"Српска делегација оспорила кандидатуру Јенсена"

Нови известилац Парламентарне скупштине Савета Европе, Каталонац, члан шпанске делегације, Џорди Рока, изабран је данас за новог известиоца за Косово и Метохију, након што је српска делегација, како је изјавила шефица делегације Марија Обрадовић, успела да оспори кандидатуру његовог противкандидата Могенса Јенсена, Данца.

"Српска делегација успела је да оспори кандидатуру господина Могенса Јенсена, који је у претходном периоду више пута исказао своју пристрасност, излазећи у сусрет захтевима делегације парламента Косова и Метохије, чиме је неспорно довео себе у сукоб интереса поводом овог извештаја", изјавила је Обрадовићева.

Навела је да је Јенсен гласао чак и против преговора две делегације о начину заступљености приштинске делегације у ПС Савета Европе, истовремено у потпуности игноришући ставове српске стране.

Рок за израду извештаја ПС Савета Европе о ситуацији на КиМ је две године.

Када је реч о дешавањима на Пиринејском полуострву и случају Каталонија, новоизабрана потпредседница ПС СЕ Марија Обрадовић пренела је на Политичком комитету ПС СЕ став Србије по питању суверенитета и територијалног интегритета Шпаније.

"Желим да вас подсетим да се налазимо у ПС СЕ, кући људских права, чији је један од основних принципа владавина права и, ако будемо следили само тај принцип, јасно је како треба да се поставимо у случају Каталоније", започела је Обрадовићева.

"Став Србије је да снажно подржавамо суверенитет и територијални интегритет Шпаније. Сматрамо да није прихватљиво спољно мешање у унутрашња питања Шпаније. Србија најбоље зна какву штету може да нанесе прављење изузетака у погледу непоштовања територијалног интегритета и међународног права, јер је преседан направљен управо у случају Косова и Метохије", истакла је шефица српске делегације у ПС Савету Европе.

Подсетила је да се одступањем од поштовања међународног права у случају Каталоније, отвара пут ка сличним кризама у Европи и свету.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 01:59)
anonymous [нерегистровани]

na zapadu ništa novo

Stvarno smo imali izbor.Danac koji nas ne podnosi i Katalonac kojeg je indirektno u startu naljutila podržavajući jedinstvenu Španiju.

(четвртак, 12. окт 2017, 18:52)
anonymous [нерегистровани]

Nije neki izbor

Nije nam se bas posrecilo.

(четвртак, 12. окт 2017, 18:33)
anonymous [нерегистровани]

O, da..

Nema sumnje, Katalonci su mnogo bolji izbor za srpsku stvar. Naše putovanje kroz maglu svetske politike se očigledno nastavlja.