Дачић: Лазаревић одслужио, а шта је с Харадинајем, Готовином?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да амбасадор САД као и сви други амбасадори не би требало да се мешају у унутрашње ствари Србије.

Ивица Дачић каже да изјаве које су се појавиле у вези са хашким осуђеником Владимиром Лазаревићем не могу да угрозе односе две земље.

Међутим, подсећа да је Лазаревић, као и сви који су одслужили казне, грађанин као и сви други, те да нигде није забрањено да се они укључују у политичке процесе и дају изјаве.

"Овде је реч о томе да се сада говори да ће то угрозити наше билатералне односе, знате шта, Лазаревић је одслужио казну, Харадинај је председник владе, који ће тек да одлужи казну, а да не говорим о томе да се Готовина спрема да буде председник Хрватске, а видели сте и Насера Орића који је сада ослобођен оптужби", коментарисао је Дачић новинарима у паузи Београдског безбедносног форума.

Поручио је да амбасадори не би требало да се мешају у наше унутрашње ствари, приметивши да наши амбасадори у иностранству не коментаришу унутрашње ствари тих земаља.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот јуче је критиковао министра одбране Александра Вулина и поделио на свом Твитер профилу текст Вашингтон поста са насловом "Српски министар одбране хвали осуђеног ратног злочинца".

Скот је написао да "месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом". 

Вулин је одговорио Скоту, рекавши да је Лазаревић слободан човек, а да је његово право да поштује и Лазаревићеву борбу и борбу српског народа.

"Проблеми региона билатералне несугласице"

Европска унија има велики интерес да Западни Балкан постане део ЕУ и из безбедносних разлога, јер је боље да ЕУ контролише безбедносне процесе у региону, него да их не контролише, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да као највеће проблеме у региону види нерешене билатералне ствари између бивших југословенских република, што се, каже, претвара у ноћну мору региона.

"Друге глобалне ствари, попут тероризма, миграција, климатских промена – ми ту не можемо много да утичемо. Али ове можемо, за то постоји већа политичка воља да се билатерални проблеми решавају", рекао је Дачић.

Подвукао је и да Србија подржава БиХ на њеном европском путу и да жели да та земља што пре добије статус кандидата, јер је интерес да све земље региона буду у Унији.

"Статус руског центра није још решен због притисака"

Министар спољних послова каже да статус Руско-српског хуманитарног центра у Нишу још није решен због тога што се врше велики притисци.

"Није решено због тога што се врше велики притисци, што се то питање политизује и што ми не желимо да то питање постане предмет политичких спорова", рекао је Дачић новинарима у паузи Београдског безбедносног форума.

Шеф српске дипломатије је истакао да то треба да се реши на начин како је то, каже, уобичајено у складу са Бечком конвенцијом.

"Надам се да ће то брзо да се деси", рекао је министар.

Када је реч о сусрету представника Русије и САД који су о ситуацији у Украјини разговарали у Београду, Дачић је рекао да је то важна порука која доприноси јачању спољнополитичке улоге Србије.

"Ми смо били задужени за логистику, не улазимо у то о чему су разговарали и да ли је дошло до напретка. Разговор је трајао шест сати и сви су били захвални нашој страни на гостопримству", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара.

Како је рекао, не зна зашто је изабран баш Београд, али је то био избор две стране, и није желео да открије у ком се објекту тај разговор одвијао.

Коментаришући вест да је украјинска служба безбедности објавила да око 300 бораца из Србије учествује у борбама у Украјини на страни Русије, Дачић је рекао да не подржавамо учешће наших држављана у било ком страном конфликту, те да постоје законске одредбе које то регулишу.

"Молимо било коју страну да нас о томе информише. Ми не подржавамо учешће наших држављана у конфликтима и предузећмо норме за кажњавање таквих дела", рекао је Дачић.

број коментара 8 пошаљи коментар
(четвртак, 12. окт 2017, 20:30)
anonymous [нерегистровани]

Доста је било ћутања....

