Разговори у Бриселу без напретка

Тродневни разговори на техничком нивоу делегација Београда и Приштине завршени су без напретка у имплементацији договорених споразума, саопштила је Европска служба за спољне послове.

Дуги разговори о Заједници српских општина, енергетици, мосту у Митровици, административним прелазима и слободи кретања завршени су без договора. Београд је захтевао од Приштине и од ЕУ оснивање Заједнице и доношење статута, али делегација Приштине није за то била заинтересована, каже шеф делегације Марко Ђурић.

"Они су овде дошли неспремни да спроводе ЗСО, а очекујући да им ми дамо све. То тако не функционише. И они и ЕУ морају да знају да је оног момента када је споразум о формирању и усвајању статута ЗСО потписан то постала обавеза не само Београда и Приштине, пре свега Приштине, већ и обавеза ЕУ", рекао је Ђурић.

Представници Приштине нису давали изјаве. Ђурић каже да је Београд предложио и прелазно решење за проблем енергетике начин тарифирања између две мреже како би се избегли проблема који су изазвали кашњење сатова у Европи, као и да Београд није желео да разговара о слободи кретања због политичких хапшења Срба на Косову.

Ђурић је оптужио део опозиције да, како је рекао, нападима на руководство Србије, подрива преговорачке позиције Београда у разговорима о Косову.

Из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) поручено је да даљи прогрес није остварен, иако је дискусија била темељна.

Европска унија позива обе стране да појачају напоре на примени договореног, јер је, подсећа, напредак у нормализацији односа кључан елемент на њиховим европским путевима.

Како пише, на првом месту се разговарало о договору о Заједници (Асоцијацији) српских општина, енергетици, мосту у Митровици, интегрисаном управљању прелазима и слободи кретања.

На крају ове рунде разговора, друге од почетка године, у Бриселу још није саопштено када ће бити заказани следећи разговори експертских тимова Београда и Приштине задужених за спровођење договора из Бриселског споразума.

ЕУ је већ најавила да ће инсистирати на интензивирању ових разговора како би пет година од потписивања Бриселског споразума дошло до његове пуне примене.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич потврдила је да ће у петак, уз посредство Федерике Могерини, бити одржан састанак на највишем нивоу, на којем ће учествовати председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи.

број коментара 18 пошаљи коментар
(среда, 21. мар 2018, 23:13)
anonymous [нерегистровани]

Navlacenje na tanak led ....

To se znalo od pocetka pregovora, no moralo se pregovarati ! Od pregovora nece biti nista, to zna svaki covek ! Priznanje ili nista ,to je njihov kljucni zahtev samo to oni jos drze u zavijenoj formi !

(среда, 21. мар 2018, 21:44)
anonymous [нерегистровани]

Ako ne žele

Ako nisu dali ništa u pet godina, ni ZSO i ne žele ni dalje zašto se ne vrate institucije RS na sever KiM tamo gde su i bili pre Briselskog sporazuma?

(среда, 21. мар 2018, 20:32)
anonymous [нерегистровани]

Dogovor

Nema dogovora Srbije I Pristine nema ni u EU 2025 sto se vise dugovlaci lose je za srbiju pa nismo mi spremni jos za ulazak u EU vidi se

(среда, 21. мар 2018, 20:28)
ljiljana Stajic [нерегистровани]

EU razgovori

Vreme da se pozovemo na rezoluciju 1242.
I podeliti na 50:50. 

(среда, 21. мар 2018, 19:01)
anonymous [нерегистровани]

Obe Strane .........

"Obe strane" znaci -- Pristina i EU, zar ne? Srbija je svoje ispunila.

(среда, 21. мар 2018, 18:57)
anonymous [нерегистровани]

Ma koji razgovori

sta uopste traze nasi razgovor o ZSO kada je to sve dogovoreno, neka ih pritisne Amerika za sve sto nisu ispunili a ne nama da daje predloge i resenja sta da radimo.

(среда, 21. мар 2018, 17:41)
anonymous [нерегистровани]

Tu ne radi razgovor

nego samo sila

(среда, 21. мар 2018, 17:40)
anonymous [нерегистровани]

Svest

Da li je neko u Srbiji svestan da EU nece Srbiju, vec samo da uvuce Kosovo u zajednicu. Vratite se na pocetak pa dobro analizirajte do danas. Bice vam jasno sve.

(среда, 21. мар 2018, 17:07)
anonymous [нерегистровани]

Knin RSK

Treba jacati vojsku i pregovarati iako nema rezultata

(среда, 21. мар 2018, 16:46)
milan lala [нерегистровани]

Briselski pregovori

Brisel / EU ne treba da poziva (( " obe strane " )) i da se koristi tim otrcanim kliseom u obmanjivanju javnosti, nego da pozovu svog sticenika Pristinu da odmah bez ikakvog zadrzavanja i uslovljavanja ispuni svoj deo dogovora sad vec starog 5 -godina, a to je formiranje ZSO.