Rekordne nagrade – 50.000 evra za zlato; Udovičić: Lideri u svetu

Vlada Srbije za osvajače medalja srpskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine izdvojiće rekordne nagrade, pa tako zlato vredi 50.000, srebro 45.000, a bronza 40.000 evra, potvrdio je Tanjugu ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

On je pojasnio da će, za razliku od Igara u Riju, nagrade biti identične za osvajače odličja u ekipnim i pojedinačnim sportovima.

"Prošle nedelje povećali smo nagrade za rezultate na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Država zlatnu medalju nagrađuje 50.000 evra, srebro je 45.000, a bronza 40.000. To su najveće nagrade do sada za Srbiju, iako su povećane i za Olimpijske igre u Riju, i time smo postali lideri ne samo u regionu već i u svetu", rekao je Udovičić Tanjugu.

On je podsetio da je Srbija po visini davanja nagrada sportista odavno prestigla zemlje regiona poput Hrvatske, Slovenije, Mađarske...

"Želimo da omogućimo našim sportistima najbolje moguće uslove, pripreme, ali i najveću nagradu za ono što su ostvarili reprezentujući sebe, tim, Savez i Srbiju", rekao je Udovičić i zahvalio se sportistima što na najkvalitetniji način predstavljaju Srbiju i najbolji su ambasadori zemlje.

Udovičić ističe da očekuje rekordan broj medalja u Japanu, odnosno preko osam koliko ih je osvojeno u Riju, ali i na ostalim velikim takmičenjima.

Ova nedelja bila je, zbog uspeha srpskih rvača i parastonotenisera, sjajna za naš sport, naglasio je ministar Udovičić.

"Velika stvar je što u olimpijskom i paraolimpijskom sportu imamo izvanredne rezultate. Četiri medalje u parastonom tenisu i dve za rvače, a očekujemo i Mićića. To je ogroman podstrek za mukotrpni rad celokupnog sistema, prvenstveno mislim na sportiste, trenere i Savez. Kao država nikada više nismo odvojili sredstava za pripreme reprezentativaca, smatram da moraju da imaju iste uslove kao bilo koji drugi."

Kad se mnogo uloži, u situaciji kada sportista dâ sve od sebe, onda možemo da se nadamo vrhunskim rezultatima, podvlači Udovičić, uz nadu da će rvanje dati dve medalje Srbiji u Tokiju.

"Kao što sam pre četiri godine rekao da će Davor Štefanek, kada javnost nije bila okrenuta sportskim rezultatima rvača, rekao da će osvojiti medalju, tako i sada očekujem od drugih rvača. Mladi rvač Mićić u slobodnom stilu ima kapacitet i sposobnost i nada je za medalju u Tokiju", optimista je Udovičić, ali i konstatuje da je istorijska stvar što Srbija ima finaliste u ženskom para stonom tenisu kao pre nekoliko dana, kada je Borislava Perić Ranković savladala Nadu Matić za titulu prvaka Evrope.

"To pokazuje koliko smo dominantni u tom sportu", zaključio je ministar Udovičić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 20. sep 2019, 17:00) - popaj [neregistrovani]

svaka cast

Koliko god da prezirem ovu vlast zbog raznih drugih stvari, mislim da je aktuelna vlast zaista uradila mnogo za sport i sportiste u Srbiji. Pogotovo za male i pojedinacne sportove.