Kruševljani doneli kući tri zlatne i tri srebrne medalje

Svetske igre Specijalna Olimpijada su najveći sportski događaj ove godine na planeti sa sedam hiljada učesnika iz 190 zemalja. Održane su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a naši takmičari su se vratilili sa 19 medalja. Šest je otišlo u Kruševac zahvaljujući članovima Sportskog kluba za decu i omladinu sa posebnim potrebama "Palestra".

U srpskoj delegaciji sa 120 članova bili su najbrojnija ekipa. U pohod na svetska odličja u košarci , plivanju i fudbalu iz Kruševca je krenulo troje trenera i 17 takmičara. Prepuni utisaka, bogatiji za mnogo novih prijatelja, iz Abu Dabija i Dubaija vratili su se sa tri zlatne i tri srebrne medalje.

"Bilo nam je baš prelepo. Upoznali smo novo društvo, upoznali semo čak i njihovu tradiciju", rekla je Đulijana Dir, košarkašica SK Palestra.

"Ja sam prezadovoljan i sa gradom, i sa ekipom, i bilo je puno naših navijača. I baš su nas bodrili. Nikad nisam video ovakve navijače koji su podržavali našu Srbiju i naš sport", izjavio je Goran Marić, fudbaler SK Palestra.

Uz "Palestrine" košarkašice, olimpijske pobednice, najtrofejniji su bili kruševački plivači. Dve zlatne medalje, 50m kraul, osvojili su Beba Miletić i Ivan Radenković, Marija Misini srebro na 50m leđnim stilom, a Miloš Đokić čak dve srebrne medalje – u disciplini 100m delfin i 200m mešovitim stilom.

"Ja sam otplivao najbolje što sam mogao, svoje najbolje vreme na 100m delfin. Falilo za neke tri stotinke. Jedan protivnik je bio brži od mene, Rui Čank, ja sam zapeo koliko sam mogao ali nažalost izgubio sam snagu", dodao je Miloš Đokić, osvajač srebrne medalje delfin i mešovitim stilom.

I Fudbalerke kruševačkog Napretka su na Svetskim igrama bile deo Palestrinog tima.

"Svi smo zajedno lepo se složili. Stvarno je bilo neopisivo", izjavila je Melita Radosavljević, fudbalerka Napretka iz Kruševca.

"Igrali smo baš kako smo zamišljali i kako smo trenirali", zaključila je Miona Nešić fudbalerka Napretka iz Juševca.

U punom značenju olimpijski slogan "Budimo ujedinjeni" pokazao se u inkluzivnim sportovima.

"Tu se inkluzija vidi u pravom svetlu. Kada igraju i devojčice i dečaci, sličnih su sposobnosti i to je stvarno ono pravo druženje, a u igri, naravno da oni pomažu jedni drugima. Asistiraju kako bi deca sa intelektualnim poteškoćama osvojila neki dobar poen", navela je Mirela Milojević, predsednica SD Palestra.

broj komentara 0 pošalji komentar