Заев: Подршка Приштини, али не треба заборавити да је Србија наш сусед

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је у Приштини да косовске институције могу да рачунају на подршку Македоније у дијалогу са Београдом и другим питањима.

"Подржавамо дијалог Приштине и Београда и, у том смислу, за решавање свих питања Косово може да очекује подршку Македоније, али не треба заборавити да је Србија наш сусед", рекао је Зоран Заев, одговарајући на питање да ли ће Македонија подржати учлањење Косова у Унеско и да ли косовски премијер очекује такав потез.

Заев је на заједничкој конференцији за новинаре са косовским премијером Рамушом Харадинајем, додао да је питање чланства Косова у Унеску одложено и да не зна тачно када ће се решавати, али да се нада да ће се паралелно са њим решавати билатерални односи Београда и Приштине. 

Заев и Харадинај су током заједничког састанка разговарали о случају "Куманово", наводећи да су се заузели за међународну истрагу.

"То је врло осетљиво питање... питање за које грађани заслужују да знају истину", рекао је Заев.

Косовски званичници су током разговора са Заевом истицали да су задовољни односима са Скопљем. 

"Евроатлантска перспектива нам је заједничка. Ту смо да се помажемо, да наши односи буду појачани. Ми већ имамо добре односе, али бисмо могли да их још више унапредимом", рекао је Харадинај. 

Он је данас у првој званичној посети Приштини, и први је македонски премијер који посећује Косово. 

Подсетио је да су Скопље и Приштина до сада потписали 19 споразума и да их до заједничке седнице двеју влада следеће године очекује још 20.

Заев и Харадинај су разговарали о заједничким пројектима, унапређењу комуникације, ауто-путу који повезује Приштину са Скопљем, отварању новог граничног прелаза.

Македонски премијер је у Приштини разговарао и са косовским председником Хашимом Тачијем и председником Скупштине Кадри Весељијем.

број коментара 7 пошаљи коментар
(среда, 13. дец 2017, 07:50)
balkanac [нерегистровани]

Balkan

Žao mi je makedonaca što ne vide koliku rupu im kopaju.

(среда, 13. дец 2017, 07:19)
Брчак [нерегистровани]

Без одмора

Борбу за повратак Космета треба наставити још већим интензитетом, и свим облицима. Појачати дипломатске активности гдје је то могуће и у ту борбу укључити и утицајне Србе и Русе ван њихових граница. Нема спавања!

(уторак, 12. дец 2017, 18:46)
DDanonymous [нерегистровани]

Lutka na koncu

Ne kazem da se ne treba razgovarati sa svim politicarima i drzavnicima,bez obzira na razlicitosti u pogledima na razne stvari,ali se ne trebaju uzimati za ozbiljno oni politicari koji idu u zapadne ambasade po svoje misljenje.

(уторак, 12. дец 2017, 14:38)
Филип [нерегистровани]

Востани Сербие !

Тешко Србији са назови државама бивше Југославије, које су изникле из националних комплекса и интереса западних сила.Па тако, дође време да су бољи гори, а гори бољи А опет, са друге стране гледано и много пута констатовано, за њихово изникнуће смо увелико и сами криви Због немудрости наших политичких првака у новијој историји сада плаћамо дебеле цехове Од пре више од века уназад па до вечности........И зато, Востани Сербие !

(уторак, 12. дец 2017, 13:55)
anonymous [нерегистровани]

Skopljani

Zalediti odnose sa tzv. Makedonijom i ne priznavati njihovu drzavu sa tim imenom

(уторак, 12. дец 2017, 13:19)
anonymous [нерегистровани]

Nismo mi komsije!

Nego legitimni vlasnik Kosova.

(уторак, 12. дец 2017, 12:46)
☺ [нерегистровани]

Mala maca


Bakir je mala maca za ovog!