МОК спреман да реагује после Монтгомеријевог признања

Међународни олимпијски комитет (МОК) саопштио је да је спреман да предузме потребне кораке, пошто је осрамоћени амерички спринтер Тим Монтгомери признао да је користио допинг пре Игара у Сиднеју 2000. године.

Монтгомери је у телевизијском интервјуу рекао да је узимао тестостерон и хормон људског раста пре Олимпијских игара у Сиднеју и казао је да не заслужује златну медаљу у штафети 4x100 метара. Он је трчао у квалификацијама, али не и у финалу.

"Испитаћемо ствар у склопу БАЛКО (BALCO) истраге и предузећемо потребне кораке. Основали смо 2004. године дисциплинску комисију чији је циљ да утврди како то утиче на такмичења МОК-а", рекла је портпарол Емануел Моро. Додала је да подржава позив Олимпијског комитета САД Монтгомерију да сам врати медаљу.

Међународна атлетска федереција (ИААФ) саопштила је да јој треба писана Монтгомеријева изјава о допингу пре него што њена Антидопинг комисија може да прегледа случај.

Монтгомери је признао да се допинговао у интервјуу који треба да се емитује у ноћи између уторка и среде на америчкој Ејч-Би-О (ХБО) телевизији.

"Имам златну медаљу коју нисам заслужио својим сопственим способностима. Не желим сада да одузмем било чија достигнућа, само своје. Морам да кажем да се извињавам осталим људима у тој штафети ако се то деси", рекао је некадашњи светски рекордер.

Монтгомери никад није био позитиван на забрањене супстанце, али је добио двогодишњу суспензију и одузет му је рекорд на 100 метара када се утврдило да је повезан са БАЛКО допинг скандалом. Повукао се када је кажњен, 2005. године. Монтгомери је у затвору пошто је осуђен за преваре са чековима и продају хероина.

број коментара 0 Пошаљи коментар