број коментара 28 Пошаљи коментар
(недеља, 26. окт 2014, 08:10)
anonymous [нерегистровани]

Nis

Pa i danas nije mnogo drugacije prodjite Beogradom ili bilo kojim drugim gradom videcete da su imena radnji na cirilici na nivou statisticke greske.U Rusiji i Bugarskoj cak je i logo Kokaole na cirilici.

(недеља, 26. окт 2014, 09:11)
Славко Ђ. [нерегистровани]

Располућени...?

Не само да се делимо на православце и атеисте
него и на Србе и "грађане". Ови други, наравно,
искљичиво пишу латиницом неосновнано тврдећи да је она такође српска. О реформатору српског језика В. Караџићу говори се спорадично и само о јубилејима. Љубитељи латинице често у своме
незанању мисле да то олакшава странцима, најпо-
жељнијој категорији у Србији макар били и из Бангладеша, па је тако један кафеџија земунски, дословно превео са немачког први словенски топониим за Земун и уместо Землин превео је, дословно са немчког, као Семлин....Какво време, такви и људи!

(недеља, 26. окт 2014, 09:39)
Жаровит [нерегистровани]

И данас је ћирилица под ембаргом

Нажалост и данас се ЋИРИЛИЦА протерује, јавно и тајно, упркос Уставној одредби да је службено писмо.

Ми не поштујемо себе зато нас и други шиканирају.

ПОгледајте натписе на улицама Србије,новине, јавна предузећа, документа, електронска коресподенција,...и др.

Све је то одраз сопственог комплекаса, јер имамо државни апарат, руководиоце који сматрају да кад пишу на туђем писму-латиници , да ће их странци боље разумети, волети?!

Грчка се држи свог писма , и то не смета њиховом туризму, бизнису, јер је све лепо урађено, где треба пише ради информисања на интернационалном језику( енглески ..)

Држава, државне установе и предузећа да прва поштују Закон о службеној употреби ћириличног писма.

*Странци баш воле кад виде ћирилицу, јер тад имајуосећај да су у другој земљи, са другачијом културом ( а латинице има свуда поЈевропи, то није интересантно)

(недеља, 26. окт 2014, 10:00)
ivan grozni [нерегистровани]

Латиница је српска!

Свако ко тврди да латиница није српско писмо или не зна шта прича или једноставно злонамерно опет настоји да дели Србе на "праве" и оне "однарођене". Таквима поручујем да се најпре замисле над гомилом туђица (страних речи, углавном несловенског порекла) које користе у своме говору а онда тек да придикују. Прогон било којег писма није ништа друго до диктатуре. Ћирилица се мора неговати, али не из сентименталности, већ зарад практичности. Ћирилица је заједно са латиницом историјско српско писмо и незнање једног онемогућава поједница да сагледа српску културу у целини и само сужава наш национални идентитет. Ако наставимо овако, доћићемо до стања у којем се осуђују и они који једу "баклаве", пошто је то "непријатељска" храна.

(недеља, 26. окт 2014, 10:30)
anonymous [нерегистровани]

Tiha kulturna okupacija

Ovakvi komentari i rasprave na ovu temu još više stvaraju podjele u cilju da se maskira stvarnost. Na sceni je uništavanje srpskog jezika, ne samo pisma. Pogledajmo istaknute firme i natpise na prodavnicama u centru Beograda, sve je uglavnom na lošem engleskom jeziku. Nigdje srpske reči niti latinice ili ćirilice. Postavlja se pitanje kome su ovi natpisi upućeni? Ko su kupci robe u Beogradskim prodavnicama?

(недеља, 26. окт 2014, 10:39)
Biljana [нерегистровани]

Totalna opresija

Da li postoji zemlja na ovom svetu koja je vise ugnjetavana od Srbije? Zamislite naredba da se spale knjige jednog naroda??? To je skandalozno. Molim istoričare da se udruže i da naprave jedan sajt na kome će navesti redom sve načine kojima su srpski narodi bili ugnjetavani kroz istoriju. Nedavno sam slušala jedan dokumentarac o turskim osvajanjima pravljen od strane amerikanaca u kome istoričar iznosi svoje mišljenje kako su se narodi na Balkanu uvek preterano žalili i preuveličavali ugnjetavanje njihove kulture i vere od strane Turaka i ostalih!

(недеља, 26. окт 2014, 10:40)
Miroslav [нерегистровани]

odgovor latinica je srpska

Razmisljas nelogicno! Pitanje za tebe. Koje je pismo nastalo pre? Ćirilica ili latinica?

