Вучић за АП: Увешћу Србију у ЕУ, сарадња с Русијом не угрожава тај циљ

Председник Александар Вучић обећава да ће увести земљу у Европску унију и каже да то што Русија наоружава српску војску не угрожава тај циљ.

"Ми знамо куда идемо, што значи да смо на нашем путу ка ЕУ. То је стратешки циљ наше земље. У исто време, желимо да сачувамо најбоље односе са Русијом, Турском, Кином, САД и свима осталима", рекао је Вучић у интервјуу Асошијетед пресу.

Америчка агенција наводи да "Србија, под лидерством бившег ултранационалисте Вучића, формално тежи ка чланству у ЕУ, али истовремено одржава блиске односе са историјским словенским савезником Русијом".

АП напомиње да Русија снабдева Србију борбеним авионима "миг 29" и планира да испоручи тенкове и оклопна возила.

Америчка агенција додаје да су неки западни званичници исказали забринутост због тога и позвали Београд да одлучно каже куда иде - ка Истоку или ка Западу.

"Не видим у томе ништа погрешно и то функционише, и функционисаће. То је наша политика и ми смо војно неутрални", истакао је председник Србије и додаје да наоружавање Србије нема за циљ претњу суседима.

Вучић је, како наводи АП, признао да је његова националистичка прошлост високог члана странке, која се борила за ширење српских граница на Балкану током сукоба са суседима, изазвала извесне сумње у искреност његовог преласка у прозападног реформатора.

"Неко ко је пре 20 година био потпуно против ЕУ, неко ко је био члан Радикалне странке... Знам да многим људима није лако да то прогутају", рекао је Вучић.

"Сад вам кажем - испунићемо обећање. Завршићемо то, завршићемо посао", додао је Вучић мислећи на придружење ЕУ.

Председник Србије је у интервјуу америчкој агенцији такође истакао да, по његовом мишљењу, "сваки члан Владе даје све од себе како би се испунили наши циљеви, а један од наших главних циљева јесте пуноправно чланство у ЕУ".

"Мислим да морамо да будемо део Европске уније. То је мој задатак, то је мој посао и ја ћу то урадити", закључио је Вучић.

Председник је, наводи АП, умањио значај чињенице да неки чланови Владе Србије и његови блиски сарадници остају проруски и антизападно оријентисани упркос прокламованом правцу државе.

"Има људи који воле Русију мање или више, што је део наше политичке сцене и није ништа чудно нити ново", рекао је Вучић.

Према његовим речима, највећа препрека на путу Србије ка ЕУ - проналажење решења за Косово, подсећајући да већ годинама имамо замрзнут сукоб.

"Да ли је добро да тај замрзнути сукоб имамо и у наредних 50 или 100 година? Мислим да није. И то је био главни разлог што сам покренуо унутрашњи дијалог", истакао је Вучић.

АП оцењује да је циљ његове иницијативе био да се јавност у Србији припреми за будући споразум којим би се могао решити етнички спор и наводи да многи Срби и даље Косово сматрају колевком српске државности, те да никада не би пристали ни на шта друго сем на потпуну контролу над Косовом.

"Са Албанцима мислим да нам је потребан дуготрајан мировни споразум за наредних 200 година", рекао је председник Србије, додавши да ће све стране "морати да направе неке компромисе".

Асошијетед прес напомиње да су критичари Вучића оптуживали за аутократску владавину, укључујући гушење медија путем застрашивања и финансијског притиска, али истиче да је Вучић у интервјуу те оптужбе негирао, рекавши да је Србија под његовим руководством изменила медијске законе у складу са стандардима ЕУ.

Вучић је указао да Србија има "неку врсту подељене медијске сцене, ту нема једногласности и на то је веома поносан".

"И немамо ограничења ни на једној друштвеној мрежи, за разлику од многих западноевропских земаља. Друштвене мреже користи 78 до 79 одсто нашег становништва. Људи имају телефоне, а сви на телефонима имају различите вести", закључио је Вучић.

број коментара 43 пошаљи коментар
(субота, 14. окт 2017, 12:02)
myyy [нерегистровани]

fish

Daleko je evropa .. neki su procopali na putu ka njoj ..

(субота, 14. окт 2017, 11:32)
Воронцов [нерегистровани]

Ре . То су принципи

Каква владавина права , какви принципи? Зар је била владавина права рушити Југославију, бомбардовати Србију и отети КиМ?

