Вучић: Иницијатива "Појас и пут" учиниће свет много богатијим

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу кинеској државној агенцији "Синхуа" да Иницијатива "Појас и пут" представља глобално значајну визију која ће донети огромну добробит свету.

Агенција Синхуа наводи да је Вучић Иницијативу "Појас и пут", коју је 2013. покренуо председник Кине и генерални секретар Комунистичке партије Кине (КПК) Си Ђинпинг, назвао "једном од најважнијих иницијатива које данас имамо у савременом свету" и да ова иницијатива "није добра само за Кину и њен народ, већ је добра и за многе друге земље".

Синхуа оцењује да је Србија "учесник пун ентузијазма" када је у питању овај пројекат.

"Могу да кажем, као представник веома мале земље, да бих желео да охрабрим чланове КПК да наставе с иницијативом 'Појас и пут' и свим другим иницијативама, зато што имамо потпуну веру и пуно поверење у њих и њихове иницијативе. Људи и свет биће много богатији захваљујући добрим иницијативама, него што би били без њих", истакао је председник Србије.

Наводи се да је Вучић рекао да је "у последњих пет година Кина постала повезанија са светом, док у исто време остаје чврсто на путу социјализма са кинеским карактеристикама и промовише сопствену културу на глобалном нивоу".

"Кинези не само што постају део светске политике, већ и светске културе. Ви постајете један од одлучујућих фактора светске културе, светских комуникација и треба да будете поносни на то. Све то показује да социјализам са кинеским карактеристикама функционише", закључио је Вучић.

 У истом интервјуу Вучић је изјавио да се владајућа Српска напредна странка радује продубљивању сарадње са КПК, коју је назвао природним савезником СНС-а.

Синхуа подсећа да је Вучић и председник СНС-а и наводи да је он истакао да две странке треба да "продубе сарадњу, пошто треба да научимо више од наших кинеских пријатеља".

Агенција Синхуа наводи да Србија има свеобухватно стратешко партнерство са Кином.

Наводи се да је Вучић рекао да би његова странка желела да има чешће и разноврсније састанке са КПК и да је спреман да учи о начину на који КПК примењује закључке које доноси.

"То је нешто чему треба да се дивимо. Учинићемо све да ојачамо наше везе и учимо из кинеског примера", навео је српски председник.

Наводи се да је Вучић додао да би неке од достигнућа КПК било могуће поновити у Србији.

Синхуа наводи да је председник Србије назвао КПК снажном партијом са "добрим плановима и програмима за народ" и коментарисао спремност да "обрати пажњу на критике и прочисти своје редове", као и посвећеност постизању најбољих резултата за земљу.

"СНС ће учинити све да појача сарадњу", рекао је Вучић.

 Синхуа наводи да је интервју вођен у Београду у сусрет 19. Националном конгресу Комунистичке партије Кине који почиње 18. октобра у Пекингу и да је Вучић рекао да Србија има пуно поверење у КПК и њене иницијативе. 

број коментара 19 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 13:01)
Niki [нерегистровани]

Kina

Od ovakve svetske sile treba uciti,a takodje i odrzavati vekovna prijateljstva.

(петак, 13. окт 2017, 13:00)
anonymous [нерегистровани]

Cisto sumnjam bogatijim!

Putevi ne donose samo strane investicije nego i sve vrste problema.Da ne navodim sami smo svestni sta.

(петак, 13. окт 2017, 12:58)
Vrscanka [нерегистровани]

pojas za put

Ekonomska saradnja,kao i protok robe i informacija su preduslov razvitka jugoistocne Evrope a i Balkana, sto je nama od velikog interesa.

(петак, 13. окт 2017, 12:25)
anonymous [нерегистровани]

investitori

Ovakvi investitori i ekonomski partneri su nasoj zemlji potrebni.

(петак, 13. окт 2017, 12:24)
anonymous [нерегистровани]

napredak

Veoma je znacajno saradjivati sto vise sa Kinom.

(петак, 13. окт 2017, 12:12)
Mirko [нерегистровани]

Dobar plan

Kina je toliko jaka da joj uopste nije potreban ovaj projekat kako bi uvukli manje mocne drzave u svoju ekonomiju kako to kazu protivnici ovoga.Projekat je ogroman i vredan bilione dolara, mislim da bi bilo dobro da svet ima savremenu verziju Puta svile.

(петак, 13. окт 2017, 11:47)
sonja [нерегистровани]

kom

Kina se pokazal kao dobar investitir i ekonomski partner.

(петак, 13. окт 2017, 11:34)
Pedaj [нерегистровани]

Svetska sila

Kina kao najmnogoljudnija država sa ogromnim resursima bitan je činilac na medjunarodnom planu i što je važnije veliki prijatelj Srbije

(петак, 13. окт 2017, 11:28)
anja [нерегистровани]

"put"

Neka nas ni jedan ovakav "put" ne mimoidje.

(петак, 13. окт 2017, 11:16)
anonymous [нерегистровани]

Napredak

Treba se ukrcati na taj voz kojim Kina vodi u prosperitet, ogromna šansa za države kao što je Srbija