Браво Ивице, коначно дочекасмо и глас народа.Доста нам је да ћутимо онима, који су нам нанели толико зла и желе да загосподаре Србијом, која има историју, коју нема много земаља.Траг њихових злочина вуче се по свим континентима,а да од 1945.-Хирошима и Нагасаки- па до данас нису одговарали за своја недела-злочине.И имају образ да наше јунаке називају злочинцима и то усред Београда, којег су избомбардовали и нанели нам ненадокнадиву штету како материјалну, тако и убијањем цивилног становништва.И наместили нам отцепљење јужне покрајине-српске светиње, као и Хаг да нам утамане наше јунаке, док на другој страни подржавају своје пријатеље, исто тако ратне злочинце крвавих руку и наређују том хашком риалитију од суда да их ослободи, да би нам се данас цео свет смејао.Зато, још једном:Браво Ивице, мада нисмо политички истомишљеници!!!!!!!!!!

(четвртак, 12. окт 2017, 19:26)
anonymous [нерегистровани]

@Osuđenik i optuženik

Ima veze, bez obzira na presudu. Lazarevic je branio drzavu od NATO agresora, a Gotovina tj vojnici pod njegovom komandom pobili nekoliko hiljada Srba, uglavnom civila, i proterali par stotina hiljada civila sa njihovih ognjista.To sto je Lazarevic u Hagu 'nagradjen' robijom, a Gotovina slobodom samo potvrdjuje tezu da je Haski tribunal politicki sud.

(четвртак, 12. окт 2017, 17:51)
anonymous [нерегистровани]

Osuđenik i optuženik

Kakve veze ovde ima Lazarevic sa Gotovinom?

(четвртак, 12. окт 2017, 15:04)
Воронцов [нерегистровани]

Видим да још има оних који мисле да су Американцима нешто значили савезници у Другом светском рат

Нису им ништа значили већ 1945. Ни Американцима ни Британцима.Већ 1946. администрација америчког председника Харија Трумана дошла је до закључка да је само постојање Совјетског Савеза неспојиво са интересима америчке националне безбедности. Черчил је већ у пролеће 1945. дао да се уради план за напад на Совјетски Савез и напад је требао да почне 1. јула , али су одустали због односа снага. Већ у децембру 1945. имали су планове о бацању атомских бомби на градове у Совјетском Савезу. Черчил је 1947. писао писма америчким конгресменима и молио Американце да баце атомске бомбе на Совјетски Савез. Ето шра њима значе савезници? Зато савезништво са њима у Другом светском не треба ни помињати јер то њима не значи ништа.

(четвртак, 12. окт 2017, 14:49)
R,Zivkovic,Rotterdam [нерегистровани]

Ambasador

Pa valjda je tada 1998-9 godine citavi svet je mogao videti koje prvi potegao oruzje na S. R.Jugoslaviju , albnaci sa Kosova i albanije ili Jugoslavija? da li je u tom trentku da Jugoslavija kapitulira i Kosovo i Metohiji preda stranom i unutrasnjem neprijatelju na tacni, misli se na deo svoje teritorije ili da sacuva svoju celovitost? gospoda amasodori USA,V. Britanije, Nemacke su Srbiji i srpskom narodu naneli uzasne zive rane da ih ni Istorija toga nece osloboditi!! Molim objavu doslo je vreme da ne treba vise cutati!!

(четвртак, 12. окт 2017, 14:27)
anonymous [нерегистровани]

Mislim

Gospodin Skot govori lepo srpski a zaboravio je da je general Lazarevic naslednik snaga koje su spasavale americke pilote ciji su naslednici bombardovali Srbiju. 

(четвртак, 12. окт 2017, 13:33)
anonymous [нерегистровани]

onaj tko brani svoju zemlju nije agresor. ..

To je duznost i obaveza svakog gradjanina. ..
a SAD su pomogli Hrvatskoj da se desi Oluja i Bljesak i nas Srbe otjeraju sa vjecitih ognjista.....
Sto sam starija nepravda me sve vise i vise boli....

(четвртак, 12. окт 2017, 13:14)
anonymous [нерегистровани]

Скот

Лазаревић се не може стављати у ису раван са Готовином и Харадинајем! Ако то чини Хаг ми не морамо!