Вучић: Мој став о КиМ крајем априла, неозбиљне предлоге цепам

О решењу за Косово рећи ћу шта мислим крајем априла, поручио је председник Александар Вучић, приметивши да су идеје које се поново појављују последњих дана – о подели и сличним моделима – неозбиљне, а да ми треба да идемо са озбиљним циљевима.

"И ја ћу то објавити крајем априла, јер мислим да треба да имамо идеје и позитиван правац у решавању тог питања", рекао је Вучић гостујући у емисији Ћирилица на телевизији Хепи.

Како је рекао, он је до сада поцепао више таквих папира који су нудили решења.

Иза свих тих "нових" предлога, како је рекао, крије се покушај да сви кажу "Вучић је довољно јак, уме да трпи критику, нападе, ајде да га натерамо да то не баш формално, али да некако призна, а ми ћемо видети шта можемо да дамо Србији, али нека забораве на Косово".

"А ја, кад год сам добио неки такав папир, а обично је то уз текст 'немој да се љутиш, али ево шта предлажемо', сваки такав папир сам поцепао... Знате колико сам их поцепао...", рекао је Вучић.

Упитан ко то ради, рекао је "цео свет", алудирајући да је то западни свет, који је признао Косово.

Али, како је приметио, ми морамо да будемо ти који ће размишљати и ићи с озбиљним циљевима.

"Предлог неће бити 'драги Албанци, препуштамо вам све'"

Вучић је истакао да не жели да учествује у било чему што би нас водило у ратове, али и да предлог са којим ће изаћи пред грађане Србије у вези са Косовом сигурно неће бити "драги Албанци, препуштамо вам све".

"Ја ћу свакако изаћи са предлогом, пошто нисам био кукавица ни када смо спровели фискалне реформе, чиме се хвалимо и дичимо, а и други хвале. Имаћу храброст да кажем шта је предлог. Ако га не бисмо имали, имали бисмо замрзнути конфликт", објаснио је председник.

Вучић је указао да се поставља питање хоћемо ли ми Срби због тога што смо љути, доживели неправду, што су само нас бомбардовали и на нас извршили агресију, себи одсећи још једну руку у будућности.

"Од 1989. године у Војводини имамо негативни природни прираштај, од 1992. у централној Србији, бројеви су драматични за Србију, нестајемо као нација. То што економски растемо јесте недовољно брзо да можемо да се поредимо са Немачком и Француском. И даље ће бити за пет или десет година бољи живот у тим земљама, и када будемо чланица ЕУ, људи ће одлазити тамо много брже него сада", упозорио је председник.

Указао је да, "када постави питање странцима о томе што су дали Албанцима независност без референдума иако имају матичну државу, дали им додатно право на опредељење без исказивања воље на самоопредељење, што је стравичан преседан, они кажу да је то било тако тада".

Вучић је истакао да сада "кажу да не смемо да питамо за неку територију, јер ако то питамо, кажу нам да отварамо Пандорину кутију и да то радимо због Републике Српске".

Председник је истакао да морамо да разумемо да нема љубави, принципа и било чега.

"Поштују нас данас нешто више што смо економски и политички снажнији. Зато смо данас поштованији, угледнији и уваженији. Не воле нас ни мање ни више, јер имају своје интересе, а ми наше", подвукао је Вучић.

Пренео је да, када пита странце како да објасни свом народу да се Албанцима може дати 10.000 квадратних километара, и то без икаквог објашњења, а да Срби немају право на то, "влада тишина и поглед у плафон и небо".

број коментара 33 пошаљи коментар
(уторак, 20. феб 2018, 12:37)
KOSOVO [нерегистровани]

Srbija

Tako i treba necemo dozvoliti ucene i necemo poklanjati Albancima nista, ni po cenu EU.

(уторак, 20. феб 2018, 11:56)
Миломир [нерегистровани]

КиМ

У Уставу све лепо пише о Косову и Метохији. Тачка. 

