Лавров: Србија стуб стабилности

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Њујорку са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим, а саговорници су истакли искрено пријатељство две земље и даљи рад на побољшању односа на свим нивоима.

Министар Лавров је истакао да је Србија стуб стабилности на Западном Балкану и пријатељ Русије, чији ће територијални интегритет и суверенитет Руска Федерација увек подржавати.

"Русија је истински пријатељ Србије и ми ћемо и убудуће да радимо на побољшању сарадње на свим нивоима, политичком и економском нарочито", истакао је председник Вучић, речено је у саопштењу кабинета прерсдника Србије.

Како се наводи, Вучић је изразио захвалност на подршци коју Русија пружа Србији, како у УН, тако и на међународним форумима, као и на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Нагласио је и да Србија нема намеру да постане чланица НАТО-а, или било које друге војне организације, као и да не планира увођење санкција Русији.

Лавров је посебно нагласио значај формирања индустријске зоне између Србије и Русије и рекао да, иначе интензивни, билатерални односи могу и морају да буду још бољи, наведено је у саопштењу.

У разговору са новинарима Вучић је рекао да је у првих седам месеци трговинска размена Србије и Русије достигла ниво од 1.470 милијарди евра, као и да је забележен највећи извоз из Србије до сада у висини од 567 милиона евра, као и да је тај раст остварен захваљујући увећаном извозу у висини од 25,08 одсто.

Рекао је да Србија извози трешње, јабуке, брескве, али не само сирово воће и поврће, већ ту има и фабричких производа и прерађевина.

Састанак са Лавровом, како је додао, био је најдужи и тицао се билатералних и светских питања.

"Успели смо да много ствари размотримо, све у сенци онога што је говорио на седници Генералне скупштине УН амерички председник Доналд Трамп. Разговарали смо о политичким темама. Рекао сам да Србија чврсто држи до своје војне неутралности, да нећемо бити чланица ни НАТО-а, али ни било ког другог војног блока, да ћемо штитити своју војну неутралност", поручио је председник Србије.

Вучић је данас одржао низ билатералних састанака са светским званичницима у Њујорку.

број коментара 21 пошаљи коментар
(среда, 20. сеп 2017, 13:24)
milica [нерегистровани]

milica

naša zemlja je i garant mira u regionu

(среда, 20. сеп 2017, 12:43)
anonymous [нерегистровани]

***

Srbija se maksimalno trudi da se odrzi mir i stabilnost u regionu.

(среда, 20. сеп 2017, 12:22)
cegevara [нерегистровани]

Razvoj

Srbija mnogo truda ulaze kako bi i dalje ostala stub stabilnosti i razvoja na Balkanu.

(среда, 20. сеп 2017, 11:33)
Lozi [нерегистровани]

D

Srbija se jedina trudi da tu stabilnost i odrzi, svi ostali provociraju. Ali nam ne mogu nista.

(среда, 20. сеп 2017, 09:18)
Nazad [нерегистровани]

Srbija

Srbija jestub stabilnosti i napretka celog Baklana.

(среда, 20. сеп 2017, 08:56)
anonymous [нерегистровани]

re dve stolice

Srbija ne sedi na dve stolice. Srbija kao i mnoge canice EU zeli da saradjuje sa svima, pa i sa Rusijom. Oni koji ne vole Rusiju, vide Srbiju na dve stolice. Saradnja u svetu sa svima je moguca, ako nema uslova. Nas, nazalost zele da posvadjaju sa Rusijom, ali mi cemo istrajati na ovom putu. Vojna neutralnost i saradnja sa svima, a cilj i dalje clanstvo u EU sto Rusija nikad i ne postavlja kao uslov za saradnju sa njima. Rusiji ne smeta clanstvo u EU. kao ste nekima iz EU smeta nasa sardanja sa Rusijom. Nema tu dve stolice, neko je to izmislio.

(среда, 20. сеп 2017, 08:53)
Olja [нерегистровани]

...

Stub stabilnosti i regionalnog razvoja.

(среда, 20. сеп 2017, 08:05)
ivanjan [нерегистровани]

...

Iskreno prijateljstvo dve zemlje kao i dalji rad na poboljsanju i unapredjivanju dalje saradnje.

(среда, 20. сеп 2017, 08:00)
ZoranaS [нерегистровани]

rusija

Poboljsanje odnosa i saradnje na svim nivoima sa Rusijom zasluzuje podrsku svih nas...

(среда, 20. сеп 2017, 07:42)
mili [нерегистровани]

mili

Srbija stub razvoja celog regiona Balkana!