Нема дискусије о Косову !

Ако Кошаркашки савез Косова на предстојећем конгресу Међународне кошаркашке федерације у Истанбулу затражи чланство у тој организацији, Кошаркашки савез Србије оштро ће реаговати.

Председник КСС Драган Капичић изјавио је данас да Србија неће прихватитити дискусију на ту тему - ако се она нађе на дневном реду конгреса Фибе, који се одржава од 4. до 6. септембра.

"Србија ту има кристално јасан став и не прихвата дискусије на такве теме. Косово се, и по резолуцији (1244 Савета безбедности) УН сматра интегралним делом Србије. КСС може да одбије дискусију, да затражи одбијање дискусије или, у крајњем случају, да не учествује у расправи", рекао је Капичић.

Он је подсетио да је у већини међународних спортских савеза услов за пријем чланство државе у УН и Међународном олимпијском комитету.

На питање да ли је тачно да Косово увелико лобира за пријем, Капичић је рекао да "лобирања увек има".

"Лобирања има сигурно, то је константно кад је реч о темама које су ослоњене на политичку базу. Ми ћемо се држати нашег става, који је веома јасан, међународног права које нам даје основу да се боримо за ту позицију. Све док је услов за пријем чланство у УН и МОК, то је правац којим морамо да идемо и да се боримо", закључио је Капичић.

КСК је већ неколико пута неуспешно покушавао да се домогне чланства у Фиби, а последњи пут у новембру, када их је у томе осујетио бивши члан Борда и председник Партизана Предраг Даниловић, уз помоћ представника Русије и Грчке.

Интересе Косова пред Бордом Фибе тада је заступао Кошаркашки савез Холандије.

КСК већ 11 година организује шампионат Косова на којем учествује десет тимова, док други ранг такмичења има само две екипе. Шампиони и најбољи клубови из те лиге, у којој су као тренери радили и неки стручњаци из бивших југословенских република, за сада немају право наступа у еврокуповима.

На челу Савеза је некадашњи спортски новинар Радио телевизије Приштина Еролд Белегу.

Руковоодство КСК, слично осталим спротским савезима на Косову, од једностраног проглашења независности 2008. године покушава да се избори за чланство у међународним телима, али за сада су у томе успели само рукометаши и стонотенисери.

Рукометни клубови са Косова већ пет година наступају у еврокуповима, али репрезентација нема право наступа у званичним међународним такмичењима.

У стоном тенису важе другачија правила него што је то случај у већини других међународнародних спортских тела. Међународна стонотениска федерација је још пре раздвајања Србије и Црне Горе 2006. године примила у чланство, одвојено, некадашње републике заједничке државе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 07. сеп 2010, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

kk

kosovo je deo srbije i nema prava da nastupa odvojeno i mislim da tako treba i da ostane.

(понедељак, 06. сеп 2010, 18:19) - MyName [нерегистровани]

holand

Koji je problem ovim usranim holandjanima. Svuda guraju nos... aj da su neko i nesto u kosarci. Ej, Holandija ce za nekog da lobira u KOSARCI. hahahah neverovatno jeftin narod.
G A M A D