ЗСО – фактор бриселског (не)споразума

Промена статуса Косова за западне земље је завршена прича, у разговорима нема места ни за поделу. Као нада остаје да Срби на Космету добију оно што је у Бриселу договорено пре пет година – Заједницу српских општина. То је, после састанака са званичницима западних земаља, саопштио председник Србије у синоћњем интервјуу за РТС.

Према писању медија, Заједница српских општина, која није ни у повоју, јесте максимум који Београд може да добије на Космету. Западни центри моћи су, пишу Новости, председнику Александру Вучићу поручили да Србија не размишља о подели територије и да се од Београда тражи да призна Косово – формално или неформално. Не прихватамо тај смоквин лист, поручио је шеф државе.

"Кад Београд добије ЗСО, он признаје независност. Ма немојте, јесте то сами смислили или вам је неко помогао?", упитао је председник Србије.

Нису сами – каже Вучић и истиче да Београд не преговара само са Албанцима, већ и са онима који су створили самопроглашену државу Косово.

"Запад настоји да приволи Београд да направи уступке. Кључно би било не само да се Београд не противи чланству у Унеску и Интерполу, него да им отворимо врата у УН, а то је за Београд неприхватљиво", рекао је председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Међутим, поставља се питање како је Београд дошао од тога да је пре пет година ЗСО добио споразумом, дотле да за Заједницу мора опет да се бори и плати потенцијално високу цену.

"Треба имати у виду амерички план о 'пузећем признавању' Косова из 2007. године, признавању Србије наравно, и све што су они радили последњих 11 година радили су у том смеру. Ми смо непрестано чинили уступке, испуњавали свој део Бриселског споразума за разлику од Приштине, и на Западу је то схваћено као слабост Србије. Чим сте слаби, могу и даље да вас уцењују, врше притиске на вас и траже од вас нове уступке", сматра Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе.

Немачког плана, по којем би Србија пристала на статус Косова као посматрача у Генералној скупштини УН, председник тврди, нема. Али, на столу у Бриселу нема ни Заједнице српских општина, јер Приштина о томе не жели да прича.

"Ја не мислим да се ту ради о уценама, већ о различитим ставовима о томе. Ми имамо одлуку Уставног суда око те заједнице. Једноставно, нико на Косову није против тога, него се ради о компетенцијама", каже аналитичар из Приштине Фадиљ Љепаја.

Док је за Београд реч о десет општина са озбиљним извршним овлашћењима, Приштина жели да је сведе на ниво невладине организације.

Стара тема о подели је опет актуелна, али, чини се, завршена.

"Видим да неки говоре нешто тамо Вучић петља, хоће поделу. А ко ће бити тај који ће то да нам да", упитао је Александар Вучић.

Корак даље отишао је председник косовске скупштине.

"Ништа више не бих волео него да се Прешево и Медвеђа придруже Косову. Ми ћемо прихватити билатерални споразум, ако Србија то прихвати, али ми немамо шта да дамо. Отварање граница на Балкану увек значи рат, то је оно што хоћу да кажем и ја сам директан – не постоји никаква друга могућност промене граница", рекао је Кадри Весељи.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију одговорио је на ову изјаву.

"Нека се Кадри Весељи не весели, јер претње ратом никоме ништа добро нису донеле, нарочито кад долазе од неосуђеног команданта терористичке ОВК Србији, која се само усудила да је њено нешто што јесте њено и по домаћем и по међународном праву, то јест да је Косово Србија", поручио је Марко Ђурић.

Косово је једнострано прогласило независност пре десет година. Шта после унутрашњег дијалога мисли о решењу за покрајину, председник Србије рећи ће крајем априла. Истовремено, од међународне заједнице прибавља подршку за платформу са којом ће пред грађане.

Један од услова за европски пут Србије јесте да са Приштином потпише правно обавезујући споразум, чија садржина још није позната.

број коментара 21 пошаљи коментар
(петак, 23. мар 2018, 11:01)
anonymous [нерегистровани]

Zaokret

Da li Vučić ima plan i sposobnost da napravi veliki zaokret u politici prema zapadu?To je veliko pitanje!Ovo sto zapad radi je prozirna igra nerava i vrsta blefiranja, koja im je dozvoljena tokom gandijevskog pristupa u razgovorima sa njima.Mislim da bi vecina u Srbiji, posle ovakvog Vucicevog zaključka, itekako podržala jak politički zaokret!To ne znaci da bi Srbija trebalo da nekome preti, ali znaci da bi pod hitno morali da se okrenemo već proverenim našim prijateljima i njihovoj podršci u is trajanju da zadržimo kontinuitet Srbije!

