Вучић у Њујорку: Чуле су се тешке речи, Србија боље да буде ван радара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свет данас налази у опасној и компликованој ситуацији, да се у седишту УН могло чути и "много тешких речи" у том контексту, те да је нама, као малој земљи, боље да останемо "изван сваког радара".

Александар Вучић је са новинарима у седишту УН разговарао после обраћања америчког председника Доналда Трампа, који се фокусирао на земље које сматра највећим безбедносним изазовом по светску заједницу, а посебно на Северну Кореју, а које је, по процени српског председника, наишло на веома подељен пријем и реаговања.

На питање Танјуга како оцењује актуелну ситуацију у свету, на трагу оцена да ће та питања бити доминантна и у дебати наседници  Генералне скупштине, Вучић је приметио да му се чини да постоје одређене паралеле са ситуацијом пред Први светски рат и неким другим историјским периодима и приликама.

"Мислим да је свет данас у веома опасној ситуацији. Много се тешких речи данас могло чути. Остаје да се види шта ће на то рећи представници Ирана, Венецуеле, Северне Кореје, али и Кине и других земаља", рекао је председник у изјави српским новинарима.

Вучић је истакао да је ситуација у свету врло компликована, а да је за нас, као бројчано и територијално малу земљу, боље да будемо тихи и "ван сваког радара", те да чувамо своју земљу и будућност наше деце.

Наше је, истакао је шеф српске државе, да урадимо све да никада не будемо на списку земља које је данас "у пакао слао амерички председник", да водимо паметну политику, да своју земљу и народ сачувамо и, ако је потребно, а јесте, боље је да и он као председник не показује ни свој, ни наш понос на сваком месту, да би нашу земљу сачували, штитећи, притом, интересе Србије и наших грађана.

Пажљиво је, каже, слушао говор америчког председника, а поразговарао је о њему и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, са којим је имао билатерални сусрет у седишту УН, као и са представницима Сејшела, који у здању светске организације седе поред нас, а веома су нам важни, не само због односа у Унеску.

"Председник сам мале земље и не могу да говорим све што о томе мислим, али могу да кажем да ћемо сваку реч председника Трампа анализирати. Видела се дубока, дубока подељеност око његовог говора у сали Генералне скупштине УН", рекао је Вучић, који је раније данас у Њујорку имао низ билатералних састанака.

"Све друго што бих коментарисао нисам сигуран да би било у нашем интересу", истакао је.

Вучић је казао да је чуо данас неколико добрих порука, али и неколико за њега изненађујућих и тешких.

"Анализираћемо озбиљно, данима и недељама ћемо радити на Трамповом говору, као и на говорима неких других, да бисмо могли да пронађемо праве закључке за вођење српске политике у наредном периоду", рекао је председник.

Према његовим речима, тих 45 минута говора ћемо анализирати наредних 45 дана да бисмо извукли поуке како да се понашамо у будућности и шта је то што је најбоље за Србију.

"Идеална прилика за билатералне разговоре"

Председник Вучић имао је данас низ билатералних разговора у седишту УН, током којих је са саговорницима разматрао ситуацију у свету и региону, али и позвао на поспешивање економске сарадње.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је учешће на седници Генералне скупштине УН идеална прилика за билатералне разговоре и да светска организација постаје поново важна, јер више не постоји униполаран свет.

Један од најважнијих билатералних сусрета био је, свакако, разговор са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

Вучић је с тим у вези истакао да је у првих седам месеци трговинска размена Србије и Русије достигла ниво од 1.470 милијарди евра, као и да је забележен највећи извоз из Србије до сада у висини од 567 милиона евра, као и да је тај раст остварен захваљујући увећаном извозу у висини од 25,08 одсто.

Рекао је да Србија извози трешње, јабуке, брескве, али не само сирово воће и поврће, већ ту има и фабричких производа и прерађевина.

Састанак са Лавровом, како је додао, био је најдужи и тицао се билатералних и светских питања.

"Успели смо да много ствари размотримо, све у сенци онога што је говорио на седници Генералне скупштине УН амерички председник Доналд Трамп. Разговарали смо о политичким темама. Рекао сам да Србија чврсто држи до своје војне неутралности, да нећемо бити чланица ни НАТО-а, али ни било ког другог војног блока, да ћемо штитити своју војну неутралност", поручио је Вучић.

На маргинама отварања 72. Генералне скупштине, Вучић је имао билатералне разговоре са норвешком премијерком Ерном Сулдберг, коју је позвао да дође у Београд, и како каже, очекује да ће ускоро уследити та посета.

Такође се састао и са румунским колегом Клаусом Јоханисом, те најавио да ће ускоро посетити Румунију.

Исто тако, састао се и са премијером Шведске Стефаном Левеном, којем је захвалио на инвестицијама из те земље и замолио да у Србију и даље долазе шведске компаније.

"Похвалио сам се да смо отворили 'Икеу', која успешно ради у Србији, као и да желимо још више инвестиција", рекао је Вучић.

