Вулин: Слободно српско небо бира ко ће летети по њему

Министар одбране Александар Вулин, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, уручио је на свечаности у Дому Гарде на Точидеру, Војне спомен медаље за изузетан допринос систему одбране припадницима летачког састава акро-групе "Стрижи" Оружаних снага Руске Федерације.

Такође, бригадни генерал Душко Жарковић, који је руководио приказом "Слобода 2017", уручио је Захвалнице Министарства одбране припадницима Оружаних снага Руске Федерације који су били ангажовани на приказу дела оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017" којим је обележен Дан ослобођења Београда у Другом светском рату. 

Вулин је, том приликом истакао, обраћајући се окупљеним припадницима Оружаних снага Руске Федерације, да су све нас, они јуче учинили поносним и срећним, истиче се у саопштењу Министарства одбране.

"Поносни смо зато што смо могли да вам покажемо у каквој слободној и храброј земљи живимо, поносни што смо могли да вам покажемо каква су нам деца, какви су наши људи, каква је лепота наше земље и каква је доброта нашег народа, поносни што смо могли да вам покажемо какву Војску имамо и какве људе утој војсци. Срећни што сте нас удостојили ваше пажње, вашег доласка, срећни што смо могли да видимо да људска вештина, људска врлина могу да пркосе законима природе, срећни што смо били са пријатељима", рекао је Вулин.

Он је додао да је јуче било лепо бити у Београду, било је лепо дивити се оним што сте показали да радите најбоље на свету, било је лепо, било је поносно, били смо срећни.

"Зато данас хоћемо да вам се захвалимо, да када се вратите кући, имате по чему да нас се сећате, да понекад пређете руком по тој медаљи, да некад, када међу свим оним силним признањима која сте добијали по свету, нађете и ово на коме пише Србија, да се сетите кад сте и зашто сте га добили и да се сетите људи, који су вам га дали, људи који су вам се искрено дивили, људи који су вас искрено заволели, људи са којима би сте умели да се смејете и да плачете", истакао је Вулин.

Тако је било и кроз историју, умели смо и да се смејемо и да плачемо и надамо се да ће, време које долази пред нама, доносити само смех, никакве сузе, нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, јуче смо сви били срећни и поносни док смо гледали слободно српско небо на коме се налазе само пријатељски авиони, слободно српско небо на коме нема зла, са кога не долази претња, слободно српско небо које бира ко ће летети по њему.

"Били смо срећни и поносни и зато вам се захваљујем. И када се вратите кући, када обрадујете своју децу, када вас виде срећне што сте се се вратили здраво и добро, што сте насмејани, причајте им где сте били, причајте о једној, можда малој, али великој земљи, земљи великих и поносних људи, причајте им о људима који су вас волели, причајте им о земљи у коју се вреди вратити и да нам се вратите и да једног дана, са вама, истим овим улицама корачају ваши синови, да им покажете где сте ви били и где сте желели да се вратите. Хвала вам још једом, и до скорог виђења. Живела слобода!" поручио је министар Вулин на крају обраћања.

Признања из надлежности министра одбране припадницма Оружаних снага Руске Федерације додељена су за изузетан допринос у заједничком ангажовању Министарства одбране и Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације у обележавању Дан аослобођења Београда у Другом светском рату и приказу дела оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017".

Припадници руске акро-групе "Стрижи" наступили су у петак на приказу "Слобода 2017" у завршници летачког дела програма. Гости из Руске Федерације, који на ловачким авионима МиГ-29 изводе јединствен програм групних и соло акробатских маневара, грађанима Србије први пут су се представили 2014. године на војној паради "Корак победника".

Свечаности уручења одликовања и захвалницима припадницима Оружаних снага Руске Федерације присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

број коментара 23 пошаљи коментар
(недеља, 22. окт 2017, 07:48)
anonymous [нерегистровани]

naravno

Srbija neka se ponosi.

(недеља, 22. окт 2017, 07:27)
Srbija [нерегистровани]

vojska

Nadam se da će ubrzo i našu piloti izvoditi ovakve akrobacije. Uskore će i naši migovi špartati našim nebom.

(недеља, 22. окт 2017, 07:16)
anonymous [нерегистровани]

xx

Ponos i zahvalnost Srbije je iskazana kroz dodeljena odlikovanja ovom savršenom letačkom timu koji je svoju
tačku prvi put prikazao van Ruske teritorije.

(недеља, 22. окт 2017, 03:49)
anonymous [нерегистровани]

pravi

Konacno smo dobili avione.

(субота, 21. окт 2017, 23:39)
anonymous [нерегистровани]

Ponos

Srbija je ponosna zemlja i taj ponos nam niko ne moze oduzeti.

(субота, 21. окт 2017, 23:35)
Aleksa [нерегистровани]

Piloti

Naši piloti imaju na koga da se ugledaju, proći če obuku i niko im neće biti ravan na nebu.

(субота, 21. окт 2017, 23:35)
maki [нерегистровани]

Srbija-Rusija

Ponosni smo na prijateljstvo između Rusije i Srbije. Negovaćemo ga i još više produbljivati, na obostrano zadovoljstvo.

(субота, 21. окт 2017, 23:19)
Davor [нерегистровани]

vojska

Naša vojska je naš ponos.

(субота, 21. окт 2017, 23:14)
dada [нерегистровани]

komentar

na jednom mestu se videla sva snaga nase vojske,sve cestitke

(субота, 21. окт 2017, 23:04)
Kontesanera [нерегистровани]

kontesanera345

Srbija je imala prilike da na delu vidi maestralne Ruske pilote.