Koje trikove nemački navijači koriste kako bi uneli pirotehniku na stadion?

Na utakmicama prvenstva u fudbalu u Nemačkoj i Austriji proteklog vikenda navijači su izazvali incidente unošenjem pirotehničkih sredstava, privremeno prekinuli mečeve, ali i uneli novu zabrinutost u dve zemlje.

U Nemačkoj je u derbiju Berlina između Uniona i Herte došlo do "razmene" pirotehničkih sredstava između dva navijačka tabora.

Pirotehnika je pala i na sam teren, kao i na tribine, gde je jedna raketa pala u blizini dece, a druga na klupu Uniona.

Zbog ovakvog ponašanja sudija je prekinuo utakmicu, poslavši obe ekipe u svlačionicu, ali nakon dogovora sa policijom, susret je priveden kraju.

Kod rezultata od 0:2 između bečke Austrije i LASK-a radikalni navijači Austrije prekinuli su susret na 10 minuta paljenjem pirotehnike, što je za sportskog direktora Austrije Petera Štegera bilo neprihvatljivo ponašanje pristalica, koje mora biti zabranjeno jer je opasno. 

Visokotiražni berlinski dnevnik Bild postavlja pitanje kako uopšte pirotehnička sredstva dospeju u stadion pored opsežnih bezbednosnih kontrola.

Bild je, vodeći istragu, ustanovio da postoje mnogi načini i ističe da bezbednost na stadionu spada u nadležnost klubova.

Tako je list ustanovio da navijači, u cilju unošenja zabranjenih raketa, u noći pred utakmicu, provaljuju u stadion i skrivaju ih na tajno mesto.

Takođe, ekstremne navijačke grupe poznaju ljude koji rade kod "ketering" firme, kojima daju novac da uz jelo "prošvercuju" u stadion i rakete da ih ostave na dogovoreno mesto.

Drugi način je da se pirotehnika da ženama da sakriju u donji veš, u nadi da "bezbednjaci" manje pretresaju žene.

Postoji još jedan trik, koji je začudio Bild, a to je da navijači pirotehnička sredstva skrivaju i u otvorima tela.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. nov 2019, 14:54) - Ulmer [neregistrovani]

Bild

Bild lupa kao uvek,zuta stampa.Ovo u Berlinu je izuzetak,vec dugo se ovako nesto nije desilo.Koja zena moze da sakrije citavu baklju u donji ves,sta se to moze sakriti u otvore ljudskog tela?Da provaljuju u stadione to je prica za malu decu,svi ulazi su pokriveni kamerama,vidljivim i ne vidljivim.Ponekada navijaci od Dortmunda ili Salkea upale po koju baklju,oni su najekstremniji,kao ovo juce u Berlinu do sada u novije vreme se nije desavalo u Bundesligi,kontrole su na visokom nivou,nekako su uspeli da ubace pirotehniku na staddion,verovatno neko je potplacen.Posecivao sam najvise stadione u Stutgartu i Minhenu,nikada nista nisam nosio sa sobom osim novccanika,sve oduzimaju sto moze naneti povredu.