Дачић: Британија уложила протест Суринаму због Косова

Велика Британија је уложила протест Суринаму пошто је та држава повукла одлуку о признању независности Косова и Метохије, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић. Наводи да се Србија увек налазила на попришту сукоба на глобалном нивоу: И сада се преламају интереси великих сила управо на том простору, потребно је пронаћи излаз из лавиринта, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је рекао да треба наставити са реализацијом државних циљева. Међу њима су, како је навео, европски пут Србије, али и очување државних и националних интереса.

"Без озбира на то што неке велике земље говоре да су наши пријатељи, морам да кажем да је једна од тих великих земаља – Велика Британија, уложила протест Суринаму зато што је повукао признање КиМ", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у седишту СПС-а, где је говорио о разлозима због којих не треба да се одрже ванредни парламентарни избори заједно са београдским.

Указао је на то да, када је реч о Косову и Метохији, све већи број земаља размишља о свим последицама једностранo проглашене независности, нарочито у светлу најновијих догађаја у Каталонији.

"Радује нас одлука Суринама о повлачењу признања, а такође и став Гвинеје Бисао који говори о томе да садашња власт стоји на становишту одбране територијалног интегритета и суверенитета Србије", рекао је Дачић.

Најавио је да ће 24. новембра у Паризу учествовати на састанку министара спољних послова франкофоних држава, а потом на састанку Атлантског савета у Вашингтону.

У Паризу ће, каже, покушати да утиче на наше "некадашње пријатеље" који су признали независност Косова да преиспитају ту одлуку, док ће у САД разговарати са саветником за националну безбедност Доналда Трампа, као и са новоименованим помоћником државног секретара за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

"Пошто је то код њих компликовано, помоћник заменика, заменик помоћника... он је шеф Хојт Јију", објаснио је Дачић новинарима.

О "лавиринтима" спољне политике

Наводећи да се Србија увек налазила на попришту сукоба на глобалном нивоу, Дачић је указао да се и сада "преламају" интереси великих сила управо на том простору и да је потребно пронаћи "излаз из лавиринта".

Како је рекао, у том "лавиринту" има више упитника и подсетио да Србија иде у ЕУ, а да је већина чланица признала независност Косова, те "билатерално покушавају на различите начине да то буде неко трајно решење за Косово – признање".

Зато је, каже, веома тешко када се говори о отварању нових поглавља јер се не ради само о томе колико је Србија одмакла у реформама већ и колико је напредовала у дијалогу са Приштином.

"Данас се воде велике борбе и важно је да Србија не одустаје од европског пута, али, с друге стране, ми морамо да дефинишемо наше интересе и доносимо одлуке у складу са тим", рекао је министар.

број коментара 28 пошаљи коментар
(понедељак, 20. нов 2017, 10:45)
anonymous [нерегистровани]

@@britanija

Istina je da nas Britanija ne voli, to treba reci bez uvijanja jer je istina, a ne precutkivati stvari koje su vrlo jasno uocljive. Engleska je oduvek radila na stetu Srbije mesajuci se u unutrasnje poslove Srbije, podrzavali istovremeno cetnike i komuniste, a sve sa ciljem da se Srbi medju sobom iskrve, devedesetih nam je Bler naneo vecu stetu od Klintona jer je bombardovanje Srbije bila njegova inicijativa, danas pokusavaju da donose deklaraciju o "genocidnosti" Srba, dakle rade nam o glavi gde god stignu. Mislim da je posledica toga upravo ono sto je rekao knez Mihailo - svete se Rusiji preko nasih ledja posto su nemocni da Rusiji ucine bilo kakvu stetu. A tu je i kompleks bivse kolonijalne sile koja se danas nista ne pita.

(понедељак, 20. нов 2017, 10:35)
anonymous [нерегистровани]

a gde su argumenti

Pitajte jednostavno (zvanicno) te Britance da iznesu argumente na osnovu kojih se ovima sa juga Srbije priznaje nezavnost a Kataloniji, na primer, se to ne priznaje. Koje su razlike koje uticu na britanske odluke?

(понедељак, 20. нов 2017, 06:16)
anonymous [нерегистровани]

@Britanija

Uh, koliko smo pokušavali kroz istoriju...

Jednostavni zaključak: nije da nas mrze, ali mi ne možemo da uradimo ništa što bi zadovoljilo Britance u strateškom pogledu.

(недеља, 19. нов 2017, 23:58)
anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo

Vi zaista verujete da je to moguce i da zavisi samo od nas? Zaista?

(недеља, 19. нов 2017, 23:07)
Stevan [нерегистровани]

Re Istorija+

Bas tako. Njihova snaga je bazirana na ideologiji. Kako se ideologija bude razmontirala, laz po laz, tako ce i moc koja na njima stoji.

(недеља, 19. нов 2017, 21:58)
anonymous [нерегистровани]

Misljenje

Njihova vanjska politika se jos uvjek zove " britan rules the waves "

(недеља, 19. нов 2017, 21:53)
FORum LIvii [нерегистровани]

Popu POP , bobu BOB

Велика Британија је уложила протест Суринаму

Zasto Srbija ne ulozi protest Britaniji zbog mesanja u unutrasnje poslove ?
Iako su veliki i snazni treba skinuti rukavice i reci im u lice!
Neutralnost se stice i cuva tako sto se sa svima otvoreno razgovara i ravnopravno razgovara.

(недеља, 19. нов 2017, 20:49)
anonymous [нерегистровани]

Nasi prijatelji

Sto se mesaju u tudju unutrasnju politiku Surimana? 

(недеља, 19. нов 2017, 19:56)
anonymous [нерегистровани]

Lobiranje

Toliko lobiranje za Kosovo pa ovo vise nije normalno! A toliko protiv Srbije

(недеља, 19. нов 2017, 19:31)
anonymous [нерегистровани]

Velika Britanija...

...(bolje reci,Engleska) i dalje se ponasa kao Kolonijalna sila!?
Mesanje u unutrasnje poslove drugih zemalja njima je ocito "svakodnevna zabava".
Mrznja koju je nedavno iskazala Tereza Mej prema Rusiji,mnogo je opasnija nego ovaj postupak prema Surinamu.