(недеља, 26. окт 2014, 11:36)
anonymous [нерегистровани]

odg. latinica je srpska!

Latinica, bas kao i latinski jezik nastali su od starogrckog koji je opet nastao od staro-slovenskog jezika. Prvi zabelezeni rukopis na tekstu srodnom staro-slovenskim jezicima datira nekoliko hiljada godina pre Hrista (Vede). Dok je prvi tekst na latinskom napisan tek oko "godine nulte". Toliko o "naprednoj zapadnoj civilizaciji".

(недеља, 26. окт 2014, 13:29)
Dragan [нерегистровани]

Pitanje

Nikad necu razumeti kako neko moze imati toliku mrznju prema drugom narodu, kao sto su nas bugari, madjari, austrijanci, nemci, hrvati... Rat je rat, ali ipak kao da je bilo vise od toga.

(недеља, 26. окт 2014, 14:55)
anonymous [нерегистровани]

Istorija

Iz istorije se dobro zna da su Srbiji i Srbima naneli mnogo vise zla Bugari i Austro-ugari, i to za relativno kratko vreme,nego sami Turci. Svi manastiri srednjovekovni su sacuvani a o knjigama da ne govorim.
Sta su radili osvajaci u Americi ili Africi.
Tamo se govori engleski ili spanski.U Srbiji
bar je ostao jezik i srbska kultura.Dali bi Srbija opstala da su je kojim slucajem porobili zapadnjaci.

(недеља, 26. окт 2014, 15:16)
Бинср [нерегистровани]

примењени патриотизам

Код нас је на снази паланачки менталитет, где је свако испољавање државности и конститутивности земље системским и цивилизованим путем диктатура и непотребно србовање ( нпр. обавезно увођење ћирилице у све медије, рекламе, знакове, јачање војске, полиције, служби, реципроцитет према свакоме...) док се за опште прихваћени модел патриотизма узима ''посељачени'' образац, наклапања и насумичних изговарања мантри и митова... Дакле данас је међ народом већи Србин онај ко изађе пред тв или у новинама и каже ''Косово, Србија, сви остали су нула'', и ништа више да не уради, него онај ко сагради школу, успостави ред у одређеном сегменту државе. За то су криви медији и образовни систем који праве криву слику о српству. Српство је чињење а не прича у празно.

(недеља, 26. окт 2014, 15:42)
Шумадинац [нерегистровани]

Замена теза

Није тема да ли је и Латиница српско писмо( по мени није)тема је како Хрвати скидају ћириличне табле по Мачви. То је тема. Пре сто година у Мачви а данас у Славонији.
Ништа се променило није.
Вук длаку мења....

(недеља, 26. окт 2014, 16:03)
anonymous [нерегистровани]

Posljednja generacija

Ja mogu slobodno reci da sam posljednja generacija koja do duse zna samo citati cirilicno pismo ali ne i pisati (ne sva slova).

Za vrijeme sada vec u narodu ozloglasene bivse SFRJ cirilica je (u pojedinim republikama sada vec bivse SFRJ) uz latinicno pismo bila obaveza. Sjecam se dobro jedna sedmica latinica druga sedmica cirilica i tako do kraja skolske godine.

Danas moja djeca i neznaju cirilicu njima je to cudno znaju latinicu i njome se da kako sluze.

(недеља, 26. окт 2014, 16:27)
Александар Ђорђевић [нерегистровани]

@Латиница је српска !

Српска је ћирилица ...а латиницу као српску доживљавају само они(на жалост , многи) које је захватио синдром самонегације .Ћирилица је део нашег идентитета , а највећи пораз човека(и народа) је кад остане без сопственог идентитета. Латиницу знамо а ћирилицу користимо - ако нам је остало бар мало самопоштовања.

(недеља, 26. окт 2014, 18:41)
anonymous [нерегистровани]

Латиница

Латиница је почела да се користи у Србији од Титовог времена. Пре тога није било никакве потребе за учењем исте. Није српско писмо, хрватко је, јер се почело са учењем латинице како би смо се могли разумети са Хрватима. То је сва истина.

(недеља, 26. окт 2014, 18:44)
anonymous [нерегистровани]

Pogrešno

Ovo je pogrešna teza, okrivljavati druge za progon ćirilice. Od momenta smrti Broza, tj. od momenta kada Srbi sami upravljaju svojom sudbinom, ćirilica je najviše izgubila. Zaključak: naše pismo nisu proterali drugi nego mi sami. Ostalo zaključite sami.