Поред тога састао се и са министром сплољних послова Аустрије Себастијаном Курцом и имао и сусрете и разговоре са премијером Словеније и Хрватске, Миром Цераром и Андрејем Пленковићем, а поздравио је и македонског премијера Зорана Заева, те се у дужем разговору задржао са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Драганом Човићем и затим и председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

"Разговарали смо о нашим стварима у региону. Задржао сам се дуго са Пленковићем са којим сам разговарао о билатералним односима, како да их поправимо, како да расте и економска сарадња", рекао је Вучић.

Са председником Црне Горе он је, каже, размотрио заједничке инфраструктурне пројекте, пре свега повезивање ауто-путем, односно ауто-пут Чачак–Пожега, у дужини од 31 километар и Пожега–Бољаре дуг 107 километара.

"Разговарали смо како теку радови", додао је Вучић.

Истакао је да је са својим саговорницима из региона разменио мишљење о стању у Босни и Херцеговини, додајући да је веома битно да се о томе разговара озбиљно и одговорно.

Такође се у седишту УН састао и са председавајућим 72. Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком и другим представницима светске организације.

број коментара 24 пошаљи коментар
(среда, 20. сеп 2017, 09:20)
anonymous [нерегистровани]

naravno

sto više obavljenih razgovora,to bolje po našu zemlju

(среда, 20. сеп 2017, 07:54)
mirjana [нерегистровани]

kome je namenjen govor?????

Trampov govor i "pesnicenje" je prvenstveno namenjen njegovim Amerikancima! Toliko gladnih i kod njih i u svetu a on ce milijarde za vojsku!

(среда, 20. сеп 2017, 07:46)
Darko [нерегистровани]

Demokratske vrednosti

Pa jesu li to demokratske vrednosti zapada!? Pa jel tome služi SB UN!?
Da predsjednik najveće vojne sile na zemlji iznosi svoje oštre stavove, "šalje u pakao" one koji mu ne odgovaraju, galami, buče a da se male zemlje poput Srbije skalnjaju u mišije rupe i ne smiju da se jave niti komentarišu, već da kod kuće 50 dana analiziraju govore i poruke "velikog hegemona" da ga u budućnosti slučajno ne naljute jednom riječi ili rečenicom i ne doću u crnu knjigu za odstrel!?

(среда, 20. сеп 2017, 04:27)
anonymous [нерегистровани]

Pretpostavljam

da bi predajom Kosova bili van radara .

(среда, 20. сеп 2017, 03:46)
anonymous [нерегистровани]

Presednice

Dobro ste rekli,da ne smete glasno sve komentirati sto ste čuli.I ovo sto ste rekli moglo bi biti još tise i diplomatskije.Mnogo komentara i namera bi trebalo ostati za uži krug kao i za analizu,kako u spoljnoj politici očuvati interese Srbije.

(среда, 20. сеп 2017, 00:16)
anonymous [нерегистровани]

xx

Ekonomski i prijateljski otvorena prema svetua a vojno neutralna Srbija zadržava svoj zadati kurs.

(уторак, 19. сеп 2017, 22:52)
anonymous [нерегистровани]

Tramp

Veoma ostar govor Trampa,tako da je za Srbiju zaista bolje da ne upada u oci.

(уторак, 19. сеп 2017, 22:02)
anonymous [нерегистровани]

Упад савести

Зато се и треба паметно дистанцирати од америчког погубног утицаја који нас увлачи у своје авантуре. Може се Трампов говор анализирати 5 минута или 50 дана. Не постоји у њему скривене суптилности, иако многи покушавају да пронађу смисао у ономе што није рекао - а ово је први говор једног америчког педседника где није нападнута Русија (а обично је њој посвећен значајан део говора), нити је нападнута Кина. Ето бар нечега позитивног. Али забрињава арогантно понашање Трампа према генералном секретару УН и покушај насилне реформе УН без озбиљне дискусије са свим релевантним факторима. Речи у говору није било о економској неједнакости, еколошким проблемима, проблемима социјалне и здравствене ситуације у свету.

(уторак, 19. сеп 2017, 21:50)
anonymous [нерегистровани]

Jedino rešenje!

Nažalost, ako ne daj Bože dođje do rata, nikome neće pomoći, ni vojna ni druga neutralnost, jer svet više neće postojati, ili neće biti više onakav kakav je bio do sada. Prema tome, naša diplomatija treba da se prikljuci onima koji idu ka smirivanju daljih tenzija i da do to toga ne dođje.

(уторак, 19. сеп 2017, 21:04)
anonymous [нерегистровани]

priprema

Visoko razvijene zemlje sveta već godinama idu sasvim drugom stazom, ekonomski interes vide u razvoju vojnog potencija. Mi, male zemlje, nismo spremne, a i ne želimo tim putem. Naš interes je razmena privrednih dobara i jačanje ekonomije.