Харадинај: Технички дијалог бесмислен ако енергетика није прва тачка

Косовски премијер Рамуш Харадинај наводи да је технички дијалог прекинут јер Приштина сматра да је он бесмислен ако прва тачка није енергетика, док, како каже, Београд и Брисел траже да се најпре разговара о оснивању Заједнице/Асоцијације српских општина. Наводи да је добро што је Заједница српских општина стопирана и нада се да Уставни суд Косова никада неће дати одобрење ЗСО изван уставних оквира Косова.

Рамуш Харадинај је, одговарајући посланици опозиционог Демократског савеза Косова, Хикмети Бајрами, рекао да се слажу да технички дијалог нема смисла ако се не поштује енергетика, пренео је РТК.

"Већ смо стигли у ову фазу, нажалост, не нашом вољом, већ неко време се не води технички дијалог управо због ове ситуације, сматрали смо да је бесмислено седати за сто када прва тачка није енергетика, не одбијамо друге теме, али ова треба да буде прва, а српска страна помера дневни ред тако да прва тачка буде Асоцијација. Нажалост, то мисле и Европљани", рекао је Харадинај у косовском парламенту.

Додао је и да је Приштина имала "не тако пријатну комуникацију са посредницима у дијалогу", али је додао да се чека на даљи развој ситуације.

Истиче да је косовска скупштина у праву када каже да нема смисла бавити се другим темама погрешним редоследом, а не бавити се озбиљно питањем енергетике.

Наводи да је влада издвојила милион евра за енергетику, али то неће вечно трајати јер ће, по њему, или бити пронађено решење или ће, како је рекао, "Косово деловати једнострано на тржишту".

"Добро што је стопирана ЗСО"

Косовски премијер наводи да је добро што је Заједница српских општина стопирана и нада се да Уставни суд Косова никада неће дати одобрење ЗСО изван уставних оквира Косова, пише Зери.

Говорећи на седници косовске скупштине о комерцијалном споразуму између компаније "Contour Global" и косовске Владе за пројекат термоцентрале "Kosova e Re" Харадинај је рекао да је грешка да се овај споразум пореди са ЗСО како су то учинили опозициони посланици.

Према Харадинају, одлука Уставног суда о ЗСО је добра, и он се нада да сваки споразум који је у супротности са косовским Уставом неће проћи.

"Добро је што је Заједница стопирана, добро је што је Уставни суд тако одлучио, надам се да судије овог суда никада неће дати одобрење никаквој "Заједници" која излази ван уставних оквира Косова, надам се да они то неће урадити", одговорио је Харадинаја посланику ПС-а, Љибурну Аљиу.

Иначе, друга рунда техничког дијалога Београда и Приштине у Бриселу је прекинута 16. јануара, када је у Косовској Митровици убијен српски политичар Оливер Ивановић.

Београдски тим у техничком дијалогу је због убиства лидера ГИ СДП напустио разговоре.

Трећа рунда техничког дијалога је била заказана за 21. март, али она није одржана јер су представници приштинског тима у Брисел дошли неспремни за разговор о формирању ЗСО.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је тада да наша делегација одлучно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута ЗСО.

"Само усвајањем статута ЗСО Приштина би показала да је спремна да се и даље договара. Резолутно захтевамо доношење статута ЗСО у неизмењеној форми, на онај начин на који је то договорено, не обазирући се на одлуке приштинских судова и сличне интерне акте", рекао је тада Ђурић.

Оценио је и да су представници Приштине у Брисел дошли неспремни да спроводе договорено у вези са формирањем ЗСО, очекујући да им "Србија дâ све".

број коментара 20 пошаљи коментар
(петак, 01. јун 2018, 11:21)
anonymous [нерегистровани]

Najbolji put

Ovo je najbolji put da ostanu bez dovoljno energenata.

(петак, 01. јун 2018, 10:53)
anonymous [нерегистровани]

Stara prica

dajte nam sve a vama ne damo nista.....

(петак, 01. јун 2018, 08:51)
kiki [нерегистровани]

komentar

Albancima treba objasniti da se dijalog ne moze zasnivati na ucenama

(петак, 01. јун 2018, 08:08)
riki [нерегистровани]

riki

KiM je neotudjivi deo Srbije

(петак, 01. јун 2018, 07:50)
mila [нерегистровани]

besmisleno

Samo trazi razloge da prekine pregovore...Besmisleno i licemerno...

(петак, 01. јун 2018, 07:33)
Maja [нерегистровани]

Haradinaj

Neka Haradinaj samo misli da će energetiga biti prva tačka, pa će se onda malo prevariti!

(петак, 01. јун 2018, 01:48)
anonymous [нерегистровани]

rada

Bez ucena.

(петак, 01. јун 2018, 01:29)
Darko [нерегистровани]

Nepravda

Srbija je za Kosovo vekovima krv prolivala,borila se,ratovala,ulagala,zidala,branila....a sada sve da to da njima.
To ne smemo dozvoliti da se desi. Mora se naci neko bolje resenje?

(четвртак, 31. мај 2018, 23:59)
ivana [нерегистровани]

mimi@gmail.com

Nemože sve biti po tvome

(четвртак, 31. мај 2018, 23:20)
Nedja [нерегистровани]

Dobar dan

Haradinaju je mesto mu zatvoru a ne da govori o tehničkom dijalogu.