(недеља, 26. окт 2014, 18:48)
anonymous [нерегистровани]

Закон

Србија мора озбиљно да схвати да је ћирилица у опадању, и да мора се донесе закон о употреби ћирилице као обавезан. Рекламе, фирме, натписи, све мора бити на ћирилици. Бугари лепо чувају своје писмо, а ми пословично нехајни, аутодеструктивни, а после нам је крив ђаво када ствари оду предалеко. Поштујте себе, па ће вас и други поштовати.

(недеља, 26. окт 2014, 20:58)
Застава [нерегистровани]

(НЕ)примењени патриотизам

Досад нисам срео ни једног који је подигао школу (цркву или какву задужбину) а да није говорио Косово, Србија. И да не пише ћирилицом.

"средио неки сегмент у држави" не сећамо се да је таквог било деценијама, а неки кажу и читав век. Но свеједно и тај је говорио Косово, Србија и писао ћирилицом.

Можда има оних који то говоре а не успеју да конкретизују. Али оних који то исмевају, а да нешто раде за опште добро нема.

(недеља, 26. окт 2014, 21:04)
Петар [нерегистровани]

Ћирилица

Ћирилица потичне од Лепенског Вира и Винчанске Културе! 22 индентична слова ћирилице.
Линк: goo.gl/7Cilv
Прочитајте истраживања Анатолија Кљосова.
Уопште о генетици и нашем народу. Докази јасно показују да смо староседоци Балкана и још много тога...!!!

(недеља, 26. окт 2014, 21:46)
odlican clanak [нерегистровани]

progon cirilice,srbi i srpskog jezika

I dan danas to postoji nazalost. Sto se radilo nekada to smo se opet nagledali devedesetih. Jos se nisu mnogih smirili.

(недеља, 26. окт 2014, 23:45)
anonymous [нерегистровани]

Прогон ћирилице и српског језика

Ucinilo mi se da je tekst vezan za 21. vek. Ja u Beogradu nigde ne vidim cirilicni natpis na radnjama, lokalima, kafanama... Samo na gradskom prevozu. Sajn displej, konferens rum, danasnji event, fast food, bekon slanina sa chilii sauce-om... da nabrajam dalje reci srboengleskog jezika?

(понедељак, 27. окт 2014, 00:33)
anonymous [нерегистровани]

A da li

Je bas cirilica srpsko pismo ili je uzeto od drugog naroda koji je zatecen na danasnjim prostorima Srbije.Bre Srbija i srpski narod uvek nesto svojataju kao svoje.

(понедељак, 27. окт 2014, 07:46)
anonymous [нерегистровани]

Bugari

pa I Bugari pisu cirilicom ,Makedonci isto .Danas je Bugarska saveznik Srbije I to jedan od retkih tako da manite vi sta su kraljevi I carevi zakuvali medju nama jer su I Bugarska I Srbija bile pred potpisivanjem povelje o ujedinjenju.

(понедељак, 27. окт 2014, 16:58)
rakiještina [нерегистровани]

...

Ćirilica je izvedena iz glagoljice (glagoljati=pričati) a glagoljicu su izmislili Ćirilo i Metodije u cilju pokrštavanja Slovena. Oba pisma su poslućila da se Slovenima približi Biblija i da se ne nagone na učenje grčkog jezika jer bi ta misija propala.

(понедељак, 27. окт 2014, 17:36)
anonymous [нерегистровани]

Бугари

Пријатељу, ниси ти добро проучио историју! Говориш напамет.

(понедељак, 27. окт 2014, 17:44)
anonymous [нерегистровани]

Bugari su Pravoslavci, pišu ćirilicom..

...ali su priznali Kosovo kao državu i bili gori i bbrutalniji i od Turaka muslimana i Austrougara katolika! Pravoslavlje odavno ne stanuje ni u Srbiji, ni Makedoniji, ni Rusiji, ni Makedoniji... nestaje!

(уторак, 28. окт 2014, 00:06)
anonymous [нерегистровани]

Бугари

kazem manite istoriju vec gledajte u danas I sutra.Bagarska je danas redak saveznik Srbije na Balkanu pored Grcke I neka se ti odnosi I dalje produbljuju da ne budemo sami.Sto se proslosti tice treba uzeti I njihovo vidjenje balkanskih ratova sto je razlogovalo da se carevina Bugarska prikloni Welhajmu

(петак, 07. нов 2014, 19:48)
Враг [нерегистровани]

Бугари и Вилхем

Бугари су се приклонили вилхему из простог разлога што је на бугарском престолу био немачки а не Бугарски принц...
На Балкану у то време само Срби су имали владара из свог народа док су сви остали добили владаре из немачких племићких породица...