Притисци не ометају рад специјалног тужиоца за злочине ОВК

Покушаји власти у Приштини да укину и ометају почетак рада Специјалног суда за злочине на КиМ, није омело рад специјалног тужиоца чије се прве оптужнице са нестрпљењем очекују.

"Политичка дешавања немају утицај на рад Канцеларије специјалног тужиоца Дејвида Швендимана", изричит је портпарол тог тужилаштва Крис Бенет у изјави за Танјуг.

Истакао је да је Тужилаштво неполитичка институција и да наставља са радом, али није прецизирао када ће бити подигнуте прве оптужнице.

Канцеларија специјалног тужиоца, како каже, није најављивала нити има намеру да најављује оптужнице, јер Тужилаштво не коментарише фазе истрага.

Поједини страни и приштински медији у више наврата су најављивали подизање првих оптужница (нагађајући и имена окривљених међу којима су високи официри ОВК, међу њима и Рамуш Харадинај и Хашим Тачи...) до краја 2017. године, али оне су изостале.

Бенет је напоменуо да Канцеларија специјалног тужиоца сарађује са властима и у Београду и у Приштини, те и да има сарадњу са многим другим државама.

Специјализована већа Косова (СВК) и Специјализовано тужилаштво су део косовског судског система, али им је седиште у холандском граду Хагу.

Специјализована већа ће судити окривљенима који се буду нашли на потврђеним оптужницама, које тек треба да му поднесе Канцеларија специјалног тужиоца.

Она имају надлежност за процесуирање злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дела према косовским законима у вези са наводима из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011. године.

У том извештају, специјални известилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Након овог Извештаја, у септембру 2011. године, Европска унија је одлучила да оснује Специјални истражни тим (СИТФ) за спровођење независне истраге о наводима у Извештају, као и о евентуалним другим кривичним делима повезаним са тим наводима.

У лето 2014. године амерички правник Клинт Вилијамсон, који је предводио СИТФ, објавио је да су докази прибављени током истраге довољни за подизање оптужнице, али је за обраду тих навода било неопходно оснивање одговарајуће установе која би водила судске поступке у складу са законом.

Косовска скупштина усвојила је 2014. године Закон о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, канцеларија специјалног тужиоца формирана је у децембру 2016. године и од тада се чека подношење првих оптужница.

Специјализована већа су почела са радом у јулу 2017. године и те две институције надлежне су за злочине поцињене од 1998. до 2000. године на КиМ.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 13. феб 2018, 12:56)
Novica Randjelovic [нерегистровани]

Cirkus zapadnjackog prava

Jos jedno izigravanje pravde i opet na stetu srba,nista novo sa zapadne demokratije a ja mislim da ce opet ti silni tuzioci i sudije da potrose brdo para a od istine nece ostati nista kao sto se desilo u Haskom tribunalu gde su ubijeni svedoci u slucaju Haradinaj a culi smo ko je otkrio imena pokojnih svedoka"zasticenih od strane tribunala ovo ne bi mogao da osmisli ni cirkus montipajtona.