Реаговања на Ђиласов позив за уједињење опозиције

Носилац листе "Београд одлучује – људи побеђују" Драган Ђилас написао је проглас о уједињењу свих опозиционих демократских снага у Савез за Србију, пише "Блиц". Реаговања стижу и из странака на власти и из опозиције.

Лист Блиц наводи да проглас има 13 тачака, а у њему је, између осталог, планирано спајање опозиције на равноправним основама, уз замрзавање страначких интереса, али и формирање, после промене власти, владе националног спаса, коју би, како је предвиђено, чинили нестраначки људи и најстручнији људи у земљи.

Савез би водило председништво, нема председника, а планирано је и формирање пет тимова – за документовање злоупотреба институција у Србији, за бављење младима, за решавање проблема најстаријих грађана, за бављење српским селима и тим експерата који ће анализирати стање у медијима, навео је лист и пренео да је прогласом предвиђена и "широка међународна акција како би се свету објаснило шта се дешава у Србији".

Ђилас је, пише Блиц, проглас дао коалиционим партнерима, лидерима ПСГ Саши Јанковићу, Нове странке Вуку Јеремићу и Левице Србије Борку Стефановићу и да је очекивано да стигне и до осталих странака.

Председник СДС-а Борис Тадић оценио је као добру вест Ђиласову идеју о потреби формирања демократског опозиционог савеза, у циљу, како наводи, очувања демократске, модерне и развојне Србије.

Реагујући на Ђиласову идеју, Тадић у изјави достављеној медијима каже да то види као позитиван корак ка формирању "опозиционе политичке организације".

Сматра да једино такав савез може да се супротстави актуелној власти, а позитивним види то што се, како каже, Ђилас слаже са тим да би требало да формирају заједничке органе и зауставе борбе за појединачне и страначке интересе.

И идеја да таква организација нема једног лидера је, каже, у складу са његовим вишегодишњим апелом да се престане са борбом за место "првог на Титанику".

"Нека раде шта хоће, можемо и на изборе"

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић је, коментаришући предлог Драгана Ђиласа, рекао да су грађани на изборима рекли шта мисле о опозиционим странкама.

"Не знам да ли он то поново жели да уједињује разједињену Демократску странку? Није ми јасно зашто су се уопште 'цепали' ако се сада поново уједињују, па нам причају како је то снажан опозициони савез. Искрено, нас много не занима шта ће они да раде, то је њихова ствар", рекао је Ђукановић за Танјуг.

Додаје да нема ништа против "уколико хоће поново да сакупљају своје деривате".

"Ако видимо да желе поново на изборе, као што Ђилас очигледно са таквим неким савезом жели, немамо ништа против, само немој после избора поново да кукају како су евентуално покрадени, како су лоше прошли јер имају лоше услове", поручио је Ђукановић.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић, на питање да ли би предлог Ђиласа да опозиција треба да се удружи у чврст савез могао да угрози актуелну власт коју чине СНС и СПС, оцењује да је реч о позиву ради преживљавања на политичкој сцени.

То је, сматра, једини начин да буду у овом тренутку присутни у јавности, те додаје да СПС нема времена да се бави том темом, с обзиром на то да се, каже, озбиљно, одговорно и посвећено бави послом за који је преузела одговорност.

С друге стране, примећује, много пута до сада смо јасно и прецизно рекли да је сваки облик ДОС-а "плусквамперфекат политичке сцене Србије", а и грађани су, додаје, више пута на изборима у претходном периоду рекли шта мисле о тој политици.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 15. мар 2018, 07:28)
Branko [нерегистровани]

Opozicija

Ma od toga nema ništa. Oni pred svake izbore govore govore o nekakvom ujedinjenu a kada dođu izbori onda svako pokrene na svoju stranu.

(среда, 14. мар 2018, 22:09)
anonymous [нерегистровани]

Jesu "Rogovi u vreci" ali...

U svakoj demokratskoj zemlji mora da postoji opozicija ,i nije ni tuzno a nikako smesno da bar pokusaju da se ujedine.

(среда, 14. мар 2018, 20:42)
ren [нерегистровани]

ne

Ma koje ujedinjenje? Zajedno se ne slažu ni oko čega.

(среда, 14. мар 2018, 19:04)
Akvarijus [нерегистровани]

rogovi u vreći

Sada kada su izbori završeni neko bi da "ujedinjuje" rogove u vreći. Tužno i smešno.