Srbija je ponovo prvak sveta u kuglanju

U Češkom gradu Rokicanijy završeno je Svetsko prvenstvo u kuglanju za seniore, kadete i pionire. Seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni branilac trona, savladala je u finalu reprezentaciju Nemačke sa 6:2 (3976:3887) i na taj način se, po treći put u nizu, četvrti put u proteklih pet Svetskih prvenstava, popela na krov sveta.

Srbija je peti put od osamostaljenja (2009, 2011, 2015, 2017, 2019) postala svetski šampion, dok su seniorke zaustavljene u četvrtfinalu od reprezentacije Hrvatske.

U muškom finalu savladana je reprezentacija Nemačke, koja ima najviše registrovanih igrača i klubova u čitavom svetu, reprezentacija u čijoj zemlji je kuglanje među popularnijim sportovima, zemlja koja se u svetu kuglanja pita bukvalno o svemu.

Pre dve godine, savladani su usred Nemačke u polufinalu a ove godine su bili jednostavno nadigrani, sve što su mogli da urade jeste da pruže otpor koji za naše vedete nije nimalo bio dovoljan.

Radi se o generaciji mladih kuglaša koji nastupaju pretežno u inostranim klubovima, i koji dugi niz godina unazad ostvaruju vanserijske rezultate, predvođeni najboljim kuglašem svih vremena - Vilmošem Zavarkom.

Čongor Baranj najbolji je igrač finala sa maestralna 693 čunja. Činjenica da ukupno ima devet rezultata preko 3900 čunjeva na Svetskom prvenstvu, a od toga je pet rezultata je od strane Srbije, a na prva četiri mesta se takođe nalaze naši momci, govori kolika je nadmoć reprezentacije Srbije bila na ovom Svetskom prvenstvu.

Seniori koji su predstavljali Srbiju na svetskom prvenstvu: Igor Kovačić, Vilmoš Zavarko, Daniel Tepša, Čongor Baranj, Aleksandar Milinković, Radovan Vlajkov, Robert Ernješi, Miloš Simijonović, Uroš Jagličić, Milan Jovetić. Selektor: Vojko Pavlović.

Ženska reprezentacija Srbije eliminisana u četvrtfinalu od reprezentacije Hrvatske sa 2:6 (3478:3631), koja je kasnije i osvojila zlatnu medalju pobedom nad Mađarskom u finalu 5:3 (3759:3665).

U Češku Republiku su otputovale bez dve standardne reprezentativke, Maje Đukić i Jasmine Anđelković, pa je bilans od dve pobede i dva poraza sasvim zadovoljavajuć.

Seniorke koji su predstavljale Srbiju na svetskom prvenstvu: Nataša Lemić, Kristina Ljubenković, Olivera Čikoš, Dragana Dorožan, Zorica Barać, Hermina Lukač, Marija Kresović, Marijana Oros i Dijana Kormanjoš. Selektor: Livia Petrović.

Ljubitelji kuglanja koji žele da se bolje upoznaju sa kuglanjem i reprezentacijom, to mogu da učine odlaskom na zvanični sajt www.kuglaskisavezsrbije.com.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 31. maj 2019, 19:13) - PetkoG [neregistrovani]

Čestitke i hvala

Čestitke našim zlatnim momcima, hvala i rts da je i za nnji hanašao mesta.

(petak, 31. maj 2019, 10:24) - Владимир [neregistrovani]

ДОЧЕКАЈТЕ ШАМПИОНЕ

Кад ће се неко сетити да и ове момке дочека како заслужују.
Заслужили су да их прими и министар спорта, па и сам председник-

(petak, 31. maj 2019, 09:11) - Dragan V. [neregistrovani]

Totalna dominacija

Imamo li u još nekom sportu reprezentaciju koja na poslednjih 6 svetskih prvenstava ima 5 zlatnih i jednu bronzanu medalju? Samo pitam...

(četvrtak, 30. maj 2019, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

Браво!

Браво и милион пута браво шампиони!!!

(četvrtak, 30. maj 2019, 22:07) - anonymous [neregistrovani]

Cestitam!!!

Bravo sampioni! U zdravlju da pobedjujete jos mnogo godina!

(četvrtak, 30. maj 2019, 21:32) - Dejan [neregistrovani]

Kuglanje

Svaka čast i sve čestitke i muškoj a i ženskoj ekipi Srbije

(četvrtak, 30. maj 2019, 21:29) - Kuglaški 83. [neregistrovani]

Šamponi

Sve što je ova generacija do sada uradila je ogroman uspeh, ali poznavajući ove momke, ubedjen sam da će još dugo, dugo vladati svetskom scenom, kako u ekipnoj, tako i u pojedinačnoj konkurenciji u kojoj takodje imaju neverovatne uspehe sa još više nedelja. Zaslužuju svaku pažnju, kako medijsku, tako i finansijsku. Svaka čast. Ko je gledao live streaming zna o čemu govorim i kako su se momci borili svaki hitac.