"Војна неуталност није ограничење за сарадњу Србије и НАТО"

Саветник за Србију у Одељењу за политичка и безбедносна питања НАТО, Кнут Кирсте сматра да војна неутралност Србије није ограничење за сарадњу са западном војном алијансом.

Кирсте је, на конференцији Центра за спољну политику "Западна безбедносна архитектура и Србија - изазови и дилеме", нагласио да је НАТО отворен за већу сарадњу са Србијом.

НАТО, према његовим речима, подржава рационалну дебату о безбедносној позицији Србије. 

"Сматрам да недостају питања о томе који су прави интереси Србије – ко је пружао опипљиву помоћ и ко би могао да настави то да ради. То су питања од интереса за Србију", рекао је Кристе и истакао да "прошлост није мера будуће сарадње".

Наводећи неке примере сарадње из праксе који показују да су из партнерског односа и Србија и НАТО на добитку, Кирсте је рекао да у Алијанси унапред радују сарадњи са Србијом по питању војне медицине, што би, како је рекао, "касније могло да се примени у сарадњи са ирачким војницима".

Као још један пример успешне сарадње у пракси, Кнуте је навео научну сарадњу на прављењу биогорива из алги у оквиру пројекта "Наука за мир и безбедност".

број коментара 0 пошаљи коментар