Арифи: Изјаве из Београда у супротности са духом дијалога

Шеф приштинског преговарачког тима у техничком дијалугу са Београдом, Авни Арифи, тврди да су изјаве српских званичника увек у супротности са, како је рекао, духом и карактером дијалога.

Авни Арифи је то рекао реагујући на изјаву шефа владине КиМ Марка Ђурића, који је коментарисао јучерашњу Арифијеву изјаву да је Приштина одбила да учествује у новој рунди дијалога крајем седмице у Бриселу.

"Србија наставља да спречава примену енергетског споразума и све релевантне заинтересоване стране, укључујући и званични Берлин у потпуности су свесне тога. Ова међународна сензација им се свакако није допала и преговора неће бити, тако да малигне изјаве о будућности Косова нису ништа ново за нас", рекао је Арифи, пренео је Љајми.

Арифи, како се наводи, каже да су поруке Београда увек и у потпуности противне карактеру дијалога.

Љајми преноси да је Арифи рекао да Приштина остаје посвећена испуњавању међународних обавеза.

"Косово остаје посвећено испуњавању свих међународних обавеза, али истовремено тражимо без изузетка испуњавање свих обавеза других. Временски период једностраног спровођења споразума је истекао", навео је Арифи.

Арифи је, наиме, синоћ изјавио да је Приштина одбила да учествује на састанку у Бриселу крајем седмице, који је требало да буде посвећен оснивању Заједнице српских општина.

"Састанак је био заказан за 7. јун, али ми смо га одбили. Ми инсистирамо на дијалогу и инсистирамо да се говори о свим темама. Док је делегација Србије рекла да је једини разлог за учешће у разговорима формирање Асоцијације општина са српском већином. Ми смо ту за све споразуме. Или ће се спровести сви споразуми или неће ни један", рекао је Арифи.

Додаје да је у захтеву за дијалог послато неколико тема о којима би требало наставити технички дијалог.

број коментара 0 пошаљи коментар