Silađi za RTS: Ne pravim dugoročne planove, Tokio je daleko

Tehnolog koji voli da pliva. Uporan i skroman, ali uskakanje ujutru u vodu najteže mu pada. Posle Olimpijskih igara u Riju rekao je kraj, ali Čaba Silađi već je ostvario A normu u disciplini 100 metara prsno i gledaćemo ga sledeće godine u Tokiju.

Silađi je na Otvorenom prvenstvu Mađarske doplivao do olimpijske norme, a isplivao je i lični rekord na 100 metara prsnim stilom.

"Nisam otišao tamo da bih otplivao olimpijsku normu. Uradio sam dobar posao što ne pravim dugoročne planove, svi planovi su mi za šest meseci unapred. Bila je to odlična odluka i, eto, vidimo i rezultat."

Da li u toku trke nekada pogleda plivače pored sebe ili je koncentracija na svakom seledećem zaveslaju?

"Ne gledamo se, naročito u sprinterskim disciplinama. Na 100 metara postoji jedan okret, gde ima prostora da se pogleda, međutim mislim da se svako fokusira na svoju stazu."

Posle trke u Mađarskoj bio je iznenađen kada je pogledao u semafor, iako je pre takmičenja rekao da nije u formi.

"Nije sve u štoperici, na kraju jeste, međutim mislio sam na trenažni proces. Smatram da sam mogao neke stvari da uradim bolje. Neki parametri su bili znatno lošiji nego pred EP u Glazgovu. Imali smo pripreme u Sloveniji u februaru i ni trener ni ja nismo bili zadovoljni onim što sam uradio. Fokusirali smo se na stvario koje sam uradio bolje nego pre i nije, pogotovo u ovim godinama, jedino bitno šta si uradio na treningu. Mnogo je bitniji kompromis između trenera i igrača da, kada ne ide to što treba da ide, uradiš nešto drugo i smiliti kako."

Olimpijske igre u Tokiju biće četvrte na kojima će učestvovati Silađi.

"Znam kako izgleda nastupiti na OI, ali nemam osećaj kako će biti u Tokiju. Uopšte ne želim da ulazim u razmišljanje kako do Tokija da se spremam. Kratkoročni cilj mi je šta do leta raditi. Mislim da je to najbolji način razmišljanja, kod mene funkcioniše. Pre mesec dana nisam razmišljao o Tokiju, da buem iskren, ovvo takmičenje sam shvatio kao šansu sebi da dokažem neke stvari."

Pored velikog broja prijatelja i uspomena koje je stekao tokom godina, Čaba se često susreće i sa doping kontrolorima, pa je na Tviteru nedavno napisao da oni mogu kod njega da ostave i četkicu za zube.

"Uglavnom dolaze predveče i ostaju do ponoći. Ja određujem u kom delu dana oni mogu da dođu, ali uglavnom nemam sreće, pa čekam po par sati da mogu da dam uzorak. To je stvarno mučno i za mene i za njih. Naročito otkad sam u Novom Sadu. Ove godine su bili nekoliko puta, a prošle bezbroj puta."

Trka u Debrecinu nije samo donela olimpijsku normu, već je pokazala da može da pobedi i sebe.

"Ovo nije sport doneo, ovo je život doneo. U životu se dešavaju i ružne i lepe stvari. Čovek mora da se izbori sa njima. Ovo je škola, jedna lekcija, posle koje ću, verovatno, biti još jači."

Silađi je čitavog života uspešan sportista, ali je uspeo da završi biohemijsko inženjerstvo, posle čega je i masterirao.

"Za mene je to novo, pošto sam studirao duže nego prosečan student. Trudio sam se da završavam što pre, međutim veliki problem je što nisam živeo u Novom Sadu za vreme osnovnih studija. Zato sam master uspeo da završiom u normalnom roku. To je neki drugi život, neki drugi svet za mene i taj svet će me tek čekati kada završim plivačku karijeru. Nisam želeo to da zanemarim, znam kako se sportisti teško snalaze posle svojih plivačkih karijera, tako da sam mislio i o tome. Uglavnom, uzbuđen sam zbog tog dela mog života što me čeka."

Silađi je treći sportista koji je obezbedio olimpijsku normu, posle strelaca Zorana Arunović i Damira Mikeca, a to je uspeo i još jedan plivač Sebastijan Sabo.

"Siguran sam da nećemo stati na ovom broju kvota za Tokio. Ne želim da stavram pritisak na druge plivače, pa neću nijedno ime da izgovorim, ali ja bih bio siguran za još dve olimpijske norme, plus štafeta 4x100 slobodno."

broj komentara 0 pošalji komentar