(петак, 23. мар 2018, 09:09)
anonymous [нерегистровани]

re: petar jarakovic

Upravo tako. Jedna strana ima da nabraja satima sta joj u proslosti, sadasnjosti i buducnosti pripada, druga nema nista. Nikakvo pravo niko nema da izneveri Svetog Savu, Cara Lazara, Jugovice, Milosa Obilica, Sibinjanin Janka,... To mogu da urade zarad toboze neke buducnosti. Ali ako tako nesto urade, to je protiv nase volje, protiv volje svih bivsih Srba (milijarde njih) i protiv volje svih buducih Srba (opet su milijarde Srba u pitanju). Istorijom kao sto je nasa niko drugi na ovoj planeti ne moze da se pohvali. Nju ne treba tek tako odbaciti. Od Lepenskog Vira pa nadalje...

(петак, 23. мар 2018, 08:39)
Peric [нерегистровани]

Spinovanje

Ovo je cista demagogijaa

(петак, 23. мар 2018, 08:37)
anonymous [нерегистровани]

Re Srbija

Slazem se.

(петак, 23. мар 2018, 07:38)
anonymous [нерегистровани]

re Srbija

Kosovo nije mit, Kosovo i Metohija postoje u Srbiji. I kad bi ga poklonili Albancima pritisak sa zapada bi se nastavio. Ko zna sta bi jos sve trazili od nas. Tu je Raska oblast, Vojvodina, Presevska dolina. Ja bi im po kratkom reko da Srbija nece priznati Kosovo ni po koju cenu i ako nas i dalje sankcionisu, traziti drugi put za sardanju. Nije u EU sve med i maslo ko sto nas narod misli. Pitajte se samo zasto je izasla Britanija iz EU i zasto u svakoj drzavei postoje partije koje su za ukidanje EU. To je nesto sto je nesigurno i danas ga ima a sutra ne, a Kosovo se jednom da i nikad ga vise ne mozemo vratiti. Vreme radi za nas. Situacija u svetu se naglo menja. Cekajte jos kad smo vec skoro 20 godina pod ptiriskom.

(петак, 23. мар 2018, 07:18)
anonymous [нерегистровани]

jasno

posao odradjen - lose!

(петак, 23. мар 2018, 07:11)
Петар Јараковић [нерегистровани]

jarakovicpetar@yahoo.com

Имењаче Петре,
Нема никаквог "Косовског мита" Мит је нешто што је нестварно, измишљено, бајка, прича. Српски народ чува и негује Косовски завет. А завет је да чувамо успомену на Кнеза Лазара, Милоша Обилића и све косовске јунаке који су се могли покорити агарјанској сили и уживати у привилегијама, али су се определили за смрт у части. Није мит Грачаница, Богородица Љевишка, Душанови Архангели, Пећка Патријаршија, Дечани, Бањска, Газиместан, Богословија Симе Игуманова, порушена гробља српских мученика... И кад би даље набрајао трбало би ми неколико томова. Е то је оно чега се српски народ не сме и не може одрећи. Без тога смо ништа. Безвредна потрошачка маса која ће сигурно нестати, ако се свега овога одрекнемо.

(петак, 23. мар 2018, 06:26)
MikiM [нерегистровани]

EU

"Kosovo i EU, dva odvojena procesa. Završetak saradnje sa
Hagom je najvažniji za EU integracije"
Oli Ren, 2008

(петак, 23. мар 2018, 05:44)
Исправан поглед [нерегистровани]

Предања су крв у животу народа

Петре, а ја се, и 99,9% народа, не слаже с Вама. Сви народи света имају и негују своје митове, јер на њима почивају државе. То су предања о догађајима, која чине бит сваког народа. Као што крв у организму омогућује живот човека, без крви човек не може да живи. Само аутошовинисти који не познају своју, а још више историју других народа, на пример САД, В.Британије, Француске, Швајцарске, итд. мисле што и Ви. Не наседај на приче које нам натурају они који су одувек били колонијизатори слабијих држава и народа. Они морају да имају оправдања за своје циљеве, али ми не треба да им у томе помажемо као што то чиниш ти.

(петак, 23. мар 2018, 05:14)
anonymous [нерегистровани]

Kratkovidnost

Kosovo nije mit, Kosovo je deo naše teritorije. Ukoliko ga predamo, šta bi sprečilo kreatore njegove nezavisnosti da „oslobode“ i Vojvođane i Bošnjake u Raškoj (i ko zna koga još) od genocidne, hegemonističke šake jada?

Mladost smo oterali mi sami u evropske metropole. Obratite pažnju da ne beže u Latinsku Ameriku, Rusiju, Kinu ili sl. već upravo u tu Evropsku uniju, ka kojoj toliko žudno hrlimo. Mladi prosto pokušavaju sebi ostvariti ono, za šta smatraju da će ih usrećiti - evri i raskoš. A mi smo ih svojom opsednutošću prestižem ubedili u to. A trebalo je da ih naučimo, da je istinska sreća pre svega ljubav u duši, briga za porodicom, čovekoljublje, moral, obrazovanje a tek onda materijalno blagostanje, a ne obrnuto.
Najžalosnije je da će gorku uzaludnost vrednosnog prioriteta materijalnog okusiti ne njegovi tvorci, naime naša generacija, već naši nedužni potomci.