(уторак, 20. феб 2018, 11:48)
Dragan [нерегистровани]

Ozbiljno i neozbiljno

šta su to "ozbiljni" a šta "neozbilji" predlozi!?

(уторак, 20. феб 2018, 11:36)
anonymous [нерегистровани]

Samo jedno resenje

Kosovo i Metohija su srce Srbije i to treba da ostane tako ....To je jedino resenje...

(уторак, 20. феб 2018, 11:25)
anonymous [нерегистровани]

Jedino

Srbija u ovom istorijskom trenutku može da uradi samo jednu stvar, da ne prizna tzv Kosovo , da jasno i glasno kaže istinu a to je. Kosovo je naša teritorija koju pokušavate da nam oduzmete na svaki mogući način silom, vjestom diplomatijom , ucjenama i sl. To treba da stavi u udzbenike i uciti svoju djecu istinu. Kad dođje vrijeme , a doći ce kad tad , vratiti teritoriju.

(уторак, 20. феб 2018, 09:58)
anonymous [нерегистровани]

Marijana

Sigurna sam da možemo da dođemo do rešenja sa kojim ćemo biti zadovoljni

(уторак, 20. феб 2018, 09:24)
anonymous [нерегистровани]

EU je pala na ispitu

Briselske sporazume albanska strana ne poštuje a EU koji je trebalo da bude garant potpisanih sporazuma ne deluje. Iz toga razloga odmah obustaviti primenu svih potpisanih sporzuma uz posredstvo EU iz navedenih razloga. Vratiti odmah pregovore u UN gde i jeste jedino mesto na kome treba da se raspravlja na temu Kosova i Metohije i albanske nacionalna manjine u Srbiji. Zahtevati postavljenje UN kontigenta namesto NATO-KFORA i to iz zemalja koje nisu priznale Kosovo. Preći pothitno na pregovore o ulasku u Evroazijsku uniju kao i ulazak u sve vojne strukture Evroazijske unije. Postaviti vojne baze Evroazijske unije u Srbiji.

(уторак, 20. феб 2018, 09:22)
anonymous [нерегистровани]

1244

ako nisu ispostovali 1244 u kome izmedju ostalog stoji da se nasa vojska vrati na Kosmet, zasto bi ispostovali neki drugi novi plan?????????????????????????????

(уторак, 20. феб 2018, 09:15)
Markovljev [нерегистровани]

@Vladavina prava

Pod tekst gospodje Petrije se potpisujem, kao što mislim da bi se potpisala većina gradjana Srbije. Idem korak dalje i mislim da u slučaju da se nebi išlo tim putem, onda Srbiji nebi trebalo da smeta "zamrznuto stanje" na Kosovu i Metohiji, jer dok je zamrznuto, ništa nije izgubljeno. Kipar je zamrznut mislim već 50 godina pa nemaju sa tim problem. Čeka se bolje vreme pa je čak sa tim problemom ušao u EU.
Još nešto, neočekujmo da ćemo ulaskom u EU za deset ili dvadesert godina dostići Nemačku. Češka je dvadeset godina u EU a česi što rade po Nemačkim firmama (recimo Škoda) imaju o trćinu manje plate nego u VW u Nemačkoj iako imaju veću produktivnost. Srbiji EU nikada nemože pokriti eventualni gubitak kolevke naroda, kulture i vere iako sam, sam ateista.

(уторак, 20. феб 2018, 09:07)
anonymous [нерегистровани]

I da ima para natalitet bi bio isti.

Pogledajte Albaniju koliki prirodni prirastaj ima, pogledajte Indiju, zabacene delove Kine, pa razmislite koliko natalitet ima veze sa ekonomijom, ocigledno da je o necem drugom rec.
Do nas je. Najsiromasnije porodice u Srbiji imaju najvise dece, razmislite malo.
Kad udjemo u EU nastace egzodus.