Istorijska naslovna Ekipa protiv homofobije u svetu

Francuski sportski magazin "Ekip" posvetio je štampano izdanje podizanju svesti protiv homofobije u sportu, pa je na naslovnu stranu postavio fotografiju vaterpolista koji se ljube u bazenu.

Ideja je nastala iz filma "Sjajne škampe" (Les Crevettes Pailletée"/Shiny Sćrimps), koji prati vaterpolo ekipu tokom priprema za gej olimpijske igre. 

Film prati kampanja za borbu protiv homofobije u koju se uključio i francuski list.

Prema scenariju, gej igre se održavaju u Hrvatskoj, u kojoj je i snimljen deo filma, kao i u Parizu, u kojoj su zaista i održane 2018. godine. 

Zaplet nastaje kada glavni lik Matijas le Gof, inače olimpijski pobednik, daje homofobnu izjavu na kraju karijere, a kao kaznu dobija posao selektora gej reprezentacije koju treba pripremiti za takmičenje.

Iz uredništva časopisa ističu da nisu hteli da šokiraju nikog, već da podstaknu raspravu o tabu temi.

U novom broju francuskog lista nalaze se tekstovi koji prate svedočanstva osoba koje iz prve ruke govore o homofobiji o sportu i životu jednog gej profesionalca, a medu njima je i priča Džastina Fašanua, britanskog fudbalera koji je priznao da je homoseksualac, a onda se godinama borio s napadima različite vrste pre nego što se ubio.

"Poljubi koga god želiš", poruka je jednog od najprestižnijih sportskih časopisa Evrope

Muški poljubac na naslovnici "Ekipa" predstavljen je kao jedan od najhrabrijih poteza velikih sportskih medija u Evropi.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. maj 2019, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Re: svašta

Pa otkud sada da je agresivno kada se neko poljubi ? Mislim mi Srbi jesmo homofobični i dosta zaostali kada se govori i seksualnoj orijentaciji ali mislim da mlade generacije treba da razmišljaju drugačije i ovaj vid edukacije doprinosi da shvatimo da jednostavno živimo u okruženju u kome ima ljudi vole na jedan drugačiji način. Ja iskreno volim sve dobre ljude bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju pošto mi je to najbitnije kad znam/upoznam dobru osobu.

(ponedeljak, 06. maj 2019, 09:54) - Lazar [neregistrovani]

Pa sad...

Podrzavam lgbt, ali mislim da ovo nece ispasti onako kako su zamisljali, bar sto se tice nase zemlje.

(nedelja, 05. maj 2019, 16:01) - Dr KM [neregistrovani]

Svašta

Ni malo mi se ne dopada ovakva nasilna kampanja.

(nedelja, 05. maj 2019, 12:50) - Prokopije [neregistrovani]

PS

Ko je praktično koristio photoshop s lakoćom
prepoznaje da je ovo foto-montaža.