Готемилерова за РТС: Импресионирани смо професионализмом Војске Србије

Заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер каже да свака земља, па и Србија, има прилику да сама одлучи какви ће бити њени безбедносни односи и како жели да их развија – да ли у оквиру неутралности или савезништвом.

У интервјуу за РТС, заменица генералног секретара НАТО-а каже да види много могућности за сарадњу са Србијом, која не угрожава српску војну неутралност.

Управо сте имали састанак и заједнички панел са премијерком Аном Брнабић. Има ли разлике у начину на који Србија и НАТО гледају на међусобне односе?

Врло сам задовољна састанцима које сам данас имала јер ми је јасно да НАТО и Србија имају доста основа за добру сарадњу у областима о којима људи мало знају –мислим на сарадњу у научним пројектима, где је НАТО финансијски подржао српске научнике у истраживањима о енергетској безбедности и сличним областима.

Црна Гора је недавно приступила НАТО-у. Да ли би НАТО желео да у свом чланству види и друге земље у региону, укључујући и Србију?

Волим да нагласим да се држимо два принципа у овом питању. Најпре да свака земља има прилику да сама одлучи какви ће бити њени безбедносни односи и како жели да их развија. Да ли у оквиру неутралности или савезништвом. Тако да је на свакој земљи, па тако и Србији, да сама одлучи. Други важан принцип за НАТО је да имамо политику отворених врата. Ако је држава заинтересована, разговарамо с њом, а потребно је доста напорног рада да би се достигли стандарди НАТО-а за чланство. Наша врата су свакако отворена да размотримо пријем нових чланица.

Србија је прошле године имала више од 100 заједничких активности с НАТО-ом. Како оцењујете сарадњу НАТО-а са Војском Србије?

Импресионирани смо професионализмом Војске Србије. Знам да још доста треба да се уради у погледу текуће реформе ваших оружаних снага које предводи Министарство одбране с осталим институцијама. Високо уважавамо професионализам српске војске и чињеницу да је Србија лидер у мировним мисијама Уједињених нација и других организација.

Какве су перспективе нашег будућег партнерства?

Сајбер безбедност је кључно питање за земље широм света а НАТО може да помогне Србији да развије добру праксу у области сајбер безбедности и мере сајбер одбране. То су неке врло практичне области у којима можемо да унапредимо наше партнерство.

НАТО канцеларија у Београду се налази у згради која је непосредно поред рушевина насталих током бомбардовања 1999. Може ли НАТО на неки начин, или земље чланице, да помогну обнову тих објеката, укључујући и неке друге објекте, као што је зграда РТС-а?

Као што је генерални секретар Јенс Столтенберг рекао током своје посете Србији, ми жалимо због губитка живота током 1999. и кампање бомбардовања. Било је цивилних жртава и веома жалимо због тога. Још једна порука коју је Јенс Столтенебрг такође нагласио је да је упркос свему веома важно да гледамо у будућност. Ако НАТО може да помогне у изградњи будућности за Србију, ми смо ради да у томе учествујемо.

број коментара 5 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 09:06)
anonymous [нерегистровани]

Treba razumeti nevidljivi tekst izmedju redova!

Nato je vojna organizacija.Nato nikada nije izgradio u nekoj zemlji nesto sto luzi civilima, I nikada ne pomaze u ekonomskim aktivnostima neke zemlje.Saradnja sa Nato organizacijom znaci kupiti naoruzanje od Nato clanica ili iz Amerike prvenstveno.Biti pod njihovom kapom znaci trositi vise of 2% od nacionalnog dohotka.Ucestvovati na ratistima sirom sveta gde su branjeni njihovi interesi u smislu mira.Nato zastita znaci da ste uvek u opasnosti jer neprijatelj vreba i ako ne znate ko je.Ko su najveci neprijatelji Nato saveza, prvo oni sami sebi pa Rusija i Kina i svi ostali koje ne zele da zive pod tudjom cizmom.Kada ste pod Nato kapom da li imate svoja prava, odgovorite sami?!

(петак, 13. окт 2017, 07:15)
anonymous [нерегистровани]

Ko te pita

E baš ste nama došli da pričate kako treba gledati u budućnost, nama koji još pričamo o kosovskom boju kao da je juče bilo... Srbi, dragi natovci ne zaboravljaju mada umeju nažalost samima sebi i suviše često da oproste

(петак, 13. окт 2017, 07:11)
anonymous [нерегистровани]

Мир-мир--мир-нико није крив?

Да, како да не, све смо вам опростили и заборавили... мало сутра!!!

(петак, 13. окт 2017, 01:46)
Nishki [нерегистровани]

Bilo bi divno...

...da vas uopste ne zanimamo.
'vala vam na komplimentu. Zbogom I u zdravlje.

(петак, 13. окт 2017, 00:38)
milan lala [нерегистровани]

Pomoc

Mnnogo bi nam pomogli da NATO pocisti uranijumski otpad kojim je bombardovao Srbiju , narod nam zabog tih bombi sa uranijumskim otpadom umire od Cancera .