(субота, 14. окт 2017, 11:21)
anonymous [нерегистровани]

То су принципи.

Основни ЕУ принцип је владавина права.
Односно, све што Србија предузима мора да буде у складу са врховним правним актом Уставом Србије.Све што није у складу са Уставом је правно ништавно. Устав Србије се може мењати само на референдуму.
Кад је КиМ у питању, врхунски међународно потврђени правни акт је резолуција 1244 (која није противна Уставу Србије). Србија у циљу олакшавања живота обичних грађана, мира и добрих односа склапа разне споразуме (нпр. Бриселски споразум) али то не искључује да потенцијално дугорочно решење мора бити у складу са међународним правом и постигнуто и потврђено у оквиру УН.
Сва ова друга питања, Русија, Кина, нато .. су такође ствар суверене одлуке државе Србије све док евентуално не постане пуноправна чланица ЕУ. Уосталом, чак и разне ЕУ државе имају потпуно различите спољнополитичке и интеграционе оријентације по разним питањима.
Сваки други приступ је антиевропски, ако нам је стало до ЕУ.

(субота, 14. окт 2017, 11:16)
anonymous [нерегистровани]

uzalud

Sve je to uzaludna prica, ako cete u EU morate da usaglasite politiku sa politikom EU.

(субота, 14. окт 2017, 11:01)
Евроазија [нерегистровани]

Санкције су обавезне!

Зар неко још верује да се санкције Брисела против Русије неће наметнути Србији у случају да прихватимо ЕУ-управу?

(субота, 14. окт 2017, 09:07)
anonymous [нерегистровани]

As EU

Za EU nije problem Rusija nego Kosovo. Neznam ko vise to nezna, da bi usli u EU moramo priznati Kosovo. Ako hocete u RUSSIAN, priznajte Kosovo. Ja licno nebi... Kraj price.

(субота, 14. окт 2017, 09:03)
anonymous [нерегистровани]

Dobri odnosi sa Rusijom

Ne možemo imati pare i jare.

(субота, 14. окт 2017, 05:07)
anonymous [нерегистровани]

istok i zapad

To su ciste besmislice, kao neko nas primorava odabiru istok ili zapad.Ovde u Australiji 90% robe siroke potrosnje osim prehrambenih proizvoda dolazi sa vaseg istoka.Da toga nema mi bi platili tu istu robu proizvedenu negde na zapadu ili u Australiji 50%-100% vecoj ceni.A to znaci standard bi drasticno opao.Ti sa zapada samo ucenjuju male i nemocne drzave kao sto je Srbija da je sto vise drze pod svojom kontrolom .Pri tome dobijaju trziste roba koje ionako sve teze nalaze trziste zbog visoke konkurentosti sa istoka po cenama a i kvaliteti.Sva igra je u tome.Ti isti sa zapada bi bankrotirali da im nema robe sa istoka a da sirovine ne spominjem.Svi uspesni posluju sa istokom i sa zapadom i obrnuto.

(субота, 14. окт 2017, 01:26)
anonymous [нерегистровани]

Da

Referendum, zasto EU po svaku cenu, a preveliku smo vec platili, ili malte ne umiremo bez nje?!
Da budemo cistaci ulica po EU gradovima,?!
Kako sad opet dolaze teska vremena, pa zar pre 15.dana ne rekose da je suficit u budzetu prilican, da se penzionerima daje jednokratno 4,000., 5.000., 6.000.
Alo drugovi penzije su steceno pravo i po Ustavu RS niko nema pravo da ih dira, nisu one stecene ispod zita vec sam radio po 15h. dnevno. krvnicki,nisam znao gde je skola u koju mi deca idu, jednom sam na nagovor ukucana otisao, posto su objasnili gde je, al nisam znao ni koji razred ni nista!
Sve sam radio za dobrobit ove zemlje, a dobio sam nista.
Najvise mi je zao sto nisam stizao da se malo posvetim svojoj porodici, deca ljudi...ja ostario, a majka Srbija, uzima tu penziju zbog koje sam sve zapostavio i od koje izdrzavam nas cetvoro, deca nemaju posla naravno

(петак, 13. окт 2017, 23:40)
МирославМ [нерегистровани]

Ономад

Ономад су ЕУ званичници Јелко и остали говорили " Косово и ЕУ, два одвојена процеса"
Сада говоре " пријатељ Русије и ЕУ два одвојена процеса"
.