Ји: Не може се седети на две столице истовремено

Високи званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји поручио је у Београду да се не може седети на две столице истовремено, наводећи да земља као што је Србија, која жели да постане члан ЕУ, мора да пошаље врло јасну поруку, а не да балансира између две стране. САД не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет, каже Ји.

"Важно је да земља начини стратешки избор, да то буде део званичне политике, као што је то урадила Хрватска кад је чланство у ЕУ ставила изнад свега или Црна Гора када је у питању НАТО. Важне су вредности, да дела буду јача од речи, да се пошаље јасна порука", рекао је Хојт Ји.

Ји је навео да је битно и како Србија демонстрира опредељеност за европске вредности, јер је земља коју међународна заједница помно прати.

"Поруке балансирања нису јасне поруке. Битно је да држава не балансира између две стране", сматра званичник америчког Стејт департмента.

Ји је учествовао на 17. српском економском форуму, где је рекао да је врло оптимистичан када је у питању регион Западног Балкана, укључујући Србију, посебно када је реч о наредној години.

"На европском путу потребно је испунити критеријуме и стандарде, али такође је потребно фокусирати се на оно што желе сами грађани", рекао је амерички званичник.

Према његовим речима, важно је да се кључни проблеми реше у својој основи, а не само симптоми проблема, и оствари истински напредак.

"Потребно је схватити ургентност тренутка у суочавају са проблемима, да се ситуација не би погоршала. Важан је и тај концепт партнерства", истакао је амерички званичник.

Кад је реч о ситуацији на Балкану, Ји је навео да је регион од рата прешао велики пут, да поређења нема, али да се поводом стабилности и безбедности ништа не може узимати здраво за готово.

"Свеукупан тренд је позитиван, али ризик од избијања сукоба и даље постоји, сматра Ји.

Према његовом мишљењу, руска визија Балкана разликује се од европске.

"На основу поступака Русије у региону, чини се да она жели да Балкан остане слаб и подељен, а не снажан и боље интегрисан у ЕУ", поручује Ји.

Ји каже да је Александар Вучић, и као председник и као премијер, јасно рекао шта је циљ Србије, али и да жели добре односе са Русијом.

"Није баш очигледно како ће се то избалансирати", рекао је званичник Стејт департмента, наводећи да је став САД да где год је могуће буде кооперативне, а где то није могуће, браниће своје интересе и интересе партнера.

Сматра да пројекат ЕУ неће бити комплетан без Западног Балкана.

Садашња америчка администрација је јасно показала да је посвећена региону, каже Ји, а што се тиче укључивања у дијалог Београда и Приштине, напомиње да су САД део тог процеса од почетка.

"Све док две стране то буду желеле, као и ЕУ, помагаћемо, али се нећемо наметати", поручио је Ји.

"Зашто би руски центар имао дипломатски имунитет?" 

Високи званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји рекао је да САД не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет, истакавши да то није норма у међународној заједници.

"Зашто Русија то тражи, зашто врши притисак на Србију да јој да нешто што није норма у међународној заједници?", рекао је Хојт Ји новинарима у паузи 17. српског економског форума.

Према његовим речима, циљ САД је да Србија буде просперитетна, стабилна и безбедна држава, интегрисана у ЕУ. 

"Зато верујемо да треба да се окрене партнерствима, иницијативама које ће је приближити ЕУ", рекао је Ји.

"Предлажем нашим партнерима у Србији да питају Русију шта она чини да јој помогне на путу ка ЕУ. Не видимо како би додељивање дипломатског имунитета персоналу у центру помогло Србији да испуни циљ – чланство у ЕУ", закључио је високи амерички званичник.

број коментара 86 пошаљи коментар
(уторак, 24. окт 2017, 10:49)
Srbin sa dna kace [нерегистровани]

Samo Srbija!

Alo bre pustite nas da budemo braća sa RUSIMAAA koliko god hoćemo!A usput povucite se sa Kosova i Metohije i područje baze Bondstil vratite u prvobitno stanje!Sa vašim povlačenjem čete nedvosmisleno pokazati da sedite na jednoj stolici!Živela slobodna Srbija

(уторак, 24. окт 2017, 10:49)
anonymous [нерегистровани]

re-prijatelj

A neprijatelj mog prijatelja je i moj neprijatelj.

(уторак, 24. окт 2017, 10:23)
anonymous [нерегистровани]

poruka

hvala na lepim recima. a ostalo je sam rekao

(уторак, 24. окт 2017, 10:22)
anonymous [нерегистровани]

hitno imunitet kao znak neutralnosti slobodne Srbije

Pre svega, u Nišu ne postoji nikakav ruski humanitarni centar već je to srpsko-ruski humanitarni centar.I svim Rusima u tom centru mora pod hitno da se odobri imunitet.Da ne treba možda i Srbima imunitet u svojoj državi od ovih krajnje nediplomatskih pritisaka?

(уторак, 24. окт 2017, 10:03)
anonymous [нерегистровани]

Prijatelj.

Prijatelj moga prijatelja je i moj prijatelj!

(уторак, 24. окт 2017, 10:00)
anonymous [нерегистровани]

Srpska stolica

Srbija sedi na jednoj stolici i to svojoj, ne radimo za interese USA ni interese Rusije već radimo za interese Srbije.A zašto da NATO vojnici imaju imunitet na srpskoj teritoriji a ruski ne?Tj.to nisu ruski vojnici već spasioci koji pomažu građanima Srbije u vandrednim situacijama.Ovo je grubo mešanje u stvari Srbije i narušavanje odnosa.

(уторак, 24. окт 2017, 09:47)
anonymous [нерегистровани]

Dvije stolice

Dolazi vreme da se mora opredeliti za koju stolicu cemo...

(уторак, 24. окт 2017, 09:44)
Bogdan [нерегистровани]

vvvv

Na kojoj to on stolici sedi?Americkoj, evropskoj ili srpskoj!?

(уторак, 24. окт 2017, 09:37)
anonymous [нерегистровани]

Jasna poruka Jiu

Kada će USA da počne da poštuje preuzete obaveze iz međunarodnog prava, kada će da počne da primenjuje rezoluciju UN1244 i da izvrši implementaciju iste na terenu te vrati Kosmet pod jurisdikciju Srbije?Kada će da zatvore ilegalnu bazu Bondstil koja se nalazi u Srbiji kod Uroševca za čije postavljanje nisu dobili odobrenje Srbije?Ne može da se krše međunarodne norme a da se glumi neko poštenje i da se daju saveti koji zadiru u suverenitet država.Zar nije tako Ji!?

(уторак, 24. окт 2017, 09:20)
dr.Pajo [нерегистровани]

Hot hot

Лазаревић је бранио своју нападнуту земљу, шта су ваши тражили овде?