Analizira NBA i ima veću platu od čak 150 igrača iz te lige

Nije baš često da novinar zarađuje više od osobe sa kojom razgovara ili ljudi čija dela analizira. Postoje i sportisti koji zarade više novca na jednoj utakmici nego što većina novinara zaradi za celu godinu, pa i karijeru. Ali, Amerikanac Stiven Ej Smit sa "I-Es-Pi-Ena" ne spada u tu grupu pripadnika "sedme sile". Naprotiv.

Ako ste kojim slučajem zaljubljenik u američku košarku i NBA ligu, verovatno pratite i tamošnje medije, pa samim tim i njihove košarkaške analitičare. A da li ste se nekada zapitali koliko oni zarađuju?

To pitanje često se ovih dana postavlja "preko bare" apropo novog ugovora koji je NBA analitičar Stiven Ej Smit dobio od sportskog medijskog giganta "I-Es-Pi-Ena" (ESPN), a koji će na godišnjem nivou iznosti 8 miliona dolara, prenosi "Njujork post".

Uz to, on je za postignut dogovor i produžetak vernosti toj kući dobio i bonus, te će u prvoj godini novog ugovora inkasirati celih 10 miliona zelenih novčanica!

Ako uzmemo samo osnovicu od osam miliona i uporedimo je sa ovosezonskim primanjima NBA igrača, čije igre Smit analizira na televiziji, radiju i na društvenim mrežama, dolazimo da interesantnog podatka da je on plaćeniji od 150 igrača!

Dakle, novinar koji prati i analizira NBA ligu prihoduje više od trećine igrača koji u toj ligi nastupaju. 

Njegova zarada identična je onoj koju ima najbolji šesti igrač lige Lu Vilijams iz L. A. Klipersa, a veća od najboljeg rukija u prošloj sezoni i već sada velike zvezde NBA Luke Dončića iz Dalasa (7.683.360 dolara) i nekadašnjeg MVP-a lige a sada člana Detroita Derika Rouza (7.317.074 dolara).

Novi ugovor je Smita učinio jednim od najplaćenijih novinara u istoriji "I-Es-Pi-Ena". On je tako "pobedio" kolegu iz emisje "Get ap" (Get Up!) Majka Grinberga, koji zarađuje 6,5 miliona dolara, kao trenutno najplaćeniji u kompaniji.

U vreme pregovora oko novog ugovora, izvor blizak Smitu rekao je za "Sporting njuz" (Sporting News) da "on želi da dobije veću platu od Skipa Bejlesa", inače njegovog bivšeg saradnika a sada prepoznatljivog lica "Foks Sportsa", čiji četvorogodišnji ugovor sa tom kućom staje 25 miliona (6.250.000 dolara godišnje).

Kako prenose američki mediji, ESPN planira da nastavi da koristi Smita u popularnim emisijama "First Take" i "SportsCenter", kao i u televizijskom pokrivanju NBA lige, ali i da ga uključi u svoju striming uslugu "ESPN+" i da ga koristi na svojim platformama za društvene medije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 19:24) - Kablar [neregistrovani]

@Niko ga ne osudjuje

I ja isto tako sve gledam bez tona,usima ne verujem,mene interesuje kod sporta ono sto gledam.

(utorak, 12. nov 2019, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

Niko ga ne osudjuje

Ali je ovo vise nego besmisleno, ta njegova zarada. Ali dobro, dok ima toliko ''slusaca'' i gledaoca bice i miliona ili sto bi narod rekao ''dok ima ovaca bice i vune''. Ja licno nemam potrebu da ga gledam i slusam, cak nemam potrebu ni za komentar u toku utakmice, mogu utakmice gledati i na ''mute''.

(utorak, 12. nov 2019, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

Kako moj deda reče ?

Kako moj deda reče , neka priča svojoj materi , neće meni !

(utorak, 12. nov 2019, 14:52) - anonymousTO3A [neregistrovani]

SVI GA SLUSAJU

Pre nego sto ste napisali ovaj tekst, trebali ste da ga vidite I slusate,
ne jedan put, nego jednu sezonu (NBA) I tada ga osudite, ili mu dajte
podrsku, kao sto to cinim ja! On kad prica, mase ga slusaju, a covek
stvarno zna sta I kako prica