Дачић: Нема реакције међународне заједнице на испаде у Хрватској

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да се не чује реакција међународне заједнице и Брисела на националистичке испаде у Хрватској.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да постоји зид ћутања и да није срећан због тога. Међутим, каже да је сигуран да би било реакција да су се испади дешавали у Београду.

Коментаришући хапшење људи из Црвеног крста на КиМ, Дачић каже да је то наставак притисака на српски народ. Поручује да морамо да будемо спремни и да имамо правне тимове који ће се борити и пружати подршку грађанима.

Наводи да је реч о поруци Србима да могу да буду оптужени за све и свашта.

"Погледајте докле смо дошли када се и Црвени крст сматра за непријатеља", навео је Дачић.

Указао је да се међународна заједница љутила када је реаговао на лажи из Приштине.

Рекао је да је у Хрватској живело 580.000 Срба, а данас их је мање од 200.000, да је у Сарајеву живело око 150.000 Срба и у Приштини око 40.000.

"Не можемо рећи да ти подаци више не постоје", рекао је Дачић и напоменуо да се међународна заједница љути јер је оштро реаговао на то што се тражи укидање Мисије УН.

"Па шта да радимо? Да аплаудирамо и гледамо како друге земље признају Косово?", упитао је Дачић.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о КиМ, рекао је да је важно што је он покренут јер се косовско питање код нас користило углавном на два начина.

Први је избегавање теме и пребацивање "врућег кромпира" неком другом, а други је коришћење у кампањама за разне националистичке реторике које немају везе са реалношћу, рекао је Дачић.

Коментаришући говор председника ЕК Жан Клода Јункера у коме је рекао да нема проширења ЕУ до 2019. године, Дачић је рекао да то није различито у односу на оно што је Јункер раније говорио и да је чак био мало и блажи.

Дачић сматра да ће ЕУ, или наставити проширење или ће имати процес лаганог одумирања.

"Проширење је лековито за опстанак ЕУ", навео је Дачић.

Говорећи о односима са Русијом и САД, Дачић је рекао – "кад се слонови свађају, обично трава настрада".

Каже да је на примеру Србије срушено међународно право и подсећа да је недавно дошао из посете Вијетнаму.

"Када отуда дођете, она видите шта значи кршење међународног права. Када Србији неко нешто замера, такође бих рекао да у Вијетнаму није било командне одговорности и да је највећи ниво који је одговарао наредник", навео је Дачић.

Када је реч о усклађивању заједничке спољне и безбедносне политике са ЕУ, министар напомиње да имамо рок до уласка у ЕУ, а не зна се када ће то бити.

"Надам се да ће се дотле завршити сукоб Запада с Русима. Ако се дотле не заврши, онда сви ми имамо велики проблем, па и сама ЕУ. Треба да гледамо своје интересе, све је променљиво", навео је Дачић.

број коментара 12 пошаљи коментар
(четвртак, 14. сеп 2017, 17:23)
anonymous [нерегистровани]

Ako je to tako?

Zašto ne prekinete diplomatske odnose sa Hrvatskom...

(четвртак, 14. сеп 2017, 16:16)
anonymous [нерегистровани]

A, ko je ocekivao, da ce nasi naprijatelji, koji su inace prijatelji Hrvatske, da....

.....osude "ponasanje" - Hrvata?! Ja nista nisam ocekivao! Samo da dodam, da ja volim - Ruse!

(четвртак, 14. сеп 2017, 14:24)
anonymous [нерегистровани]

Oluja

Pa Hr je etnicki ociscena od SRBA po zelji zapadnih sila....1910.g je bilo 25% Srba na teritoriji danasnje Hr a danas 3-4%
1914-1941-1991

(четвртак, 14. сеп 2017, 14:09)
anonymous [нерегистровани]

Pa kada je to tako...

...onda im to recite u lice,a usput postavite pitanje:
Kakvog smisla ima ispunjavati bilo kakve zahteve EU,ako je njihov stav da za vreme mandata ovog sastava EP nema prijema u EU,pogotovo sto ce takav stav verovatno biti i sledeceg sastava EP!?
Promene svakako treba nastaviti zbog nas samih,ali osloncem na sve one koji nam zele dobro.
Nisam siguran da su sve clanice EU te koje nam to zele!

(четвртак, 14. сеп 2017, 11:12)
anonymous [нерегистровани]

Зар се овако води спољна политика?

1 - "...о усклађивању заједничке спољне и безбедносне политике са ЕУ, министар напомиње да имамо рок до уласка у ЕУ."
Ни случајно! Нема уласкау ЕУ док они не буду сигурни да је наша спољна политика већ(!) дефинитивно усклађена са њиховом. То усклађивање подразумева да се сами окренемо против себе, да сами демонтирамо сопствену територију, друштво, моралне и људске вредности, да се окренемо против свих.2 - "Надам се да ће дотле да се заврши сукоб Запада с Русима. Ако се дотле не заврши, онда смо сви ми у великом проблему па и сама ЕУ."
Ми смо већ одавно увеликом проблему, јер чекамо немогуће, а то је - завршетак сукоба Запада са Русима.

(четвртак, 14. сеп 2017, 10:54)
anonymous [нерегистровани]

EU

Većina zemalja EU nisu prijateljski naklonjene prema Srbiji i to se u skorije vreme neće promeniti, a trebalo bi obrnuto biti , jer su to baš te zemlje što su mnogo zla nanele Srbiji a ovamo se prave kako su civilizovane i demokratske. Još uvek vlada snaga jačega i to se takodje u skorije vreme neće promeniti.......!

(четвртак, 14. сеп 2017, 10:51)
Aleksandar Beogrd [нерегистровани]

Izjava MIP

Zbog čega se MIP (ministar spoljnih poslova) oglašava povodom bilo kakvih događanja na Kosovu i Metohiji? Zar ta događanja nisu unutrašnja pitanja države Srbije, a za izjave tim povodom imamo MUP (ministar unutrašnjih poslova)? Ili grešim!?!

(четвртак, 14. сеп 2017, 10:35)
Srđan Novi Sad [нерегистровани]

Imamo li trunku samopoštovanja?!!!

Treba prekunuti pregovore o pristupanju EU sve dok se od strane EU tolerišu ispadi prema Srbima u Hrvatskoj.To je jedina prava mera.Oni nas ponižavaju a mi molimo da nas prime.Pa da li smo mi normalni .U EU ionako verovatno nikada nećemo ući.Od 2000-te eto ulazimo pa nikako da uđemo....

(четвртак, 14. сеп 2017, 09:24)
anonymous [нерегистровани]

Балван у оку

Па, што не водите "дијалог", Дачићу? Видите колико је то ефективно. Или што не дате Тилерскону захтев преко Скота да мора да осуди Хрватску и самопроглашене власти на Косову? Ја видим куда ово води - окрећемо леђа свим пријатељима по свету, затварамо сва врата која су нам била отворена, одбацујемо руке пријатељства и помоћи зарад оних који су нам чинили најгоре зло у историји овога народа. И без икакве користи.

(четвртак, 14. сеп 2017, 09:18)
Goran [нерегистровани]

Aktivno

Prestanite samo da jadikujete.
Obratite se svim Ambasadama ,Medijima na svaki Hrvatski i Albanski bezpravni i neljudski Atak na Srbe.
Pravite statistiku dogadjaja i istu prezentujte na svim mogucim Medjunarodnim skupovima.
Pozdrav