Прво такмичење српских и руских кадета

Српски министар одбране Александар Вулин присуствовао је церемонији свечаног отварања Првог билатералног атлетског митинга који је у београдској Атлетској дворани окупила кадете репрезентација војних академија Србије и Русије.

"Када видите младост два братска и пријатељска народа, када их видите како се упознају, друже, такмиче, онда знате да има наде и будућности за наше земље и народе", рекао је Вулин, а преноси Министарство одбране.

"Наше братство је прављено у тешким и претећим временима и оно није само последица заједничког порекла, оно је свесна одлука два велика и поносна народа да деле заједничке вредности слободе и правде", рекао је Вулин, који, како се наводи у саопштењу, користи викенд одсуство као и сви припадници резервних снага на обуци, а у понедељак ће заузети своје место у јединици у којој служи.

Како је истакао, српски народ никада није био на погрешној страни света, као што није био ни руски народ.

"Када је било тешко, у најтежим временима делили смо исте вредности и умирали за исте идеале. Данас живимо за исте идеале. Драги пријатељи из Руске Федерације, пред вама се налази оно најбоље и најлепше што Војска Србије има да понуди - младост која ће наследити Војску Србије, младост која је достојна славних предака. Драги кадети, будите добри домаћини, покажите оно најбоље што имамо. Има од нас и богатијих и боље опремљених армија, али нема храбријих, тврдоглавијих и жилавијих армија на свету", поручио је министар одбране.

Он је подсетио да се ове године обележава 20 година од НАТО агресије на СРЈ, и подвукао да "показујемо да смо преживели и да смо јачи него што смо били".

"Драги кадети, будите добри домаћини, али увек идите на победу. Срби увек иду на победу", поручио је министар Вулин.

Говорећи о такмичењу, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, истакао је, између осталог, јединственост Атлетске дворане на овим просторима.
"Војна академија и наши кадети су добри домаћини, а сигуран сам и да ћемо данас развити добар такмичарски дух и да ћемо у будућности проширити спортску сарадњу, као део свеобухватне сарадње са Руском Федерацијом", поручио је генерал Зрнић.

Руководилац руске делегације и заменик начелника Централног клуба армије, потпуковник Олег Парховинка, исказао је задовољство јер је данашња манифестација прво учешће и организовање заједничког спортског сусрета кадета војних академија Руске Федерације и Републике Србије.

"Ово је за нас могућност, не само да ућествујемо у играма, већ да кадети пронађу нове пријатеље, зближе се и пренесу своја искуства једни другима", поручио је Парховинка, додавши да се нада да ће већ следеће године и убудуће бити организовани слични сусрети не само у атлетици већ и у другим спортовима, и не само међу кадетима већ и међу ученицима војних школа.

Организатор Првог билатералног атлетског митинга у дворани је Војна академија Универзитета одбране, која је у име Министарства одбране и Војске Србије носилац активности Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове.

Подршку манифестацији пружио је и Атлетски савез Србије.

Своје умеће и способности кадети и кадеткиње показаће у пет атлетских дисциплина - бацању кугле, скоку у даљ, тркама на 60, 200 и 1.500 метара. У такмичењима учествује 35 кадета из Србије и 17 кадета из Руске Федерације, додаје се у саопштењу Министарства одбране.

број коментара 0 Пошаљи коментар