ASS: Žalba odbijena zbog Amerikanaca...

Atletski savez Srbije objavio je da je žalba na poslednji skok Ivane Španović na Svetskom prvenstvu u Londonu odbijena, kako ne bi ugrozila zlatnu i bronzanu medalju Američkoj federaciji. Španovićeva je u poslednjoj seriji imala skok za zlato, ali se desio peh da joj se delimično odlepio broj na leđima i ostavio trag u pesku, pa joj je ostao četvrti rezultat, na samo centimetar od bronze.

"Zbog papirnog broja jako lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. ASS se na ovu odluku žalio ali je po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako 'oni' navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim 'lakše' da se odbije naša žalba", navodi se na sajtu ASS.

Trener Ivane Španović, Goran Obradović, izjavio je da čak ni meriocima nije bilo jasno gde je bio trag.

"Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu i momentalno smo uložili žalbu prema pravilima glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje. Na tom snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija peska. Čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna. Međutim, morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91 metar", rekao je Obradović.

Kako je naglasio, potom je usledila žalba vrhovnim sudijama, ali nije imala efekta.

"Oni su posle dugog većanja i pregleda video snimka podržali odluku glavnog sudije sa discipline, iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku merenja. Odluka je donešena na osnovu pretpostavke", naveo je trener naše atletičarke.

"Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka donesena bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Jednostavno ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbe. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok", izjavio je Obradović.

broj komentara 37 pošalji komentar
(subota, 12. avg 2017, 22:11)
anonymous x2 [neregistrovani]

Zalba?

U clanu 8 pravilnika IAAF navodi se da duzina meri do tacke koje je ostavilo telo ili nesto zakaceno za telo. Pravnici bi lako rastumacili da broj nije zakacen za telo, poput mindjuse, vec za dres...

(subota, 12. avg 2017, 21:04)
Svene [neregistrovani]

Svaka cast Ivani!

Sramota je da se neki sudije na svetskom prvenstvu ponasaju nesportski. Posle njih i citav komitet. Ovo nije prvi slucaj *bud-bog-s'nama' merenja. Zalbe se odbijaju. I to se onda zovu sportski radnici!

(subota, 12. avg 2017, 20:33)
pravoslavac [neregistrovani]

Kad nije Engleskinja

Bitno da su Engleskinji koja je diskvalifikovana na 400 m jer je odgurnula protivnicu laktom posle ulozene zalbe dozvolili da ucestvuje u polu finalu.

(subota, 12. avg 2017, 20:01)
gliša 2 [neregistrovani]

Zlatna Ivana

Srbija ima zlato jer ima tebe Ivana.

(subota, 12. avg 2017, 19:01)
anonymous [neregistrovani]

Морални суноврат у фунтама

А што АСС не тужи организатора због слабог квалитета опреме коју су понудили? Они на западу разумеју само тај "морал" - удари их по џепу!

(subota, 12. avg 2017, 18:29)
pametan predlog [neregistrovani]

jlz

Sledeći put ne treba ni da skače,dovoljno je da patiku baci na 7 ipo metara i da pobedi svetske moćnike i Ameriku.

(subota, 12. avg 2017, 18:29)
anonymous [neregistrovani]

Sreća...

Pozdravio je Čavić!

(subota, 12. avg 2017, 18:28)
anonymous [neregistrovani]

Dva sveta

Možemo mi da se udvaramo Zapadu koliko hoćemo, ali je nepobitna činjenica da smo dva razlčita sveta. Boriti za medalje sa dopingovanim sportistima gde se uskoro neće znati koga su pola, učestvovati na takmičenjima gde nema predstavnika Rusije, biti žrtva sudija i tome slično govori da moramo da se okrenemo onom normalnijem delu planete i sa njegovim sportistima se boriti za odličja i rekorde.

(subota, 12. avg 2017, 18:20)
anonymous [neregistrovani]

Merioci

Ako meriocima nije bilo jasno gde je trag, zašto skok nije ponovljen???

(subota, 12. avg 2017, 18:04)
anonymous [neregistrovani]

oni imaju svoje

nista,nije nasa sramota,ivana je nasa junakinja a oni nek se kite tudjim medaljama,sramota nevidjena.