Вучић: Србија подржава све што доприноси помирењу на Западном Балкану

Председник Александар Вучић поручио је у разговору са генералним секретаром Нордијског савета министара Дагфином Хејбротеном да Србија подржава све што може да допринесе помирењу на Западном Балкану, стабилности региона, као и његовом напретку. Са Хејбротеном се састао и министар спољних послова Ивица Дачић и том приликом истакао да је нордијски модел сарадње јединствен пример јаке регионалне сарадње.

Председник је подсетио да се Србија залаже за јаче повезивање западнобалканских народа кроз стварање регионалне економске зоне.

Теме разговора Вучића и Хејбротена су биле и предности нордијског модела јаке регионалне сарадње, као и о могућности да тај начин повезивања послужи као пример Западном Балкану, макар у одређеним областима сарадње.

Председник је, како је саопштила Прес служба Председника, изразио захвалност државама чланицама Нордијског савета за подршку европском путу Србије.

Хејбротен је нагласио да су нордијске земље, као мале по броју становника, препознале предности заједништва и да су, иако не увек лако, нашле начина да створе одређени ниво интеграције и прекограничне мобилности, која је створила услове за изузетан економски развој. 

Он је, како се наводи, понудио да то искуство буде подељено са Западним Балканом, нагласивши да је, осим економског напретка, нордијски модел сарадње довео и до великог поверења међу народима.

Са Хејбротеном се састао и министар спољних послова Ивица Дачић и том приликом истакао да је нордијски модел сарадње јединствен пример јаке регионалне сарадње.

Дачић је рекао и да искуство Нордијског савета може да послужи као пример за повезивање земаља Западног Балкана на начин на који то раде нордијске земље, барем у одређеним сегментима.

Нагласио је да је кључни приоритет Србије афирмација регионалне сарадње и политика добросуседства и да је, у том правцу, Србија иницирала додатно јачање и снажно економско повезивање земаља у региону.

Хејбротен је захвалио на срдачном разговору, нагласивши да је, током свог боравка у Србији, имао прилике да се увери да између Западног Балкана и Нордијског региона има више сличности него што је претходно мислио.

број коментара 22 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 13:15)
anonymous [нерегистровани]

pregovori

Pregovori i samo pregovori, nikada više ratovi.To je budućnost regiona

(петак, 13. окт 2017, 13:08)
Najbolja [нерегистровани]

Balkan

Treba saslušati tuđa iskustva, treba svaki savet prihvatiti kao dobronameran i razmisliti o njemu iz svakog ugla i na kraju odlučiti kako je najbolje za zelju i naciju. Svakako pohvale za sekretara Nordijskog saveta ministara Dagfina.

(петак, 13. окт 2017, 13:02)
Vanja [нерегистровани]

Komentar

Srbija je na delu dokazala da se zalaže za mir i stabilnost, dok neke države samo govore a ne rade ništa po tom pitanju.

(петак, 13. окт 2017, 12:57)
Vrscanka [нерегистровани]

mir

Srbija zeli mir i stabillnost jer nam sukobi nikako ne trebaju,proslost moramo ostaviti iza i krenuti dalje zarad bolje i mirnije buducnosti.

(петак, 13. окт 2017, 12:29)
sasa [нерегистровани]

samo napred

Srbija je zemlja koja želi mir i podržava sve što može da doprinese stabilnosti kao i dobre odnose sa svima.

(петак, 13. окт 2017, 12:15)
anonymous [нерегистровани]

Mir

Srbija radi na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

(петак, 13. окт 2017, 11:43)
Aki [нерегистровани]

Srbija

Slažem se da skandinavske zemlje mogu biti dobar primer našem regionu.

(петак, 13. окт 2017, 11:39)
Teodora [нерегистровани]

Diplomatija

Nikad nismo imali baš ovoliko diplomatskih poseta za samo mesec dana, kao sada. Sve pohvale za našu diplomatiju.

(петак, 13. окт 2017, 11:38)
Milan [нерегистровани]

Povezivanje

Balkanske zemlje moraju biti mnogo bolje povezane, i mnogo više sarađivati na polju ekonomije, ali i kulture, baš kao i nordijske.Ovo je pravi model za saradnju.

(петак, 13. окт 2017, 11:37)
Dragan [нерегистровани]

Saradnja

Nordijski model nije ni federacija ni konfederacija ali je svakako moćan savez nordijskih naroda koje povezuje saradnja i jaka ekonomija