Посуто трње по путу свиле - експеримент у Кини се завршава

Кина је годинама мека за фудбалере који су жељни озбиљног новца и не превише озбиљног фудбала. Исток више, по свему судећи, то неће бити.

Челници кинеске Суперлиге најавили су нова правила, према којима се странци неће лактати толико за нове уговоре.

Како се наводи, фудбалери неће моћи да добију већу плату од 42 хиљаде фунти недељно, што би већ у јануару могло да доведе до егзодуса најплаћенијих фудбалера.

Бразилац Оскар је најплаћенији у кини, где у дресу Шангај СИПГ-а зарађује чак 400 хиљада недељно.

Хулк, такође Бразилац, такође фудбалер истог клуба, зарађује 320, док Марко Арнаутовић сваке недеље прими 280 хиљада фунти.

Од звучнијих имена, у Кини за хлеб (и мало више од хлеба) зарађују Грацијано Пеле, Маруан Фелаини, Марек Хамшик, Јаник Караско, Паулињо, Еран Захави, Сандро Вагнер, Стефан Ел Шарави...

У екипи Гвангџоу РФ, коју са клупе предводи Драган Стојковић, игра Душко Тошић. 

Према новим правилима, отвара се место за још једног страног фудбалера у тиму, али је питање ко ће желети у Кину по овој цени.

Постојећи уговори странаца у Кини су на снази, али ће се по њиховом истеку, примењивати нова правила.

Кинези годинама улажу огроман новац у фудбал, покушавајући да подигну квалитет, који је требало да се одрази и на национални тим, али нису успели у томе.

Славни Марчело Липи је у новембру поднео оставку на место селектора, а Кина се и даље мучи да избори пласман на Светско првенство у Катару 2022. године.

Нису заиграли на Светском првенству од дебитантског наступа 2002. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар