Питино: НБА играчи нису засигурно добри Евролигаши

Прослављени амерички тренер на клупи Панатинаикоса Рик Питино, изјавио је да добри НБА кошаркаши не морају да буду и добри играчи у Евролиги, јер је кључно прилагођавање.

Питино сматра да се његов стил кошарке идеално уклопио у Европи, због блискости са Ен-Си-Еј-Еј колеџ кошарком.

Амерички стручњак у два наврата освајао је престижно колеџ такмичење, 1996. године са Кентакијем и 2013. са екипом Лујивила.

"Евролига је слична колеџ кошарци, а не толико слична са НБА лигом. Једино што нисам успео да пренесем у Европу је одбрамбени систем, за који треба време да се угира. Нисам био ту за предсезону, а нисам желео да психички претерано умарам играче", изјавио је Питино за италијанску Газету дело Спорт.

Тренер Панатинаикоса причао је о прилагођавању НБА играча у Евролиги.

"Није загарантовано да ће НБА играч бити добар Евролигаш. Лакши је прелазак из Европе у Америку, него обрнуто. То су два веома различита начина играња и разумевања игре", рекао је Питино.

Амерички стручњак има 67 година, а током богате каријере тренера водио је између осталог Њујорк никсе, Бостон селтиксе, Кентаки вајлдкетсе и Лујивил кардиласе.

У Европу је дошао пре две сезоне, када је постао тренер Панатинаикоса са којим је освојио грчку лигу и куп, а у новембру прошле године преузео је и национални тим Грчке.

број коментара 0 Пошаљи коментар