ЕК: Самит у Софији потврдио европску перспективу региона

Европска комисија оцењује да је самит лидера Европске уније и партнера са Западног Балкана у Софији потврдио европску перспективу региона и поставио низ конкретних акција за јачање сарадње у областима повезивања, сигурности и владавине права.

"Овај самит нам је омогућио још ближе везе са нашим пријатељима са Западног Балкана који се, корак по корак, свакодневно приближавају Европској унији – сваки по сопственом темпу и по сопственим заслугама. Чланство у Европској унији значи дељење вредности и принципа, укључујући поштовање владавине права, независност судства и слободу изражавања – јер је Европска унија пре свега заједница вредности и права", поручио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

У седишту Европске комисије у Бриселу кажу да самит и усвојена Софијска декларација наглашавају важност континуиране посвећености Западног Балкана владавини права, борби против корупције и организованог криминала, добром управљању, као и поштовању људских права и права припадника мањина.

"Ефикасна имплементација реформи у овим областима кључна је за даљи напредак региона на европском путу", наводи се у саопштењу Европске комисије.

У тексту се напомиње да су се лидери ЕУ и Западног Балкана сложили да предузму низ акција за побољшање енергетске и транспортне инфраструктуре, као и дигиталне повезаности у региону.

"ЕУ и партнери са Западног Балкана такође су поставили основу за све ближу сарадњу у областима безбедности, миграција и борбе против геополитичких изазова", закључује се у саопштењу Европске комисије поводом самита ЕУ западни Балкана у Софији.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 18. мај 2018, 23:51)
anonymous [нерегистровани]

E zaista gospodine Junker,

u Sofiji ste napravili veeeeliki pomak. !!!