Стижу ”Златни момци”

Репрезентација Србије имаће посебну увертиру пред одлазак на Светски куп у Кини - Радио-телевизија Србије емитоваће од 26. августа у 22.00 документарни серијал посвећен највећим успесима наших кошаркаша.

У шест једносатних епизода серијал ће кроз до сада неиспричане детаље и ексклузивни материјал представити пет освојених златних медаља на шампионатима планете 1970, 1978, 1990, 1998 и 2002. године, те на посебан начин испратити актуелну генерацију, која са велики амбицијама креће пут Далеког истока.

Уз копродуцентску подршку РТС-а, серијал реализују продуцентске куће "Пи-Џи-Ем Нетворк" и "Синеспорт", које стоје иза спортских документарних филмова и програма, попут "250 степеника", "Од Уругваја до Русије", "Били смо прваци света", "Жоц - човек одлуке", "Игра мог живота".

Аутори серијала "Златни момци" су Владимир Пајић, аутор документарца "250 степеника" и спортски новинар, односно Александар Милетић, новинар Политике и аутор бројних књига и са спортском тематиком.

"Кошарка заузима посебно место у нашим срцима и овај серијал је наш скромни допринос великом историјату овог спорта. Када поменете све те успехе, имате увек утисак да је то позната тематика, али постоји толико ствари за које шира јавност није чула и ми желимо да те приче пренесемо кроз разговоре са актерима, одласке на историјске локације, као и неким архивским снимцима који до сада нису емитовани", каже један од аутора и иницијатор пројекта Владимир Пајић.

Режисери серијала су Владимир Курћубић и Ивица Виденовић, док је директор фотографије Павле Илић.

"Златни момци" се увелико снимају на локацијама широм региона и Европе и до сада су снимљени разговори са преко 50 саговорника, међу којима се налазе и нека од најзначајнијих имена светске кошарке.

"Нема сумње да радимо велику ствар, без лажне скромности. Из самих интервјуа са јунацима тих невероватних тријумфа одмах се схвата какав је био појединачни значај сваке те медаље, не само у контексту спорта, већ и ширег друштвеног тренутка. Желимо да нове генерације не забораве и наше старије спортске хероје, као и историјске тренутке без којих не бисмо били ту где смо", додао је Александар Милетић, иначе више од деценије уредник спортске рубрике листа Политика.

Серијал "Златни момци" снима се уз подршку Кошаркашког савеза Србије, а иза комплетног пројекта стао је и селектор националног тима Александар Ђорђевић.

"Не смемо да дозволимо да се заборави историја једног народа, јер тако најбрже губимо идентитет - исто је и са историјом спорта. Свакодневно подсећање на величанствене успехе свих наших предходника од кључног је интереса за континуитет резултата, развоја и будућност српске кошарке! Наш је задатак, да уз овакве пројекте, настављамо са подизањем нивоа образовања и спортске културе, а уједно и самосвести о свеопштем значају кошарке на нашим просторима. И зато пуно среће и све честитке људима који су реализовали овај пројекат", поручио је селектор Ђорђевић.

Продукција серијала ових дана улази у другу фазу, са завршним сценама које ће бити снимљене после окупљања репрезентације и старта припрема за Мундобаскет у Кини.

Серијал ће бити емитован на Првом програму РТС-а од 26. августа у 22.00, уочи Светског првенства у кошарци.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. сеп 2019, 11:11) - Jakuz [нерегистровани]

Fenomenalna emisija

Želeo bih da pohvalim RTS za ovakvu emsiju ovo je neprocenjivo blago i stvarno je šteta što nema više ovakvih emisija.

Generalno bi trebalo da bude više ovakvih retrospektiva o uspešnim sportistima i na taj način možda privući neke nove mladje naraštaje da vide nešto kvalitetno za razliku od gomili gluposti koje se plasiraju na nekim drugim televizijima..

Sve pohvale i voleo bih samo da bude više ovakvog sadržaja ako je moguće

(недеља, 11. авг 2019, 21:59) - Dare [нерегистровани]

Molba

Bilo bi lepo da Rts pusti neke od najboljih utakmica naše košarkaške reprezentacije kroz istoriju koje smo igrali.. Čuvena finala i najuzbudljivije utakmice koje bi bilo lepo videti ponovo kao uvertira pred SP. Pozdrav