Брајовић за РТС: Односи Србије и Црне Горе најбољи у последњих 10 година

Од када постоје независна Црна Гора и Србија односи две земље иду узлазном путањом и они у последњој деценији никад нису били бољи, рекао је у интервјуу за РТС председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић.

Говорећи о положају црногорске мањине у Србији и српске у Црној Гори, он је рекао да би волео да Црногорци у Србији буду лојални Србији, али да не забораве матицу.

"Исто мислим и за грађане Србије у Црној Гори. Ту причу о лошем положају мислим да пласирају они који национално изјашњавање желе да користе за лагодно политичко позиционирање у систему и не доприносе добрим односима две државе", поручио је председник црногорског парламента.

Упитан да прокоментарише припрему Декларације о заштити српској језика и идентитета Срба у региону и да ли мисли да су идентитет и српски језик угрожени у Црној Гори, Брајовић је рекао да у Уставу Црне Горе и законима постоји дефинисана заштита права на језик.

"Мислим да Црна Гора треба да буде афирмативан пример за те случајеве. Када сте поменули декларацију, морам да кажем да и декларације и меморандуми, како имам искуство из наше ближе прошлости, указују да треба бити опрезан са њима", рекао је Брајовић за РТС. 

О случајевима попут афера државни удар, каже да су комплексни, да не спадају у домен законодавне власти, али да не мисли да оптерећују односе две земље.

"Неопходна и веома важна је сарадња наших правосудних органа. Случај државни удар оптерећује политику у Црној Гори. Тај судски случај доступан је свима, имамо јавно пренос суђења и једва чекамо да се оконча и да добије судски епилог", рекао је Брајовић.

Упитан да ли мисли да ће се Мило Ђукановић кандидовати за председника Црне Горе, Брајовић је рекао да ће то бити само Ђукановићева одлука, али ако одлучи да се кандидује, верује да ће бити председник Црне Горе.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 13:10)
anonymous [нерегистровани]

kampanja

sve je to zaboravljeno. Kampanja prosla

(петак, 13. окт 2017, 13:06)
anonymous [нерегистровани]

Dosao?

Kako izgleda da nam drzi lekcije.A'pogotovu o nacionalnosti, divno, a nije kako kaze, trebalo bi da se preslisa pa da dode kod nas.

(петак, 13. окт 2017, 13:00)
Miki [нерегистровани]

Odnosi

Ma kakvi odnosi, priznanje Kosova, optuzbe za drzavni udar, vestacka podela jednog naroda na Srbe i Crnogorce, a vi pricate o harmoniji u odnosima.Vecina vasih citalaca ipak nije toliko neprosvecena da proguta ovu besmislenu tvrdnju

(петак, 13. окт 2017, 12:09)
anonymous [нерегистровани]

Vidjenje

A sta cemo sa nedavnim optuzbama o umesanosti u drz.udar,pa sa tretmanom Srba,tretmanom srpske crkve itd.Mnogo je naroda doslo iz Crne Gore i svi smo se izjasnjavali uglavnom kao isti narod a sad su promenjena samo ubedjenja i zato bi bilo lepo da krene zaista nas odnos uzlaznom putanjom a ne izmisljanjem ili potenciranje razlicitosti,jer su razlicitosti normalne u okviru jednog naroda.

(петак, 13. окт 2017, 11:11)
anonymous [нерегистровани]

Брајовић

Може то много боље него што је сада.Ми смо две најближе државе, кроз историју, до данас.Биће добро народе само будимо оптимисти сви.

(петак, 13. окт 2017, 10:35)
anonymous [нерегистровани]

Hipokrizija

Koje dve razlicite drzave? Na "o ruk" ste razdvojili jedan isti narod.

(петак, 13. окт 2017, 10:20)
anonymous [нерегистровани]

Odnosi najbolji jer nema odnosa

Svako treba da ide svojim putem.Moćna Crna gora će uvoditi sankcije velikima od kojih će oni drhtati, a malena Srbija mora ostati neutralna.To su "dobri" odnosi za Crnu Goru.Da nije tragično bilo bi komično.