоше за земљу, па уместо да се радујемо новим погонима и радним местима, "неки су одлучили да се батином обрачунају са људима који мисле другачије".

Ово није земља у којој ће бити дозвољен обрачун са политичким неистомишљеницима или са људима који раде свој посао а не свиђа се некоме. Постоје закони, прописи и то мора да се увек има на уму, у Србији је могуће само законито понашање", рекао је Стефановић.

Поновио је да постоји законит начин како се најављују јавни протести и како могу да се одрже, да не ометају и не ограничавају права другим људима, а да се остваре права људи који сматрају да треба око нечег да протестују.

Данас, подвукао је, нема протеста било какве врсте нити блокаде у Србији. "Већина људи је схватила да то није нормалан нити законит начин. Ако неко буде покушао да се понаша незаконито, полиција ће у складу са законом реаговати", рекао је Стефановић. 

Вулин: Напад на службено лице је напад на Србију

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је напад на било које службено лице напад на читаву државу.

"Оно на шта сам упозоравао, на украјински сценарио, на насиље које се призива на нашим улицама, нажалост управо се и догађа. Несхватљиво је да било ко због својих политичких циљева може да дигне руку на полицајца, може да угрожава живот наших грађана", наводи се у изјави министра Вулина која је достављена медијима.

Он додаје да је захвалан нашим грађанима на огромном стрпљењу и на разумевању да се дестабилизација Србије мора избећи по сваку цену, али на државне органе који стриктно спроводе закон и који само у складу са законом решавају и овај проблем.

Вулин упозорава да је, нажалост, много оних који желе слабу Србију, дестабилизовану Србију, Србију у којој ће неки нови Аутомајдан да је учини нестабилном, да је баци на колена, а да постоје и они који ће због интереса, углавном са стране, учинити било шта да Србија буде слаба.

број коментара 26 пошаљи коментар
(четвртак, 14. јун 2018, 08:40)
anonymous [нерегистровани]

123

Slazem se da je jezivo, ali isto tako slozite se sa mnom da niko ne sme nikog da napada. Dal bio uniformisano ili civilno lice. Zao mi je sto to kazem, ali ovako se nije reagovalo ni za prebijenog coveka. Nemojte se igrati mi smo sad najjaci na svetu, nego budite realni. Niko nema prava da povredi drugo lice. Kraj price.

(четвртак, 14. јун 2018, 08:31)
Ema [нерегистровани]

Napad

Napadaci moraju da odgovaraju za napad, ko god da je u pitanju, ovako nesto ne smemo tolerisati.

(четвртак, 14. јун 2018, 08:31)
Ema [нерегистровани]

Napad

Napadaci moraju da odgovaraju za napad, ko god da je u pitanju, ovako nesto ne smemo tolerisati.

(четвртак, 14. јун 2018, 08:12)
Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Napadnuti su,

kao simbol vlasti!

(четвртак, 14. јун 2018, 08:04)
anonymous [нерегистровани]

mala

Napadom na neduzno lice se nista ne postize.

(четвртак, 14. јун 2018, 07:38)
ceca [нерегистровани]

webdesk@rts.rs

napade na policajce treba najoštrije kazniti

(четвртак, 14. јун 2018, 07:33)
Najbolja [нерегистровани]

Beograd

Nasilje i presije nad građanima nemaju toleranciju a posebno ne nasilje nad pripadnicima organa za odrzavanje javnog reda i mira! Za svaku osudu svakako...

(четвртак, 14. јун 2018, 07:29)
Lazar [нерегистровани]

!!!!!

Ne moze se imati toleracije prema nasilju, posebno kada je u pitanju napad na sluzbeno lice.

(четвртак, 14. јун 2018, 07:17)
anonymous [нерегистровани]

Za svaku sudu

Napad na sluzbeno lice najstrozije treba kazniti.

(четвртак, 14. јун 2018, 06:17)
Marko [нерегистровани]

Policija

Policajci su sluđbena lica koja moraju biti maksimalno zaštićena!