Вучић: Нису нам противници Албанци, већ они који су нам отимали КиМ

Председник Србије Александар Вучић каже да Србији у косовском питању нису противници Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију.

Вучић је рекао за телевизију Пинк да је јасно да ми о Косову разговарамо са Сједињеним Америчким Државама, Великом Британијом и још неким земљама Европске уније. 

Додаје да Приштина, како смо чули и од Рамуша Харадинаја, нема своју спољну политику, јер је, за њих, води САД. 

Председник Вучић каже да је сада јасно да ми о косовском питању заправо разговарамо са САД, а не са властима у Приштини, те да у том смислу остаје питање можемо ли ми да сагледамо нашу улогу у наредних 10, 15, 20 година. 

Упитан чекају ли нас тешки тренуци, поручио је да су они стално пред нама. 

"Свакако ова година неће бити лака, постојаће велика жеља да се косовски чвор реши, а да ли то можемо – јер имамо нас у Србији и с друге стране приштинске власти и Американце, за које Харадинај сам каже да они воде своју спољну политику", навео је Вучић и приметио: 

"Па они као држава не постоје."

Како каже, кад сами признате да један од стубова државности не поседујете, ви не постојите као држава, а, с друге стране, додао је, кад год нешто кажу Тачи или Харадинај, треба да смо свесни да је то рекао и смислио неко други од њихових покровитеља у свету.

"Ако немате један од стубова спољне политике, не знам шта онда тражите од других. Тако да ми овде имамо пре свега разговоре са САД, Великом Британијом и неким другим земљама које драматично различито доживљавају Косово", закључује Вучић.

"Србија води самосталну спољну политику и седи на својој столици"

Председник је такође подсетио да је независност Косова проглашена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разуме примедбе критичара који наводно страхују од тога да ће он предати територију Косова и Метохије. 

Политика је, каже, таква да обе стране увек морају да буду криве, да се и једни и други држе за узде, а поготово да Срби увек буду за нешто криви. 

"Кад год неког изубијају из Србије, они увек позивају обе стране на уздржаност. То је њихов језик, то смо научили, јер они подржавају Приштину", поручује српски председник. 

Вучић каже и да "није био тренутак да се Харадинај обраћа у српским медијима", али је додао и да он "не уређује медије по Србији".

Примећује да је он у приштинским медијима "забрањен", а да Харадинај може да говори за српске медије, јер се, истиче, ми не плашимо тога што ће се чути шта косовски премијер има да каже.

Вучић каже да Србија води самосталну спољну политику, да седи "на својој столици", али и да се варају они који мисле да је могуће развијати било шта на европском континенту без подршке Немачке, са којом имамо добре односе.

"Имамо добре односе с Немачком" 

Напомиње да је Немачка, поред Француске и Италије, сигурно најјача и најважнија земља ЕУ.

"Мислим да имамо добре односе са Немачком, али имамо и одређене разлике, које се тичу пре свега става према Косову и Метохији. Немачка је главни спољнотрговински партнер, немачке компаније отвриле су највише радних места у Србији", подсетио је Вучић.

На констатацију да су неки, пред његов пут у Берлин, тврдили да ће тамо бити суочени са захтевима и условима, Вучић је одговорио да би, када би слушао све што неко говори, одавно престао да се бави својим послом.

"Већ четири године слушам приче да Србија неће моћи да се игра, да седи на две столице, а сто пута сам рекао да имамо само једну столицу, српску, и такву политику водимо. Због такве политике се не стидимо, поправили смо имиџ и примају нас с поштовањем", подвукао је председник.

Вучић је поручио да се не може говорити лоше о овој земљи ако немачка канцеларка Ангела Меркел прима њеног председника други пут за само месец дана, на такав начин, уз почасти и поштовање.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(среда, 18. апр 2018, 08:43) - anonymous [нерегистровани]

Tako je oduvek, jaci su otimali slabijima, i.....

...........jos su za to krivili - slabije!!!

(среда, 18. апр 2018, 07:40) - Војкан [нерегистровани]

Окупиране територије

Довољноје да председник Србије у Уједињеним Нацијама каже да је Космет под окупацијом НАТО пакта.

(уторак, 17. апр 2018, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Ameri su okupatori a Albanci izvodjaci zlocinackih radova

U agresiji na Srbiju i privremenoj okupaciji srpske zemlje KiM svi oni su imali pomalo razlicite uloge.s tim sto je Amerika bila i ostala glavnokomandujuca sila u antisrpskoj histeriji i bez koje ne bi bilo nista od onoga sto se desilo ili sto se sada desava.
Amerika je uveliko i aktivno pomogla hrvatskoj "Oluji",navodno njihovi "oficiri u penziji" pucali po srpskim radarima i raketnim sistemima,sve se zna,,Ameri su aktivno ucestvovali u gradjanskom ratu na strani muslimana i Hrvata a protiv Srba u BiH i konacno na KiM gdje se i desio vrhunac njihovog zlocinackog poduhvata.Drzave EU su u svemu tome pratile Ameriku.Ovo znaju i ptice na granama i djeca u vrticima i konacno se to trebalo i javno reci kao sto je to danas rekao Predsjednik Vucic.

(уторак, 17. апр 2018, 18:45) - anonymous [нерегистровани]

Protivnici?!

Mogu nam biti protivnici u kosarci, fudbalu, tenisu. Ako nas bombarduju i otimaju zemlju, onda su nam neprijatelji.

(уторак, 17. апр 2018, 18:04) - Dobrica iz velike kladuse [нерегистровани]

Mirnim putem

Sve sto se god radi dobroje samo izaberiti mirnim putem,jer ako se izabere neki drugi put onda nece biti u korist nijedne strane,,Srbija treba nauciti da je bolje decenjima voditi razgovore sa Pristinom,jer budimo sigurni da ce vise dobiti nego da se izabere neki slepi put...........???

(уторак, 17. апр 2018, 17:49) - anonymousf [нерегистровани]

Albanci

...su osnovni problem.
Oni su proterali i ubijale Srbe na Kosmetu. Albanci su oteli srpsku zemlju i uzurpirali imovinu drzave Srbije.

Ovi DRUGI koriste Albance kao trojanskog konja.

Politicka elita koja je vodila Srbiju u devedesetim godinama losom procenom odnosa snaga je pomogla Albancima da ostvare svoj cilj.

(уторак, 17. апр 2018, 17:34) - anonymous Pero iz Svedske [нерегистровани]

Niti Albanija niti Albanci

Jedini protivnik Srbije i celog sveta to je Imperializam I niko,,niko ,,niko Drugi....Pero

(уторак, 17. апр 2018, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

Pa znamo to

Nego, kako resit problem s njima?

(уторак, 17. апр 2018, 16:27) - Воронцов [нерегистровани]

Не знам шта се можже очекивати од оног ко је извршио отимачину К и М ?

Зар не би преговоре требало водити под окривљен УН јер тамо постоје различите стране и различити погледи, а не једноумље.

(уторак, 17. апр 2018, 16:19) - Peca i deca [нерегистровани]

Vučić mi je otvorio oči

Da Vučić to nije sada tako odlučno rekao i otvorio mi oči, to je poslednje što bi mi palo na pamet, da je upravo o tome reč...